Hitta en arkitekt

Ska du bygga om, bygga till eller inreda? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på arkitekttjänster. Du får även lära dig mer om vad det kostar att anlita arkitekt, vad en arkitekt gör och vilka typer av arkitekter som finns.

Få offerter från arkitekter

Vad kostar en arkitekt?

Priset för att anlita en arkitekt varierar en del och beror bland annat på vilken typ av arkitekt du behöver hjälp av. Ett ungefärligt timpris för arkitekter är mellan 1 000 och 2 000 kronor. Priset kan skilja sig en del beroende på hur erfaren arkitekten är. En nyexaminerad arkitekt har i regel lägre timpris än en arkitekt som arbetat i många år. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av arkitekt det är.

 • Byggnadsarkitekt. Ritar olika typer av byggnader och kan även arbeta med stadsplanering. Om du ska bygga ett hus utifrån egna idéer är det en byggnadsarkitekt som kan hjälpa dig ta fram riktiga ritningar och komma med förslag.
 • Planeringsarkitekt. Planerar regioner och städer, nya som gamla.
 • Landskapsarkitekt. Arbetar med utemiljöer, till exempel torg och parker.
 • Inredningsarkitekt. Arbetar med att utforma rum, rita fasta och lösa inredningar och arbetar med färg, tapeter och textilier samt möbler.
 • Trädgårdsarkitekt. Planerar trädgårdens grundstruktur, ger förslag på växter och planlösning i trädgården.

För att du ska få bra hjälp med ditt projekt är det viktigt att jämföra flera arkitekter. Det gör du enkelt genom vår offerttjänst. Skicka in din offertförfrågan helt gratis, vi matchar dig med experter i hela Sverige, från storstäder som Stockholm och Göteborg till småstäder från norr till söder. Du får tillbaka offerter som du sedan kan jämföra i lugn och ro.

Hitta din lokala arkitekt

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 723 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta arkitekt
Gratis offerttjänst

Att tänka på när du ska anlita arkitekt

En arkitekt kan vara hjälpsam när du ska bygga hus, renovera, utföra tillbyggnad eller inreda bostaden. En arkitekt har utbildning i grunden och ett sätt att se helheten av en byggnad – både till funktion, tekniska lösningar, ekonomi, estetik och ekologi. Arkitekten ritar och beskriver miljöer av olika slag och sammanväger kundens olika krav, behov och önskemål. En byggnadsarkitekt kan bland annat hjälpa dig med:

 • Planlösning. Utifrån dina önskemål och behov kan arkitekten ta fram en planlösning som inte bara är estetiskt tilltalande, men även funktionell och som är praktisk för din familj och er livsstil.
 • Funktioner. Kanske har du särskilda krav eller önskemål om olika funktioner i hushållet, det kan arkitekten också hjälpa till med.
 • Ritningar. Arkitekten gör professionella ritningar som kan användas som underlag för ansökan om bygglov och som snickare kan arbeta utifrån.

När du ska anlita arkitekt är det bra att fundera på vad du behöver hjälp med. Ska du bygga ett nytt hus kan det vara bra att fundera över hur drömhuset skulle se ut, vilka funktioner som är viktigast för dig (ett stort badkar mitt i badrummet eller kanske ett rymligt kök med högt i tak?) och vilken stil du generellt sett gillar. Eftersom olika arkitekter har sin individuella stil kan det vara bra att begära referenser på tidigare projekt innan du bestämmer dig. Förutom att du kan anlita arkitekter för att rita ditt drömhus, kan du även anlita arkitekt för renovering eller utbyggnad – eller inredning. Andra saker som är bra att förbereda inför ditt möte med arkitekten:

 • Önskelista. Finns det några saker som är särskilt viktiga för dig? Det kan handla om en köksö, en stor altan eller kanske ett sovrum med privat badrum.
 • Information om livsstil. Hur lever du och familjen? Har ni några särskilda intressen?
 • Framtidsplaner. Planerar ni utökning i familjen? Eller ska tonåringen snart flytta hemifrån?

