Foga kakel – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Fog till kakel är inte bara snyggt, det är också viktigt för att kakelläggningen ska bli hållbar. Följ vår steg för steg-guide för att foga kakel.

Vilken fog ska jag välja?

Vit eller ljusgrå fog är de vanligaste färgerna, men det finns fogmassa i alla tänkbara kulörer. Det finns även olika typer av fog, vilken du ska använda beror på vilket material som ska fogas och i vilket utrymme fogen ska användas. För att foga kakel ska du använda en cementbunden fog, den är till för både kakel och klinkers. När du ska foga i en vägg- eller golvvinkel använder du silikon, eller mjukfog som det också kallas. Kom ihåg att du alltid ska använda vanlig cementbunden fog även om du sedan applicerar mjukfog ovanpå. Det är för att fukten mellan tätskikten ska kunna cirkulera.

Om du ska sätta kakel är det alltså en cementbunden fog du ska använda. Men du behöver förstås även välja fogfärg. Kom ihåg att kolla upp att den cementbundna fogen är anpassad till både golv och vägg, vissa fabrikat fungerar endast till vägg. Du hittar en uppsjö kulörer i den gråa färgskalan och lite färre alternativ i den beigefärgade. Till vitt kakel brukar det bli snyggt att välja en ljusgrå fog och en något mörkare grå till golvet. Det är dock en smaksak, du kanske hellre vill att kakelplattan har exakt samma nyans som fogen? Det kan vara bra att tänka på att en vit eller väldigt ljus fog mellan klinkerplattorna på golvet snabbare blir smutsig och missfärgad.

Ju mindre kakelplattorna är och bredare fogen är, desto tydligare blir kontrasten. En ljusgrå fog kan dessutom upplevas väldigt olika beroende på vilken färg kakelplattorna har. Mot vita kakelplattor upplevs den grå fogen som gråare och den skapar även en illusion av att fogbredden är mindre. Mot svart kakel känns den ljusgrå fogen vit och fogbredden upplevs som större. Det finns andra faktorer som påverkar hur jämn fogfärgen kommer att upplevas, bland annat:

  • Hur rena dina blandningskärl och verktyg är.
  • Hur plattornas absorptionsförmåga ser ut. Samma fog kan se ljusare ut om plattan har en lägre vattenabsorption. Glasmosaik har exempelvis ingen vattenabsorption medan kakel ligger på cirka 10–20 %.
  • Hur mycket vatten som används när du torkar bort överflödig fogmassa. Använder du för mycket vatten och inte låter fogen härda ordentligt finns det risk för att du tvättar bort en del av pigmentet i fogen. Det kan då bli ett flammigt resultat.

Steg för steg

Det är inte särskilt svårt att foga kakel, men du behöver vissa redskap och verktyg innan du kan sätta igång, bland annat blandvisp, måtthink, fogbruk, fogplatta, tråg, svamp och polerduk.

  1. Blanda till fogmassan enligt leverantörens instruktioner.
  2. Lägg en klick fogmassa på en gummispackel med hjälp av en murslev.
  3. Dra fogmassan diagonalt över fogarna, kom ihåg att fylla dem helt och hållet. Du behöver ofta jobba kors och tvärs för att fylla alla håligheter.
  4. Täck för hörnfogarna, det kan du göra genom att sticka in kanten av stålbrädan mot hörnet medan du fogar klart de intilliggande plattorna. Anledningen till att du ska skydda hörnfogarna beror på att de ska hållas öppna tills du fyller i fogen med silikonfogmassa.
  5. När fogmassan är satt och har torkat cirka 10–15 minuter kan du torka bort överbliven fog med hjälp av en fuktig svamp. Använd inte för mycket vatten. Låt de fuktiga plattorna torka ordentligt innan du torkar av alla plattor med en trasa eller putsduk.

Varför man inte kan sätta vanlig fogmassa vid vägg- och golvhörnen beror på att fogen då kan gå sönder vid små rörelser i väggarna. Därför använder man silikon som är ett mer flexibelt material.

Tips – foga rätt och lätt

Hur får man egentligen fogen att bli exakt rak längs hela väggen? Och hur blandar man till fogmassa till kakel?

  • Fogkryss eller fogsnöre. Du kan bestämma fogens bredd genom att använda ett fogkryss, även kallat kakelkryss. Detta är helt enkelt små plastkryss som finns att köpa i olika bredder. Du placerar dessa mellan kakelplattorna för att se till att måtten stämmer. Du kan även använda ett fogsnöre för att kontrollera bredden. En nackdel med fogkryss är att de ska sitta kvar, så det gäller att peta ned dem tillräckligt djupt i fogmassan, annars riskerar de att synas. Fogsnöre tar man bort efter att man satt plattorna.
  • Bestäm fogens bredd. Fogbredden avgör hur upplevelsen av de satta plattorna blir. Hur bred fogen ska vara beror helt och hållet på hur framträdande kakelplattorna ska bli. Ju bredare fog, desto tydligare framträds plattorna. Vissa material, exempelvis marmor- eller granitplattor, kanske man vill ha ett mer sömlöst utseende på utan någon framträdande fog. Då passar det bättre med en diskret fog. Ska du däremot få till ett mer industriellt utseende på kaklet, till exempel när du sätter ett vitt bistrokakel, kan det bli snyggare med en bredare fog.
  • Blanda fogmassa. När fästmassan har härdat är det dags att blanda till själva fogmassan, vilket du gör med en blandvisp. Lättast är det att blanda till massan i en måtthink. Fördelen med att använda en blandvisp är att du enklare får till en jämn och följsam fogmassa.
  • Polera plattorna. För att kakelplattorna ska bli rena och glänsande kan du använda dig av trassel eller en polerduk. Det kan även vara bra att efterfukta fogarna i några dagar. Använd en blomsterspruta till det. Spraya på vatten ett par gånger varje dag de närmsta dagarna efter att du fogat kaklet.

Vanliga frågor och svar

För att foga kakel ska du använda en cementbunden fogmassa.

Det finns många olika kulörer att välja bland. Kom ihåg att en och samma fogfärg kan upplevas mörkare eller ljusare beroende på vilken färg kakelplattorna har. Till vitt kakel brukar ljusgrå fog bli snyggt.

Du kan använda fogkryss eller ett fogsnöre för att skapa jämna avstånd. Fogkryssen ska fogas in, så det gäller att de ligger tillräckligt djupt i fogen för att inte synas efteråt. Fogsnöre däremot tar man bort efter att man kontrollerat att allt sitter jämnt.

Det är bäst att foga en mindre yta till att börja med, så att du hinner tvätta bort överflödig massa innan den hinner härda. Fogmassan torkar snabbare på själva kakelplattan än inuti fogen, så blanda lite åt gången.

Att åtgärda en sprucken fog är vanligtvis enkelt. Du börjar med att skrapa bort det översta lagret av den gamla fogen, cirka halva plattans tjocklek. Du kan använda en rak skruvmejsel eller en fogskrapa för detta. Var noga med att inte skrapa alldeles för djupt så att du råkar skada tätskiktet. När du tagit bort den gamla fogen fogar du nytt, enligt instruktionerna längre upp.