Tips när du inreder med snedtak

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det kan vara svårt att inreda ett rum med snedtak eftersom de flesta möbler i möbelvaruhusen inte är anpassade efter snedtak. Eftersom olika snedtak har olika vinkel finns det heller inte några särskilda möbler att köpa, ofta behöver du bygga platsbyggda möbler eller hitta smarta lösningar. Vi har som tur är flera bra inredningstips till dig som har snedtak hemma.

Förvaring snedtak – så kan du maximera utrymmet

Många gånger har man sovrummet där snedtaket finns, vilket är praktiskt eftersom det inte gör så mycket att det är lägre takhöjd i ett rum där man mest ligger ner. Men ofta har man också kläderna och garderoberna där. Just förvaring är bra att placera under snedtaket. Självklart beror det på snedtakets förutsättningar, ett tak som lutar hela vägen till golvet kommer bli svårare att inreda än ett snedtak som slutar 1,5 meter från golvet.

  • Platsbyggda garderober. Om du vill bygga en garderob under snedtaket blir det snyggast om du sätter upp vertikala MDF- eller spånskivor som ansluts mot en golvregel. Sedan monterar du separata hyllplan mellan de vertikala skivorna. Fördelen när du själv bygger garderoben är att du kan välja exakt hur många hyllplan den ska ha samt hur stora hyllplanen ska vara. Vill du inte ha hyllorna synliga är det bara att såga ut garderobsdörrar i rätt mått och hänga upp med gångjärn. Du kan också utgå från ett färdigt garderobssystem från till exempel Ikea och såga av toppen i samma vinkel som snedtaket. För att täcka in ovansidan av garderoben kan du använda en bredare taklist. Målar du garderoben i samma färg som väggen kommer den se platsbyggd ut.
  • Separata hyllplan. Saknar du erfarenhet av att bygg? Ingen fara. Då kan du köpa vanliga hyllplan med konsoler. Hyllorna sågar du helt enkelt till i den längd som passar snedtaket. Sedan kan du förvara kläder och skor på hyllorna. För att du enklare ska kunna organisera kläderna kan du ställa upp boxar på hyllorna.
  • Sängen mot snedtaket. Ett annat sätt att utnyttja snedtaket är att ställa sängen mot den vägg som möter snedtaket. Om det finns tillräckligt med utrymme för att sitta upprätt i sängen är det bra. Annars kan du dra fram sängen tills takhöjden blir lagom. Utrymmet som blir kvar bakom sängen (mot snedtaket) kan du använda till förvaring. Dock blir det snyggast om du köper en sänggavel som döljer utrymmet bakom. Från sidorna kan du sedan komma åt det du förvarar bakom sängen (förvara saker i lådor med hjul så blir det enklare att dra fram lådorna).

Förstora rummet

Rum med snedtak kan kännas trånga, men genom några enkla knep kan du skapa en illusion om att taket är högre än det egentligen är. Ett sätt är att måla både tak och väggar i ljusa färger. Vitt och andra ljusare färgnyanser öppnar upp rummet medan mörka färger får det att se mindre ut.

Även speglar har en förmåga att öppna upp rummet. Det beror på att speglarna reflekterar solljuset, vilket gör att hela utrymmet känns ljusare och luftigare.

Belysning i snedtak

Det kan vara lite svårt att välja belysning till snedtak, men det finns några armaturtyper som passar bättre än andra. Spottar i taket blir ofta snyggt då de är diskreta men ger ett behagligt ljus. Ett annat knep som gör att rummet känns ljusare och rymligare är att montera en större ljuspanel i snedtaket. Det skapar illusionen om att ljuspanelen egentligen är ett fönster. Samtidigt får du riktigt bra ljusflöde från den här typen av belysning, vilket är extra viktigt i rum med snedtak som annars kan kännas små och mörka.

Vanliga frågor och svar

Om snedtaket är mycket sluttande brukar det fungera bäst att utnyttja utrymmet till förvaring. Bygg exempelvis platsbyggda skåp eller garderober. Du kan även köpa färdiga garderober som du sågar till i rätt vinkel i ovankant. Du kan ställa en säng mot huvudändan mot snedtaket men dra ut sängen en bit så du får plats med förvaring bakom sängen.

Spotlights är bra eftersom de är diskreta men samtidigt ger ett fint ljus. Även stora ljuspaneler kan bli effektfulla då de skapar illusionen av takfönster.

Garderober eller separata hyllor brukar bli bra under snedtak.

Relaterade artiklar