Inredningsarkitekt

Om du vill få hjälp med inredning kan en inredningsarkitekt hjälpa dig. Du kan få hjälp med allt från att ändra planlösningen i bostaden till att skapa en mysig atmosfär, lyfta fram olika funktioner och skapa trivsel. Inredningsarkitektens främsta arbetsredskap är textilier, tapeter, färg och belysning. Han eller hon kan även hjälpa dig ta fram ritningar på platsbyggda möbler.

Kostnad för arkitekt

Kostnaden för att anlita arkitekter varierar mycket beroende på vad du behöver hjälp med. En arkitekt kan hjälpa till med att upprätta en arkitektritning (A-ritning) men också genom andra delar av projektet, som projektledning, besiktningar, bygglovshandlingar och konstruktionsritningar. I de flesta fall tar arkitekten betalt per timme, kostnaden varierar en del beroende på om du anlitar arkitekt i Stockholm och Göteborg eller i mindre städer, men ungefär mellan 1 000 och 2 000 kronor i timmen.

Andra saker som påverkar priset är hur erfaren arkitekten är. Anlitar du kända arkitekter i Sverige, som Gert Wingårdh är det troligtvis dyrare än att anlita en nyutexaminerad arkitekt. Kom ihåg att arkitekttjänster inte är berättigade till ROT-avdraget.

Inred själv – hur lyckas man?

Det finns flera sätt att lyckas med inredning, även om du anser att du inte har kunskap.

 • Håll dig till en färgskala. Olika färger påverkar sinnet på olika sätt. Därför kan olika färger passa bra i olika rum. I sovrummet är det bra att satsa på dovare och lugnare färger, medan du i kontoret kan ha något piggare och mer kreativt. Blanda inte för många olika färger eftersom det tenderar att kännas rörigt. Välj hellre att dekorera med textilier och prylar i andra färger.
 • Satsa på bra belysning. Belysning är kanske något av det viktigaste när det kommer till att skapa en mysig och funktionell atmosfär. Satsa på både allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning – tak- och bordslampor och mysigare lampor som ljusslingor eller dimbara golvlampor.
 • Mjuka upp med textilier. Kuddar, mattor, plädar och gardiner skapar en mer ombonad känsla.
 • Skapa trivsel med växter. Det är både snyggt med växter och har en lugnande effekt.

Vanliga frågor och svar

Under 1930-talet ville den schweiziske arkitekten Le Corbusier inte bara riva gamla stan utan även all bebyggelse på Norrmalm och Södermalm för att istället bygga stora lamellhus (flerfamiljshus).

Mellan 1 000 och 2 000 kronor i timmen.

Planeringsarkitekter planerar bland annat nya stadsdelar och tar fram underlag för hur mark, vatten och bebyggelse ska användas. Planeringsarkitekter har bra koll på lagar som styr samhällen.

En byggnadsarkitekt ritar byggnader av olika slag, samt arbetar med stadsplanering. En planeringsarkitekt planerar regioner och städer, en landskapsarkitekt arbetar med utemiljöer som parker och en inredningsarkitekt inreder bostäder och arbetar med färger, textilier och tapeter och kan även göra ritningar för fast eller lös inredning.

Planerar regioner och städer.

Mellan 1 000 och 2 000 kronor i timmen.

Du kan bland annat få hjälp med att rita ett nytt hus, både ut- och invändigt. Du kan få hjälp att inreda bostaden, förändra planlösningen eller få förslag på hur du kan skapa en vacker trädgård.

En arkitekt utformar byggnaden och en ingenjör konstruerar den och ser till att den fungerar rent byggnadstekniskt.

Det är en ritning som visar en byggnads utformning, den kan variera i detaljrikedom beroende på när under projektet den ska användas.

Lär dig mer om inredning

Här hittar du fler artiklar om inredning. Bland annat kan du lära dig om olika inredningsstilar som japandi och maximalism, eller få tips på hur du hänger tavlor som ett proffs.