Vilken typ av skiljevägg passar din bostad?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Många bostäder består av stora och öppna planlösningar, något som kan vara bra fram till den dagen familjen utökas och behöver fler rum. Kanske är du själv i behov av fler utrymmen hemma men känner inte för att göra en stor renovering och sätta upp riktiga innerväggar? Det finns gott om bra alternativ, exempelvis flera sorters skiljeväggar som snabbt delar upp ett större utrymme i flera mindre. Beroende på tycke och smak kan allt från en enkel vikvägg till något mer avancerat, som en industriell skiljevägg med glaspartier, vara passande.

glas skiljevägg svart

Enklare eller mer permanenta lösningar

Beroende på hur varaktig lösning du vill ha finns det även enklare skiljeväggar, exempelvis en draperad avskiljning som du enkelt öppnar och stänger när du vill. Vilken typ av skiljevägg som passar beror mycket på bostadens stil och förutsättningar. I en 70-talsvilla kanske det kännas märkligt att sätta upp en skiljevägg i stål och glas, medan den typen av vägg kan passa bra i lägenheter och hus med högt i tak. Lodräta trälameller skulle fungera bättre i en 50-talsvilla än i en sommarstuga. Fundera lite över vad du gillar och behöver. Du kanske vill ha en skiljevägg i trä som är portabel, alltså som går att flytta runt. Eller så kanske du har särskilda önskemål gällande ljuddämpning, flexibilitet eller ljusinsläpp? Kolla in vilka typer av skiljeväggar som finns för att få mer inspiration. Du kan även sätta upp en rumsavdelare som går från golv till tak, det blir en mer permanent lösning.

Olika typer av skiljeväggar

Industriell skiljevägg med glaspartier

Den här typen av skiljevägg är förmodligen en av de mest populära just nu. Den består av antingen ett regelverk i stål eller trä och är täckt av stora glaspartier. Fördelen med den här typen av skiljevägg är att den inte stänger ute ljuset. Vill du kunna stänga för och minska insyn kan du alltid sätta upp en skena med gardiner på insidan för att på så vis stänga till när du vill. Den här typen av skiljevägg är relativt enkelt att bygga själv. Du kan till exempel bygga regelverket av förhållandevis billig furu och använda plexiglas till glaspartierna. För att skapa en industriell look kan du måla reglarna i en mattsvart färg.

Industriell skiljevägg med glaspartier

Portabla vikväggar

Vikväggar har gjort comeback under senare år och fördelen med dem är att de är flyttbara. Beroende på vilket tyg eller vilken färg du väljer att måla väggarna i kan du dessutom skapa olika atmosfärer. För ett minimalistiskt och mer modernt utseende kan du bland annat bygga en egen vikvägg med mdf-skivor. Måla dem vita eller tapetsera i valfritt mönster. Längre ner hittar du en steg för steg-guide om hur du bygger din egen vikvägg.

Portabla vikvägg
Rumsavdelare Tokyo – Homeroom

Ljuddämpande skärmväggar

Ljuddämpande skärmväggar är ett bra alternativ om skiljeväggen ska användas för att avskärma ett sovrum. Kanske behöver ni dela upp det stora barnrummet i två på grund av tillskott i familjen? Den här typen av skiljevägg är dessutom användbar i kontorslandskap. Ska man bygga en egen ljuddämpande skiljevägg är tjockare mdf-skivor bra, helst ska de nå hela vägen ner till golvet för att ge bäst ljudisolering.

Lodräta trälameller

Lodräta trälameller som du fäster i tak- och golvlist blir en enkel och snygg lösning som rumsavskiljare. Beroende på hur mycket av utrymmet du vill täcka in kan du själv välja om lamellerna ska gå från vägg till vägg eller exempelvis sättas precis vid sängens fotände. Du kan bestämma att det ska finnas ljusinsläpp eller att lamellerna ska sitta tätt och stänga ute ljuset, ungefär som en vanlig vägg.

Cirkeltyg

Om du har en enrummare och sängen står mitt i rummet kan du skapa en bättre rumsindelning genom att sätta upp ett cirkeltyg i taket. Du fäster då en skena i taket, antingen med raka eller rundade hörn som går runt sängen. Den här typen av skiljevägg är mer flexibel än en fastbyggd panel och kan vara praktisk om du behöver använda sängen som soffa under dagtid.

En skiljevägg mot vardagsrummet kan vara praktiskt när en familjemedlem vill titta på teve och en annan vill lyssna på musik.

