Inred vardagsrummet med våra tips

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Vardagsrummet är en plats där vi kopplar av, tillbringar tid tillsammans med familj och vänner och myser på kvällarna. Men hur ska man inreda ett vardagsrum? Och vilken färg passar på väggar i vardagsrummet? Här får du bra tips när du ska inreda vardagsrummet.

Färg eller tapeter i vardagsrum

Det första som är bra att göra innan du börjar måla om och tapetsera är att hitta inspiration till vardagsrum. Om du inte redan vet exakt hur du vill ha det kan det därför vara bra att inspireras av många olika stilar först för att hitta det som passar dig. Om ditt vardagsrum är väldigt stort eller avlångt kan det bli effektfullt och snyggt att ”dela upp” rummet med olika färger och ”avdelningar”. Vid tevehörnan kan du exempelvis välja en fondtapet och en väggfärg som passar bra tillsammans med tapeten. Rama in möblerna med en stor matta och håll dig till en typ av färg i just den hörnan. Intill kan du bryta av med en annan färgkategori eller ett annat tema. Har du till exempel bokhyllor kan de få täcka en del av väggen, alternativt kan du pryda en del av väggen med tavlor.

När du ska välja färg och tapet till vardagsrummet kan både ljusa och mörka färger fungera. Välj gärna ljusare färger om rummet är litet eller om det är lågt i tak. Är det rymligt eller om du har en mer öppen planlösning, kan det fungera bra även med mörkare färger. Mörka färger skapar en ombonad och inbjudande känsla, ljusa färger öppnar upp rummet mer.

Tips när du ska färgsätta ett rum:

  • Bestäm helheten. Det vill säga – golv och väggar. Ska väggarna vara ljusa eller mörka? Den färg du väljer på väggarna blir själva grunden i färgsättningen.
  • Välj accentfärg. Gärna en färg som bryter av mot grunden och som du implementerar i textilier och dekorationer. Accentfärgen kan till exempel vara en kontrasterande färg (har du mörkblåa väggar är orange en kontrastfärg). Men det kan även vara en färg som ligger nära grunden (har du mörkblåa väggar kan ljusblått vara en accentfärg).
  • Utgå från en känsla eller ett tema. Ett tips för att göra det enklare att välja möbler, konst och dekorationer, är att utgå från en känsla eller en stil/ett tema. Kanske gillar du Afroart, en trendig inredningsstil med jordnära färgskala (terrakotta, solvarm lera och kontraster i svart). När du väl ska välja möbler väljer du helt enkelt sådant som du anser passa in i den stilen.

Belysning i vardagsrum

Belysningen är kanske det viktigaste inom inredning, det är det som bestämmer om rummet kommer kännas mysigt och bekvämt att vistas i eller om det kommer kännas omysigt. När du ska bestämma belysningen gäller det att välja tre typer av belysning: taklampa till vardagsrummet, dekorationsbelysning och punkt- och arbetsbelysning. Dekorationsbelysningen är exempelvis ljusslingor, mysiga och dovare ljuskällor – den skapar den inbjudande och mysiga atmosfären. Taklampor är allmänbelysningen, en viktig ljuskälla när du behöver tända upp ordentligt, exempelvis när du ska städa. Punkt- och arbetsbelysning är exempelvis riktade bordslampor eller golvlampor som du använder när du ska läsa eller pussla.

Dekoration i vardagsrum

Dekorationerna i vardagsrummet är vad som skapar personlighet. Här bör du inte bara köpa nya saker på Ikea. Se till att ställa fram personliga ägodelar och prydnadssaker som betyder något för dig. Det kan vara souvenirer du köpt utomlands, din farmors gamla tavla eller en intressant vas. Blanda gärna nytt med gammalt. För att hålla den röda tråden binder du samman dekorationerna med accentfärgen. Ska du sätta upp en tavelvägg kan du till exempel välja personliga foton och nya posters, men du binder samman stilen genom att välja samma färg på ramarna.

Textilier är en viktig komponent för ett mysigt vardagsrum. Det kan till exempel vara tunga sammetsgardiner, en stor orientalisk matta eller dekorativa kuddar i olika form och storlek. Gardiner i vardagsrummet är passande om du har stora fönster, men det är inget måste. En matta är förstås trevligt, se till att välja en tillräckligt stor matta som hela sittgruppen får plats på.

Gardiner och matta får gärna vara i den valda accentfärgen, eller innehålla den. För att skapa mer liv är det fint att dekorera med levande växter.

Hitta en inredare som kan hjälpa dig med vardagsrummet

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Inspiration till tevebänk i vardagsrummet

Även om teven är en viktig del i vardagsrummet behöver den inte alltid stå i centrum. Vill du gömma teven? Sätt den i en stor ram på väggen och göm den bland andra tavlor. Eller låt tevebänken synas – välj en möbel som passar känslan du valt och som blir ett fint blickfång.

Vanliga frågor och svar

Ljusa färger tenderar att ”öppna” rummet och kan få det att kännas större och ljusare. Mörka och dovare färger skapar en mer ombonad och mysig känsla, men skapar en illusion om att rummet är mindre än det är.

Blanda gärna nytt med gammalt, annars riskerar du att skapa en ”show room”, till exempel om du endast inreder med möbler från Ikea.

Tillräckligt stor att hela soffgruppen får plats på mattan och att den ändå sticker ut ett par decimeter utanför soffa, bord och sidobord.

Mjuka upp rummet med härliga textilier i fina färger och olika texturer och satsa på en fluffig matta med lång lugg. Även tunga sammetsgardiner och dekorationsbelysning brukar vara bra hjälpmedel för att skapa en mysigare känsla.

Ett rum avsett för umgänge.

Ur praktisk synpunkt bör teven placeras på en plats där du inte har fönster mittemot eftersom ljuset annars kommer reflekteras i skärmen. Teven ska sitta i ögonhöjd, alltså varken högre eller lägre eftersom det blir jobbigt för nacken. Ur estetisk synpunkt bör teven inte vara alltför framträdande, välj en storlek som känns proportionerlig till ditt vardagsrum.

Relaterade artiklar