Japandi – en hybrid mellan japansk och skandinavisk inredning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Japandi är en minimalistisk inredningsstil som kan beskrivas som en hybrid mellan skandinavisk och japansk estetik. Men till skillnad från den kalla och avskalade känslan som en renodlad skandinavisk inredning kan ha, känns japandi varmare, mjukare och mer naturinspirerat.

Skandinaviska och japanska likheter – fler än man kan tro

I både skandinavisk och japansk kultur finns en ganska liknande estetik, den är baserad på minimalism och funktionell skönhet. Ikea i ett nötskal skulle man kunna säga. Bägge kulturer, trots sina olikheter, hittar harmoni i den omgivande naturen. Det är därför inte helt otippat att japandi och skandinavisk inredning har en ljus och neutral bas. Men här skiljer sig japandi lite från skandinavisk stil. Medan vi i moderna svenska hem gärna väljer en vit bas på väggarna, följer japandi en varmare och mjukare känsla – som naturliga toner i brunt och beige.

Kontrasterande färger

Man bryter av den lugna och harmoniska basen i japandi med starkare kontraster i svart, dock endast i små detaljer. Även kalla nyanser av rosa, blått och grönt tillsammans med naturmaterial som trä, lera och sten, är typiskt för japandi. Till skillnad från skandinavisk estetik, där man eftersträvar ljusa färger som vitt eller ljusgrått, är det istället de mörka tonerna som skapar japandi. Det betyder inte nödvändigtvis en mörk väggfärg, utan snarare möbler eller detaljer i mörkt trä eller ett sängöverkast i ockra.

Minimalism – ett ledord

Japandi inredning är sparsmakad och fyller alltid en funktion. Man inreder med få och väl utvalda möbler som kännetecknas av rena linjer. Många av möblerna är låga, som en lägre soffa, låga byråer och fåtöljer. Det finns en tanke bakom låga möbler, de tar nämligen upp filosofin om att komma ner så nära jorden som möjligt.

Ett minimalistiskt hem kan kännas omysigt, men det behöver inte vara så. Inreder man med japandi-stil är tanken förvisso att man rensar bort onödiga saker och skapar en så ren och städad inredning som möjligt. Men det finns fortfarande utrymme för fina ting och växter. Men istället för många olika krukväxter väljer man någon enstaka grön växt, exempelvis en sort med glänsande och stora vackra löv.

Genomtänkta detaljer

Minimalism innebär inte att väggarna måste vara kala, tavelkonst används även inom japandi. Men istället för att skapa stora tavelväggar eller sätta upp serier med tavlor likt ett konstgalleri, får en enda stor tavla dra fokus till sig. Tavlan ska gärna följa japandi-filosofin sett till färger.

Vanliga frågor och svar

Det är en inredningsstil som kombinerar den japanska och skandinaviska stilen – den är avskalad, minimalistisk, harmonisk och varm.

Det är en hopslagning av orden ”Japan” och ”Skandi” (skandinavisk).

Utgå från en neutral färgskala med väggfärger som beige. Accentfärger i ockra, svart och rosa används ofta inom japandi. Håll inredningen sparsmakad med några få och väl utvalda inredningsdetaljer. Låga möbler och några färre gröna växter passar bra.

Relaterade artiklar