Häng tavlor som ett proffs

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Tavlor gör att hemmet känns personligt och ombonat. En tråkig och kal vägg kan snabbt förvandlas till ett vackert blickfång med olika tavlor. Men det är inte det enklaste att hänga upp tavlor på ett snyggt sätt. Och hur vet man vilka tavlor man ska välja? Här får du tips på hur du hänger upp tavlor på ett snyggt sätt och hur du kan tänka gällande foton och motiv.

Tavelmotiv

När du väljer ut vilka tavlor du ska sätta upp kan du tänka på olika sätt. Men det är viktigt att veta att det inte finns några rätt eller fel. Du ska såklart välja de tavlor du gillar. Här är några förslag på hur du kan välja tavlor:

  • Färg. Du kan skapa en gul tavelvägg genom att välja tavlor med gula motiv, exempelvis citroner, en gul bil eller en strålande sol. Matcha gärna med gula tavelramar. Extra snyggt blir det om du väljer en kontrastfärg mot din inredning. Har du en blå soffa blir gult snyggt. Har du en grön inredningsstil kan det bli snyggare med en röd eller lila tavelvägg. I stället för färg kan du välja enbart svartvita motiv eller samma sorts ramar, till exempel tunna svarta ramar eller guldramar. Om du vill skapa en sammanhängande stil och en mer enhetlig känsla bör du hålla dig till två till tre färger i tavlorna. Utgå gärna från den övriga inredningen för att du på så vis ska kunna fånga upp fina accentfärger. Kanske har du en turkos soffa? Då kan det bli effektfullt att välja motiv där det finns något turkost
  • Stil. Kanske vill du skapa en rockig atmosfär i källaren? Då kan det passa med tavlor vars motiv följer en viss stil, exempelvis motorcyklar, motiv på rockband och ett foto på person med skinnjacka.  
  • Tema. Du kan även välja att endast hänga upp tavlor med fotokonst, det vill säga fotografier. Det i sig självt blir en röd tråd. Ett annat alternativ är att endast ha abstrakt konst eller tavlor med landskap.
  • Personligt. Det är inte bara foton och posters du kan rama in och sätta upp på väggen. Varför inte blanda tavlorna med personliga föremål? Du kan exempelvis rama in gammelmormors gamla solglasögon, en torkad bukett eller tågbiljetter från din första utomlandsresa.
Här har man plockat upp accentfärger från inredningen i tavlorna – svart, gult och orange.

Tavelvägg

Utan att prova kan det vara svårt att komma fram till hur tavlorna ska arrangeras – vad som passar bäst i ditt hem. Ett tips är att köpa maskeringstejp och tejpa upp ”tavlorna” (tejpen) på väggen. Skapa ramarna med tejpen, då ser du direkt om någon ”tavla” känns för stor. Det är enkelt att ändra om designen. Ett annat tips är att ta ett kort på väggen (med eventuell inredning som står framför) och sedan prova olika alternativ. Skriv ut fotot och rita direkt på det eller använd Photoshop eller liknande program för att kunna testa hur olika motiv och upphängningsalternativ ser ut. Hur många tavlor du ska sätta upp beror på hur stor väggen är, hur rymligt rummet är och hur stora tavlorna är. Om det gäller ett mindre rum kan du välja att sätta upp flera tavlor i mindre storlek, eller nöja dig med två till tre större tavlor som hänger med ett litet mellanrum. Om det är ett stort rum blir det snyggare att öka mellanrummet mellan tavlorna.

7 sätt att hänga upp tavlor

Oavsett om du ska hänga upp en tavla eller en hel tavelvägg är det viktigt att fundera på tavlornas höjd och position på väggen samt tavlornas inbördes förhållande. Upphängningen av tavlorna kan antingen dra ner intrycket eller skapa ett vackert blickfång. Så här kan du tänka:

  • Mittlinje. Om du hänger tavlorna utifrån en mittlinje kommer det se stilrent och planerat ut, även om tavlorna är i olika storlek. Var noggrann med att mellanrummet mellan tavlorna blir lika stort. Häng tavlorna cirka 1,4 meter över golvet.
  • Överkantslinje. Här hänger du upp alla tavlor i nivå med överkanten. Det blir ofta snyggt om du vill hänga upp många tavlor bredvid varandra. Den här upphängningsmetoden blir snyggare om tavlorna hänger lite högre upp än normalt.
  • Baslinje. Motsatsen till överkantslinje är att hänga tavlorna i nivå med baslinjen. Det brukar bli snyggast när det gäller större tavlor. Ett lagom avstånd från golvet är cirka 0,8 – 1,4 meter – prova dig fram.
  • Höjdled. Om du vill hänga tavlor under och över varandra blir det snyggast om den större tavlan hänger ovanför den mindre. Tavlorna hänger helt centrerade under varandra.
  • Gruppering. Om du vill skapa en tavelvägg utgår du enklast från gruppering – det vill säga tavlorna hänger i grupper och inte bara över eller bredvid varandra. För att tavelväggen ska se ordnad och snygg ut kan du skapa en yttre ram genom att placera tavlornas yttre ramar i linje med varandra. Innanför kan du hänga tavlorna hur du vill, det kommer ändå se ordningsamt ut eftersom det finns en yttre ”ram”.
Utgår du från kantlinjer kan du hänga övriga tavlor innanför hur du vill, det kommer ändå se ordnat ut.
  • Oregelbunden gruppering. Det här passar dig som vill vara kreativ och hänga upp tavlor utan någon särskild metod. Du utgår alltså inte från några yttre kantlinjer utan hänger tavlorna ”hipp som happ”. Dock ska du vara noggrann med att avståndet mellan tavlorna blir samma, då kommer väggen ändå att se planerad och snygg ut.
  • Gyllene snittet. Det gyllene snittet innebär att du hänger tavlor utifrån väggens höjd. Så här gör du: mät avståndet från golv till tak – du ska hänga tavlorna i mitten av väggen (det brukar innebära ett avstånd från golv på cirka 120 – 140 centimeter, beroende på takhöjd). Dela sedan in tavlans höjd i tre lika stora delar. Måttet på en tredjedel ska du sedan ta bort från vägghöjden. Exempel: Om mitten av din vägg är 140 centimeter från golvet och tavlan är 90 centimeter hög blir en tredjedel av tavlan 30 centimeter. Om du tar bort 30 centimeter från 140 centimeter får du 110 centimeter. Tavlan ska då hänga med underkanten 110 centimeter från golvet. Fortsätt med samma formel för alla tavlor som ska hänga bredvid varandra så har du använt det gyllene snittet. Det är vanligt att hänga tavlor på det här sättet på museum och i konsthallar.

Upphängningsanordningar

Hur du ska hänga upp tavlorna beror på hur stora och tunga de är samt vilken typ av vägg det gäller. Om det är en betongvägg behöver du förborra ett hål och sedan plugga det innan du sätter in skruven. Om du ska hänga upp en stor och tung tavla på en gipsvägg, behöver väggen förstärkning. Annars riskerar gipset att gå sönder. Då kan du använda en gipsexpander (mollyplugg) som expanderar på gipsväggens baksida.

Om du vill hänga upp mindre tavlor och slippa borrhål kan du använda självhäftande krokar, det finns krokar som tål upp till 12 kilo.

Några bra hjälpmedel när du ska hänga upp tavlor är vattenpass och maskeringstejp.

Två tavlor i olika storlekar ser ändå snygga ut eftersom deras underkant ligger i linje.

Vanliga frågor och svar

Ett vanligt misstag är att hänga tavlorna för högt upp. En höjd på cirka 140 – 145 centimeter brukar kännas behagligt.

Utgå från en upphängningsmetod för att placeringen inte ska kännas rörig. Du kan antingen hänga alla tavlor så att ramarnas överkant är i samma linje. Eller så kan du utgå från förutbestämda ytterlinjer som du låter alla de yttersta tavlorna följa (innanför kan du hänga tavlorna hur du vill).

Det beror på tavlornas storlek samt väggens yta. Om det är ett större rum med luftiga väggar och stora tavlor, är det snyggare med ett längre avstånd, cirka 10 centimeter. Om det är ett mindre rum och mindre tavlor, bör avståndet vara kortare, under 5 centimeter. Ett tips är att tejpa upp maskeringstejp i samma form som tavlorna för att bilda dig en uppfattning om vad som blir snyggast.

Det beror på tavlornas tyngd och på väggen. En stor och tung tavla i en gipsvägg behöver hängas upp med gipsexpander. Om du ska hänga upp en tavla i en betongvägg behöver du förborra och sätta plugg innan du skruvar.

Relaterade artiklar