Byta kakel – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Vill du byta kakel? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror att kakla själv. Det viktigaste är att underarbetet är noggrant utfört. Här går vi igenom hur du byter kakel samt hur förarbetet går till.

Kakla i badrum

Det är skillnad på att kakla i badrum än att kakla i köket eftersom det krävs en fuktspärr i våtrum. Beroende på om du redan har ett befintligt kakel i badrummet eller inte, kan du antingen sätta det nya kaklet direkt ovanpå det andra, eller börja med att jämna ut väggarna. Om du ska sätta kakel på ytskikt som behandlats med en fuktspärr är det viktigt att underlaget är helt torrt och dammfritt. Ytan ska vara slät, exempelvis en gipsvägg eller fibercementskiva. Eventuella skruvhål och ojämnheter ska spacklas, slipas och slätas ut så att underlaget blir helt jämnt. Om du ska sätta kakel ovanpå det gamla kaklet är det viktigt att det ursprungliga kaklet sitter ordentligt. För att de nya kakelplattorna ska fästa måste det gamla kaklet först rispas med en kakelkniv, då får de nya plattorna bättre fäste.

GVKs kriterier för våtrumsskivor

GVK (Golvbranschens Våtrumskontroll) har tillsammans med Byggkeramikrådet tagit fram särskilda kriterier för våtrumsskivor. Om skivmaterialet ska användas i våtrum där fuktigheten är över 85 % (vilket den är i badrum, särskilt när du använder dusch eller badkar) måste skivorna tåla hög fuktbelastning. Det innebär bland annat skivor tillverkade av fibergips, cellplast eller cement. Om du kaklar i ett utrymme med lägre fuktighet än 75 % räcker det med en gipsskiva med kartong (i badrum ska du dock inte använda vanliga gipsskivor i våtzon 1. Här kan du se GVKs lägsta krav på skivmaterial utifrån tätskikt:

SkivmaterialPlastmatta som tät- och ytskiktTätskiktsfolieVätskebaserat tätskikt
Kartongklädd gipsskivaGodkänd för våtzon 1 och 2Godkänd i våtzon 1 och 2Godkänd i våtzon 2
Våtrumsskiva med dokumenterad kompatibilitet mellan skivan och tätskiktetGodkänd för våtzon 1 och 2Godkänd i våtzon 1 och 2Godkänd i våtzon 2

Våtzon 1 i badrummet innebär väggar vid badkar eller dusch samt väggar som ligger minst en meter utanför duschen. Våtzon 1 innefattar även hela golvet. Våtzon 2 är alla övriga väggar i badrummet.

Kakla badrum själv – steg för steg

I den här steg för steg-beskrivningen utgår vi från att väggarna är av fibercementskivor eller annat lämpligt skivmaterial för våtrum.

  1. Mät utrymmet. Mät hela utrymmet som ska kakelsättas för att kunna beräkna åtgång på plattor.
  2. Täck golvet. För att du ska undvika spill på golv och ytor du inte ska kakla är det viktigt att du täcker över alla ytor med plast eller golvpapp. Tejpa även runt dörrar och fönster och täck fönstren med plastfolie. Om du har några sugande ytor, exempelvis en vanlig gipsskiva bakom väggtoaletten, ska de behandlas med en djupgrund innan kakel kan sättas.
  3. Rengör väggarna. Börja med att rengöra väggarna och låt de torka.
  4. Täta ytor i duschen. Alla vattenanslutningar måste förses med tätningsmanschetter, det finns självhäftande varianter som är enkla att fästa.
  5. Rolla fuktskyddsmassa. Rolla ut fuktskyddsmassa över hela väggarna och låt torka enligt anvisning (cirka 1 timme).
  6. Limma fiberremsa. Alla skarvar, exempelvis skarvar mellan skivor, ska limmas med fiberremsa.
  7. Rolla fuktskyddsmassa. Efter att väggarna torkat ska du rolla på ytterligare ett lager fuktskyddsmassa, låt torka. Tjockleken på lagret tätningsmassa ska bli cirka 1 millimeter, ibland krävs tre omgångar, ibland två. Varje lager måste torka ordentligt.
  8. Skär till kakel. Ofta behöver du halvera eller beskära kakelplattorna som sitter på väggarnas två sidor. Det är därför viktigt att mäta väggarna för att se hur mycket plattorna ska beskäras. Det blir snyggast om du beskär bägge rader kakel (de raderna som sitter längst ut på vardera väggsidor) eftersom kaklet uppfattas mer symmetriskt än om det skulle vara smalare endast på ena sidan av väggen.
  9. Dra ut fästmassa. Använd en tandad spackel för att dra ut fästmassan som ska bli cirka 4 – 5 millimeter tjock. Se till att du håller spackeln vinkelrätt mot väggen. Använd lagom mängd fästmassa (så stor del av väggen som du hinner kakla på 10 minuter).
  10. Börja kakla. Börja nerifrån och använd ett vattenpass för att kontrollera att kaklet hamnar rätt. Det finns särskilda fogsnören och kakelkryss som underlättar när du sätter kakel. Du använder fogsnöre eller kakelkryss som en mall, det blir enklare att sätta alla kakelplattor med exakt samma avstånd om du utgår från kryss eller snöre. Ett tips när du sätter kakel är att sätta plattan alldeles intill den önskade platsen, sedan skjuter eller trycker du plattan på plats. Det blir enklare att kontrollera sättningen om du gör så. Du kan kontrollera att fästmassan fäster ordentligt genom att lyfta på någon platta för att se att fästmassan är helt täckt med bruk.
  11. Låt torka. Efter att du kaklat väggarna måste fästmassan torka ordentligt, helst i två dygn.
  12. Dra bort fogsnöre. Om du använt fogsnöre kan du nu dra bort det, låt det dock sitta kvar i hörnen. Om du använt kakelkryss låter du dem sitta kvar, med förutsättning att de är tillräckligt nedtryckta.
  13. Foga. Använd en gummispackel för att dra ut fogmassan. Dra diagonalt över fogarna och kontrollera noggrant att fogarna fylls ordentligt.
  14. Skrapa bort överflöd. Skrapa bort överflödig fogmassa med en skrapa.
  15. Låt torka. Efter 30 minuter är det dags att torka bort allt överblivet bruk som kan ha hamnat på kakelplattorna. Du kan använda en vanlig disksvamp eller disktrasa som är väl utkramad. Låt torka efter rengöring.
  16. Polera. Väggarna kan nu poleras med en torr och mjuk trasa.
  17. Fukta fogarna. De tre första dygnen är det viktigt att fogarna hålls fuktiga, då blir de starkare. Det enklaste sättet att fukta fogarna är genom att spraya på vatten med en blomspruta.
  18. Applicera silikon. Det sista steget är att använda silikon i hörn och golvfogar.