Skjutväggar

Skjutväggar är ett praktiskt alternativ om du vill ha en mer flexibel lösning. När du vill öppna upp hemmet drar du undan väggarna och stänger sedan till när du vill ha mer ostördhet. Kom ihåg att du först måste montera en skiljevägg där skjutdörren kan försvinna in, innan du börjar bygga skjutväggen.

skjutvägg
Snygg och praktisk vikvägg på skena.

Bygga egna skiljeväggar – tips

Beroende på vilken typ av skiljevägg du vill bygga finns det många praktiska tips.

  • Praktiskt med stålprofiler

Istället för att använda profiler av trä finns det många fördelar med att välja stålprofiler. Fördelen är att du enkelt kan klippa till dem med en plåtsax. Du behöver heller inte hålla på att skruva eftersom du sammanfogar stålprofilerna med en fixertång.

  • Förstärk gipsväggen med armering

För att inte större gipsskivor ska råka brytas av eller gå sönder vid hantering är det bra att använda en gipssko. Då styr du skivan med hjälp av foten och får händerna fria. Kom även ihåg att stärka upp gipsväggar med en armeringsremsa och inte enbart spackel. Kartongremsor ger ofta ett starkt och bra resultat eftersom väggen blir styvare än med exempelvis ett fibernät.

  • Djupstopp till skruvdragaren

När man ska skruva fast gipsskivan med gipsskruv är det lätt hänt att skruva för långt, något som dels gör det svårare för skruven att fästa samtidigt som du kommer behöva spackla mer för att bli av med ojämnheterna. Undvik detta genom att använda ett djupstopp till skruvdragaren.

Bygg din egen vikvägg

Det behöver inte vara svårt att bygga en vikvägg själv. Lite krångligare blir det om du vill smycka väggen med sniderier eller andra detaljer. Du behöver följande material och verktyg för att bygga en enkel vikvägg:

  • Mdf-skivor
  • Gångjärn
  • Färg
  • Tapet
  • Tapetklister
  • Roller och penslar
  • Möbeltassar

Gör så här:

  1. Börja med att bestämma hur och bred och hög vikväggen ska vara. Tips! Om du ska tapetsera vikväggen är det praktiskt att välja samma mått på mdf-skivorna som på tapeten, då slipper du skarva. Det går att göra en vikvägg hur stor eller liten du vill, men vanligast är nog att dela upp väggen i tre partier.
  2. Börja med att rolla skivorna med färg. Använd en pensel för att jämna till färgen på gavlarna. Låt torka.
  3. Stryk på tapetklister på mdf-skivorna och fäst sedan tapeterna enligt instruktioner. Jämna ut eventuella luftbubblor med ett tapetverktyg.
  4. När du tapetserat alla skivor lägger du ut dem på golvet intill varandra. Måtta sedan ut var gångjärnen ska sitta, kom ihåg att de helst ska sitta i höjd med varandra. För att märka ut hålen på rätt plats använder du dig av själva ”rullen” på gångjärnen. När du lägger ut rullen mot kanten av skivan stoppas den och du ser då vart hålen kommer att sitta. Kom ihåg att varannan mdf-skiva och vartannat gångjärn ska vara på andra sidan så att väggen viks som ett dragspel. Ofta är det enklare att använda en syl istället för en borr.

Fäst möbeltassar på mdf-skivornas undersida så att inte golvet repas.

Köp ditt material här:

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar om skiljeväggar

Det finns många typer av väggar att välja bland och ofta är det syftet med väggen och din inredningssmak som bestämmer. Vikväggar är praktiska om du snabbt vill kunna skärma av en del av hemmet medan en industriell skiljevägg med glaspartier kan vara bra om du vill ha en permanent lösning utan att tumma på ljusinsläppet.

En skiljevägg kan bland annat användas för att dela upp ett större barnrum i två delar, till exempel om barnet ska få ett syskon. Skiljeväggar med trälameller eller glaspartier kan vara passande i utrymmen där du vill skärma av men utan att det blir alltför instängt. Även på en arbetsplats kan skiljeväggar vara praktiska, exempelvis i ett stort och öppet kontorslandskap. Då kan skiljeväggar användas för att skärma av varje arbetsplats.

Du kan skapa en rumsavgränsare på olika sätt, exempelvis genom att fästa en gardinskena i taket och låta ett draperi hänga ner som en ”vägg”. Du kan även köpa en större hylla som går från golv till tak och använda den som en avskärmning.

Relaterade artiklar