Byta duschblandare – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En ny duschblandare kan skapa stor förändring i badrummet. Men hur gör man egentligen när man ska byta duschblandare själv – och får man det? Här får du lära dig byta blandare själv, byta packning till duschblandare och annat som är bra att veta.

Kompatibelt väggfäste

Innan du ska byta duschblandare och köper en ny är det viktigt att du kontrollerar vilket väggfäste du har, det finns nämligen olika anslutningsnipplar samt avstånd mellan dem som måste matcha. Oftast är det muttrar med bricka och på ett avstånd om 150 eller 160 millimeter. Skulle blandaren inte stämma överens med hur vattenrören sitter kan du lösa problemet med en väggbricka, alternativt med en excenterkoppling (vinklade kopplingar). Men absolut enklast är det om den nya blandaren har samma avstånd. Tänk på att använda våtrumssilikon i de nya hålen du borrar (om du väljer att montera en ny väggbricka).

Hur kopplar man duschblandare?

Tänk på att om du ska byta en utanpåliggande duschblandare själv måste du utföra installationen på ett fackmässigt sätt, annars kommer troligtvis inte din hemförsäkring täcka eventuella skador. Är du det minsta osäker är det bättre att låta en rörmokare byta blandare. Så här gör du:

 1. Stäng av vattnet. Först måste du se till att vattnet är avstängt, det kan du oftast göra på husets huvudventil, alternativt finns det en avstängningsventil under tvättstället. Ofta krävs inga särskilda verktyg, det är bara ett vred. Men ibland kan en insexnyckel behövas. Dubbelkolla att vattnet verkligen är avstängt.
 2. Demontera duschblandaren. Ta nu ner den gamla blandaren. Det finns oftast två kretsar på blandaren som du kan lossa med en skiftnyckel. Skruva loss dem helt och hållet. Om de gamla rosetterna på väggen är i gott skick kan du återanvända dem till den nya blandaren, annars byter du dem. Tänk på att applicera ett nytt lager silikon på plattan eller väggen bakom rosetterna – om du bestämmer dig för att byta ut dem.
 3. Kontrollera avståndet på väggfästet. Som vi nämnde tidigare är det viktigt att den nya blandaren matchar avståndet som väggfästena har. Det beror på att beslagen i regel monteras direkt på vattenledningarna (där fästena sitter) och de går därför inte att justera. Det finns dock beslag med excentrisk design som tillåter viss justering av avståndet mellan muttrarna.
 4. Byt packning på duschblandare. Kom ihåg att sätta fiberpackningar på muttrarna (på den nya blandaren) och små vattenfilter.
 5. Montera duschblandaren. Fäst beslagen med en skiftnyckel.

Om du endast vill byta packning på duschblandaren gör du på samma sätt som ovan, du demonterar blandaren, men byter endast ut packningen. Sedan skruvar du fast alla delar på samma sätt som du tog loss dem.

Kostnad för att byta duschblandare

Pris för att byta duschblandare hamnar ofta någonstans runt 1 500 – 2 000 kronor om du anlitar en rörmokare. Timpriset ligger mellan 500 och 600 kronor, men det är vanligt att rörmokare sätter fast pris på den här typen av installationer. Du kan utnyttja ROT-avdraget, det ger dig 30 % prisreducering på arbetskostnaden. Vill du hitta rörmokare? Använd vår offerttjänst och skicka en offertförfrågan gratis så matchar vi dig med lokala rörmokare.

Hitta en expert som kan byta duschblandare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 948 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Ja, är du händig kan du utan problem byta duschblandare själv.

I den här artikeln kan du se en mer utförlig steg för steg-beskrivning.

Kontrollera avståndet mellan dina nuvarande väggfästen, vanligtvis har de ett cc-mått på 150 eller 160 millimeter. Du väljer med fördel en ny blandare med samma mått, det gör monteringen enklare.

Ja.

Ofta sitter det en ventil antingen bakom toalettstolen, under tvättstället eller så kan du stänga av vattnet genom att husets huvudventil.

Du hittar en mer utförlig steg för steg-beskrivning om hur du byter duschblandare här.

Relaterade artiklar