När du ska välja fogbruk finns det lite olika varianter att välja bland:

FogbrukEgenskaperAnvändningsområden
KakelfixFlexibelt och cementbaserat bruk med hög vidhäftningsförmåga. Går att skapa en fixtjocklek på upp till 5 millimeter. Helt härdad efter 24 timmar samt uppfyller kraven för riktlinjer för fogmassa.Fungerar till keramiska kakel och klinker inomhus och utomhus. Går att applicera på gips, kalk-cement och gipsfiberskivor. Går även bra att använda till vattenburen eller elektrisk golvvärme samt väggar och golv.
SnabbkakelfixGångbar redan efter 2 – 3 timmar. Uppfyller kraven för riktlinjer för fogmassa. Går att skapa en fixtjocklek på upp till 20 millimeter.Används framförallt till tyngre kakel, klinker och andra lerbaserade plattor. Fungerar till lergods, stengods, klinker, keramik, klinker och tegel. Kan sättas på gips, kalkcement och cementputs samt gipsfiberskivor. Kan användas till golvvärme.
NaturstenfixEtt fogbruk med hög flexibilitet. Går att skapa en fixtjocklek på upp till 20 millimeter.Kan användas inom- och utomhus, till väggar och golv samt till keramiskt kakel, klinker, glasmosaik och natursten, exempelvis marmor. Fungerar särskilt bra vid kakelsättning av stora plattor. Fungerar även till golvvärme.

Anlita hantverkare

Även om du kan kakla badrummet själv kräver det mycket noggrannhet och kunskap. Om plattsättningen monteras på fel sätt eller på fel typ av underlag, kan det leda till fuktskador. Om du är osäker är det bättre att anlita en behörig och auktoriserad plattsättare eller golvläggare. En auktoriserad plattsättare är utbildad inom plastmattor och keramik, innehar yrkesbevis samt arbetar mestadels i våtrum. När du anlitar hantverkare är det viktigt att du kontrollerar behörighet samt att företaget har F-skatt och är momsregistrerat. Här kan du hitta kvalitetssäkrade företag inom badrum.

Eftersom det finns många plattsättare i Sverige, särskilt i Stockholm, Göteborg och Malmö, är det viktigt att du även jämför några olika företag. För att kunna jämföra hantverkare är det enklast att skicka ut samma offertförfrågan till ett par olika aktörer. Då kan du enkelt jämföra deras anbud för att se tidsåtgång, pris och liknande.

Kostnaden för att anlita hantverkare för att sätta kakel i badrum ligger på mellan 500 och 750 kronor i timmen. Kom ihåg att du är berättigad till ROT-avdrag, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor för själva arbetskostnaden.

Vanliga frågor och svar

Vanligt kakelfix fungerar bra i badrummet.

En plattsättare tar mellan 500 och 750 kronor i timmen.

Ja, om du är noggrann och läser på ordentligt. Det är enklare att kakla väggarna än att sätta klinker på golvet eftersom du måste säkerställa rätt fall mot golvbrunn.

Relaterade artiklar