Inredningstrender 2022 – har du koll?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Nytt år och nya trender – eller? Beroende på vilken inredningsguru du frågar kommer svaret att variera. Här går vi igenom vad de största inredningstrenderna 2022 lutar åt.

Klimatet står i fokus

Alltfler slutar att konsumera nyproducerat och istället ökar fokuset för ett globalt omhändertagande. Det märks inte minst inom inredningsvärlden. Stefan Nilsson, trendanalytiker, förklarar det så här i en intervju med Aftonbladet:

– 2022 blir året när antikkonsumtionen slår igenom. Degrowth är ett nytt ord som håller på att bli etablerat i sammanhanget, vilket betyder att vi hoppar av ekorrhjulet och att ständigt köpa nya saker. Istället ligger fokuset på tre andra saker: reparation, konst och natur, säger Stefan Nilsson.

Inom inredningsvärlden innebär det rent konkret att välja möbler och inredningsdetaljer som ger oss en konstupplevelse. Som att mattor och stolar mer ska påminna om skulpturer än att ha en praktisk funktion. Inredningen är dessutom mer återhållsam. Reparation, ett ord som också står i fokus, kan i praktiken innebära synliga detaljer av rep och snören, som vi ofta förknippar med något som håller ihop och lagar ting. Till exempel lindade handtag.

Tapettrender och väggfärger

Det är ingen nyhet att det vita och fräscha sedan länge bytts ut mot mörkare och dovare toner men i år syns ännu mer färg. Man skulle kunna kalla årets färgtrender för 80-talsinspirerat eftersom många av färgerna som spås bli populära är pastellfärger av blått, lila, gult och mintgrönt. Men även de mörkare nyanserna kommer hänga kvar från föregående år med rostiga och brända toner av orange, mörkgrönt och grått ligger också i tiden.

Tapetmässig har konstmotiv återigen fått ett rejält uppsving. Vi ser mer stormönstrade tapeter som används som fondväggar eller som enorma tavlor på väggar. Motiven inspireras av naturen, människor vill få in mer grönska i sina hem.

Möbler – ju märkligare, desto bättre

Som trendanalytikern Stefan Nilsson sa i intervjun med Aftonbladet, är möbler som snarare påminner om skulpturer, trendande i år. Även quiltade textiler och lappmönstrat har fått ett uppsving, något som för tankarna tillbaka till ett hållbarare samhälle där man skapar själv och lagar det som är trasigt. Fåtöljer och stolar ska gärna vara stora och bulliga i formen och teddytyg (ruggat fleecetyg) ligger på topplistorna.

Former – speglar och inredningsdetaljer

Organiska och knöliga former är hett i år, det syns på allt från dricksglas och vaser till speglar, pallar och lampor. Speglar med vågig och ojämn kant är ett bra tips, likaså stora och oformliga inredningsprylar – givetvis i trendmaterialet keramik.

Vanliga frågor och svar

80-talsinspirerade pastellfärger, organiska former och möbler som snarare påminner om skulpturer än praktiska möbler.

Dels pastelltoner som gult, mintgrönt, ljusblått och lila, dels brända orangea färger och jordnära toner.

Pastelltoner som ljusgult, mintgrönt, ljusblått och starkare färgklickar.

Relaterade artiklar