5 snabba frågor till inredningsarkitekten

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Vi intervjuade inredningsarkitekten Anna Röst om de starkaste inredningstrenderna under 2022 och tog reda på vilka de vanligaste inredningsmissarna är.

Hur länge har du jobbat som inredningsarkitekt?

– Jag öppnade en egen inredningsbutik 2001 på Gärdet i Stockholm. Det var en liten butik med stor blandning av noggrant utvalda möbler, lampor, dekorationer, porslin och egendesignade cashmeretröjor och sjalar. Jag åkte på inköpsresor till Pakistan, Marocko, Danmark, Grekland och självklart – Formex. Allteftersom åren gick blev jag tillfrågad av mina kunder i butiken att göra hembesök. Det var där min inredningskarriär började. Då var min stora inriktning walk in-closet, det är därifrån mitt företagsnamn Walk-In Closet kommer från.

Efter Annas nischade inriktning på walk in-closet fortsatte hon utvecklas mot barnrum, sedan hela hus.

– Idag inreder jag hotell, restauranger, kontor och privata hem i både Sverige och utomlands. Jag har även en gardinverksamhet med måttsydda gardiner och textilier. Det är en stor fördel i mitt jobb eftersom gardiner har stor påverkan på stämningar och att väcka känslor.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det är att komma i kontakt med många olika företag, miljöer och privatpersoner som jag annars förmodligen inte hade träffat eller fått besöka. Jag kommer även mina kunder väldigt nära eftersom det handlar om deras hem eller en miljö som är betydelsefull. Jag har många återkommande kunder.

Anna minns särskilt ett jobb.

– Det var ett barnrum som inte användes eftersom barnet inte trivdes där. Jag frågade henne vad hon tyckte om, vilka intressen hon hade och vilka hennes favoritfärger var. Trots att hon bara var sex år hade hon sin egen uppfattning om inredning. Med hennes önskemål i tankarna började jag planera ett mysigt, praktiskt och roligt barnrum. Resultatet blev att hon började sova i rummet redan samma natt och hon älskade det. Bättre betyg kan jag inte få!

Vad är mest utmanande?

– Att hålla mig till kundens budget. Det kostar en hel del att inreda ett helt hem och många gånger har kunderna stora önskemål om vad som ska rymmas inom deras budget. Det är mitt jobb att koka ner allt till något rimligt och skapa en helhet som känns rätt och som ger ”Wow”-känsla.

Vilka tror du är de starkaste inredningstrenderna 2022?

– Som vanligt spretar trenderna åt olika håll och man väljer sig i vilken riktning man vill gå. Jag tror att vinden blåser åt:

  1. 80-talet med pasteller och färgklickar.
  2. Sofistikerad stil med beigea, jordnära och brända toner.
  3. Tapeter i naturliga färger som skapar en opolerad look.
  4. Transparenta detaljer som skapar harmoni och trygghet. Till exempel glasaccessoarer, speglar och vaser.

Vilka är de vanligaste missarna personer gör i sin inredning?

– Många är lite för snabba och vill skapa förändring på en gång. Det brukar ofta resultera i att det blir dyrt och fel i slutändan. Det är bra att ha en övergripande plan för de rum eller den miljö som ska förändras. Gör en egen moodboard (ett kollage där du samlar bilder, färger och textilier med mera) för att tydliggöra konceptet. Det gäller både för den lilla hallen och för hela hemmet. Det blir betydligt enklare att se helheten och det färdiga rummet. Det blir även enklare att ändra sig och prova olika kombinationer om man har en moodboard att utgå från.

Ett annat misstag jag ofta ser är att man använder för små mattor och att de är felplacerade. Även för få ljuskällor i ett rum. Det är många som inte tänker på att olika rum kräver olika typer av belysning. Man bör ha mellan sex till tio lampor i varje rum och då utplacerade i olika nivåer. Slösa med dimmers, de skapar fin och härlig stämningsbelysning. Jag skulle säga att belysningen är den viktigaste inredningsdetaljen i ett hem. För vad är det som skapar en skön stämning i ett rum – jo, ljuset!

Många personer har antingen för stora eller för små möbler som de trycker upp längsmed väggarna. Ett tips är att istället försöka skapa fler rum i rummet och anpassa storleken på möblerna därefter. Köp inte heller allt från samma ställe.

Annas 3 bästa tips för att skapa ett fint och mysigt hem

  1. Satsa på bra belysning. Är du osäker, anlita en ljusexpert.
  2. Använd mycket textilier. Gardiner, kuddar, plädar och mattor – det är enkelt att förändra hemmet med textiler samtidigt som de skapar en ombonad känsla.
  3. Omge dig av växter och blommor. Det är inte bara snyggt – växter har även en lugnande effekt och kan förbättra inomhusluften.

Besök Annas butik: gardinredning

Besök Annas instagram: gardinredning

Relaterade artiklar