Spegelvägg – gör en egen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det är inte bara på gym som spegelväggar är populärt. Speglar är inte bara snygga, de är praktiska och skapar mer rymd hemma. Förutom att du kan spegla dig i dem reflekterar de ljuset och kan få ett litet hem att kännas större. Här får du tips på hur du kan skapa snygga och billiga spegelväggar själv.

Spegelvägg i hallen

Det är bekvämt med speglar i olika rum eftersom man ofta vill spegla sig innan man går hemifrån, när man klär på sig och gör sig iordning. Men på senaste åren har spegeln gått från att vara ett nödvändigt måste till att bli ett eget konstverk, eller som ett fönster. Idag ser man ofta spegelväggar i vardagsrum eller i sovrummet, de pryder hela väggarna eller är uppdelade i ett dekorativt mönster. Det är väldigt enkelt att göra din egen, följ vår DIY spegelvägg-guide!

Rund spegel

Kom ihåg att en spegelvägg inte bara kan bestå av rektangulära eller kvadratiska speglar, det kan bli minst lika effektfullt med många runda speglar. Eller speglar med belysning!

Material

Du kan köpa material till din spegelvägg hos Jysk, Mio, Ikea, Rusta, Bauhaus och andra byggvaruhus. Beroende på vilken stil du vill ha kan olika butiker ha olika bra utbud. Vill du ha en spegelvägg med lister eller utan? Du kan exempelvis köpa spegelmodellen Staffan hos Rusta om du vill skapa en vägg i industriell stil, eftersom spegeln har en svart ram. Vill du hellre sätta ihop flera mindre speglar utan lister kan du hitta det hos Bauhaus.

  • Speglar (välj antal utifrån hur stor väggen ska vara)
  • Tavelkrokar (eller plugg, skruv och borrmaskin)
  • Tumstock

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Gör så här

  1. Bestäm placering. Fundera ordentligt på var du vill ha spegelväggen, även om speglarna kan reflektera ljuset kan de även reflektera en stökig hall. Ska väggen vara liggande, stående eller kvadratisk? Ett tips är att leta inspiration till spegelvägg på exempelvis Pinterest så får du en bättre uppfattning om vad du gillar.
  2. Märk ut mitten. Det är oftast enklast att märka ut mitten av spegelväggen och sedan utgå från den punkten och jobba dig ut mot sidorna.
  3. Upphängning. Beroende på vilken typ av speglar du arbetar med kan monteringen se ut på olika sätt. Större spegelpartier kan hängas upp på såväl tavelkrokar som på skruvar. Om du ska sätta upp flera mindre rutor av spegelglas är det ofta bättre att använda spegelhörn. Mät noggrant med tumstock och kontrollera att alla speglar hamnar i lod med vattenpass.

Limma spegel!

Om du ska fästa många tunna spegelglas, exempelvis små kvadratiska speglar, är det enklast att limma upp dem på väggen. Tänk dock på att det ofta är svårt att ta ner dem utan att skada väggen. Räkna med att det kommer krävas både spackling och slipning.

Vanliga frågor och svar

Bestäm vilken typ av speglar du ska använda, lägg gärna ut dem på golvet för att se hur den bästa placeringen ser ut. Mät sedan noggrant och överför måtten på väggen. Det brukar vara enklast att märka ut var mitten ska vara och sedan jobba dig mot sidorna, nedåt och uppåt.

Det finns många olika sätt du kan skapa en egen spegel. Du behöver först själva spegelglaset, sedan kan du skapa olika typer av ramar, exempelvis med lera som du formar till många mindre blommor och bränner och sedan limmar fast. Eller så kan du skära ut en plywoodskiva i en form du gillar, måla träet och sedan limma fast spegeln.

Speglar kan limmas upp direkt på väggen, sättas upp på tavelkrokar, spegelhörn eller på skruvar.

Du kan till exempel använda spegelhörn.

Relaterade artiklar