Vintagefynd och modern stil: Blanda gammalt och nytt med svensk inredning

Anders Lindsborg Anders Lindsborg / Lästid: ~4 minuter

Allt fler personer väljer idag att handla begagnat, vilket också inte bara gör plånboken en tjänst. Att ta till vara på fynd från loppisar innebär dessutom att man kan sänka sitt klimatavtryck rejält eftersom produktionen av inredning bidrar till en ganska stor mängd utsläpp årligen.

Så om det är dags att piffa upp hemmet, varför inte ta till vara på textil, möbler och inredning med lite mer historia och känsla bakom?

Oavsett om man hyr sin lägenhet i Sverige eller äger bostaden själv, så kommer en blandning av prisvänliga vintagefynd, antikviteter och mer moderna tillägg vara en bra investering. Få mer information om att hyra lägenhet och hitta inspiration genom att klicka på denna länk. Det är trots allt viktigt att man trivs i sitt boende och skapar en personlig känsla!

Svensk inredning tillhör toppklass

Skandinavisk inredning ligger i toppen av världens mest uppskattade. Många uppskattar helt enkelt ett mer minimalistiskt hem och både mer modern inredning och äldre design från de nordiska länderna. Sverige kan faktiskt skryta med en mängd omtalade möbeltillverkare, som säljer sina produkter över hela världen.

Hur kännetecknas skandinavisk inredning?

Men hur kännetecknar man då egentligen en typisk skandinavisk inredningsstil? Enkelt beskrivet så ska det vara funktionellt, minimalistiskt och oftast också i naturnära färger.

Olika typer av trämaterial har använts under väldigt lång tid för svensk inredning och möbler. Kikar man på lite äldre svensk inredning kommer man även här se att just trä är ett väldigt populärt val av material som många tillverkare använder sig av.

Genom att kombinera äldre och modern inredning kan man skapa ett väldigt vackert intryck och göra hemmet personligt. Var inte rädd för att få in lite färg, trots att majoriteten bör vara i neutrala nyanser för att gå hand i hand med den skandinaviska inredningsstilen.

Många fördelar med att handla vintage

Det finns många anledningar till att allt fler svenskar har fått upp ögonen för att handla vintage. Dels har inflationen bidragit till att många försöker hålla nere kostnaderna, för att det helt enkelt ska gå runt.

Med vintagefynd kan man förändra helhetsintrycket i hemmet, utan att det för den sakens skull behöver kosta skjortan. Så för många är det en kostnadsfråga som har bidragit till att allt fler väljer att köpa saker begagnat och inte bara vad gäller ny inredning.

Spara pengar och gör hemmet mer personligt

Ny inredning följer vanligtvis trender som är populära för tillfället och därför kommer allting att vara väldigt likt varandra. Men om man istället börjar leta runt på loppisar eller vintagebutiker, kan man sätta en mer personlig prägel på sitt hem utan att det blir för dyrt. Dessutom är det väldigt trevligt att leta runt i butiker och kanske också kika på vad som finns att köpa online. Det blir som en skattjakt att hitta rätt i djungeln av loppisfynd och antikviteter.

Men utöver detta kommer man också att kunna sänka sitt klimatavtryck rejält och är också en anledning till att allt fler personer väljer att köpa begagnat. Det är en väldigt liten kompromiss som man måste göra, vilket bidrar till att spara rejält med onödigt utsläpp. Produktionen av möbler och inredning är trots allt en ganska stor del av det totala utsläppet och såklart också transporten mellan butiker och återförsäljare.

Oavsett vad man är på jakt efter så kan man garanterat hitta det till ett bättre pris begagnat. Kika på vad som finns online och i butikerna omkring. Ta med hela familjen och gör det till en liten dagsutflykt!

Textilindustrin är en enorm miljöbov

Enligt mätningar från bland annat Naturvårdsverket är tillverkning av textil som används för till exempel möbler en stor miljöbov. Cirka 80% av utsläppen sker också under tillverkningsprocessen. Genom att handla begagnad inredning och möbler kan man därför göra sitt för att sänka Sveriges totala utsläpp.

Trender kommer och går

Inredningstrender varierar väldigt mycket från år till år, samt beroende på vilken säsong det är. Såklart kan detta bidra till att man känner att man måste förändra sitt hem beroende på vilka trender som gäller. Men tänk också på att trender kommer och går lika snabbt. Om man inte har en budget för att ständigt köpa nya saker till hemmet är begagnad inredning ett mycket bra alternativ.

Men det krävs heller inte att man gör stora förändringar för att hemmet ska falla sig inom de trender som är populära. Välj ut en av trenderna och basera sedan valet av ny inredning till vardagsrummet efter detta. Till exempel kan man investera i ett par nya kuddar i den nyans som är populär för säsongen.

Skandinavisk design är väldigt uppskattat och helt klart någonting som många väljer till sitt hem. Kombinera äldre inredning med mer moderna produkter och skapa ett hem som passar perfekt!