Sätt kakel i fiskbensmönster – skapa liv i väggarna

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Skapa en modernare känsla i badrummet genom att sätta kaklet i ett fiskbensmönster. Det enda du behöver är kakelplattor som är avlånga i formen. Idag finns ett stort utbud rektangulära och smala plattor i olika färger, finishar och material, som glaserade keramiska plattor och marmor.

Förberedelser

När du sätter kakel, oavsett om det ska sitta i ett fiskbensmönster eller inte, är det viktigt att mäta ytan. Du vill hitta mittpunkten så att du kan fördela plattorna jämnt så att de blir lika breda längsmed kanterna av väggen. För att du ska få ett jämnt resultat är det enklast att arbeta utifrån anslagslister. Du sätter upp listerna på den vägg som ska kaklas, då blir det enkelt att mäta upp kakelplattorna. Kom ihåg att rita upp en linje på väggens mittpunkt. Ett tips är att provlägga mönstret med plattorna på golvet. Lägg först ut anslagslisterna, placera sedan en kakelplatta med hörnet på listen och det andra hörnet på mittlinjen. En vinkel på 45° är lagom.

För att du ska få exakt samma mellanrum (fog) mellan alla plattor kan du använda dig av fogbrickor, de finns i olika bredder, cirka fyra millimeter brukar bli snyggt. När du väl lagt ut ett mönster ser du tydligt var kakelplattorna går över linjen och det är alltså där de ska kapas när de når väggens hörn. När du har förberett alla kakelplattor och vet hur de ska sättas är det dags att börja kakla.

Material

 • Kakelplattor
 • Kakelfix
 • Fogbrickor (distansklossar)
 • Fogmassa
 • Spackel
 • Rätskiva
 • Kakelskärare
 • Smygvinkel
 • Golvpapp (eller liknande material för att skydda omgivande ytor som inte ska kaklas)

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här gör du – steg för steg

 1. Stryk ut kakelfix. Börja på väggens nedersta del. Applicera kakelfixet med en putsbräda och dra sedan en tandspackel i fixet så att det blir lika tjockt. Kom ihåg att inte lägga ut för mycket kakelfix, börja med någon kvadratmeter åt gången så att det inte härdar för mycket innan du hinner sätta upp kaklet.
 2. Sätt kakelplattor. Börja med att sätta kakel i ena hörnet längsmed anslagslisterna. Efter att du tryckt fast en platta trycker du fast en fogbricka och sedan sätter du nästa platta. Då får du ett jämnt avstånd.
 3. Fortsätt kakla. Börja i nederkanten innan du fortsätter uppåt.
 4. Rengör och ta bort distanser. När kaklet är satt och det fått torka cirka en timma, ska du rengöra alla kakelplattor från kakelfix. Använd en tvättsvamp och rent vatten. Ta samtidigt bort alla fogbrickor.
 5. Förbered för fogning. Efter att du låtit kaklet torka i några dygn är det dags att foga det lilla utrymmet mellan plattorna. Om fogarna är mycket smala eller när du ska foga hörn, är det enklast att använda en gummispackel. Följ anvisningarna på förpackningen för att blanda till en jämn och smidig fogmassa.
 6. Foga. Stryk på lite fogmassa på en spackel och applicera i diagonala rörelser över kaklet, se till att massan tar sig in i springorna och tätas ordentligt. Låt torka i cirka 10 – 30 minuter innan du torkar rent kaklet.

Kakla vid hörn

Det svåraste området när du sätter fiskbensmönster är hörnet och fortsättningen på nästa vägg. Du vill kakla runt hörnet så att mönstret fortfarande är intakt. Det kan vara lite svårt att endast föreställa dig hur mönstret kommer att fortsätta på nästa vägg, det kan därför vara bra att rita upp det på ett papper. Använd ett rutat papper och vik det sedan för att efterlikna väggens hörn. På så vis ser du tydligt hur du ska skära kakelplattorna och sätta dem. Kom ihåg att ändplattorna på den ena sidan ska sticka ut lika mycket som en kakelplatta är tjock över hörnkanten. Då får du ett snyggt yttre hörn. Det beror på att de övriga plattorna sedan kan ligga kant i kant med de utstickande ändplattorna. I det innersta hörnet lägger du en fog som motsvarar en plattas tjocklek.

I de inre hörnen vill du inte lägga för mycket kakelfix, där ska du lägga en fog. Använd en särskild fogbricka för att dra upp och ned längsmed hörnet under tiden du sätter plattor där, då får du bort överskottsfix och säkerställer samtidigt att fogbredden blir jämn från tak till golv.

Vanliga frågor och svar

Det blir snyggast om du mäter upp väggens mittlinje och sedan räknar ut hur många plattor som får plats – då kan du kapa ändplattorna vid varje hörn lika, vilket ser mer symmetriskt ut. Plattorna sätts i vinkel, till exempel 45°.

Antingen kan du föra ändplattorna ut till kanten, då får du en oglaserad och asymmetrisk kant. Eller så kan du låta plattorna mötas i en fog, vilket oftast blir snyggare. I ett inre hörn är det enklast att rita upp fiskbensmönstret på ett rutat papper som du sedan viker. Då ser du enklare hur mönstret ska fortsätta på nästa vägg.

Om du anlitar en kakelsättare kostar arbetet cirka 500 kronor i timmen. Du får dock räkna med att det tar hantverkare längre tid att sätta fiskbenskakel än vanligt rektangulärt kakel. Själva materialet skiljer sig mycket i pris, till exempel beror det på om du väljer plattor i äkta marmor eller det enklaste vita standardkaklet.

Relaterade artiklar