Bygg en sänggavel – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vill du skapa en mer inbjudande och mysig atmosfär i sovrummet? En stor och mjuk sänggavel gör sovrummet mer inbjudande och sängen ser lyxigare ut. Att köpa en ny sänggavel kan dock kosta flera tusen kronor. Här går vi igenom hur du tillverkar din alldeles egen sänggavel för under tusenlappen.

Material

Till den här sänggaveln behöver du:

 • Häftpistol + klammer
 • MDF-skiva eller plywoodskiva
 • Skumgummi
 • Vadd
 • Sticksåg
 • Tyg (exempelvis sammet eller möbeltyg)
 • Tapetserarnål
 • Persiennsnöre
 • Knappar
 • Borrmaskin
 • Mattkniv

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Sänggavel med knappar

Om du inte har en sticksåg eller känner att du själv vill såga ut formen på sänggaveln, kan du få hjälp med det hos en brädgård, de tar vanligtvis några tior per snitt. Så här gör du:

 1. Såga till formen. Rita först ut formen på plywood- eller MDF-skivan. Tänk på att lägga till några centimeter extra (madrass och täcken gör att sängen ser bredare ut än den är). Såga med sticksåg ut den form du vill ha eller be om hjälp hos brädgården.
 2. Förborra hål. I den här sänggaveln med knappar behöver du förbereda hålen där du ska trä in nålen för att sy fast knapparna. Använd en vanlig skruvdragare för att göra hål i träskivans baksida. Mät ut innan så att knapparna hamnar i en rak linje eller i det mönster du vill ha.
 3. Klipp ut skumgummi. Vissa tygbutiker erbjuder skumgummi men om du inte hittar det där kan du även köpa en helt vanlig madrass och klippa ut formen från den. Klipp till skumgummit i samma form och storlek som träskivan. Eftersom skumgummit är tjockt är det enklast att använda en mattkniv för att skära till formen.
 4. Förberedd vadden. Genom att klä sänggaveln med vadd blir kanterna mjukare och ytan känns behaglig att ta på (endast skumgummi kan kännas lite obehagligt att ta på). Vadden ska vara lite större än träskivan eftersom den ska dras runt både träskiva och skumgummi och fästas på träskivans baksida. Det går inte att klippa i vadd, riv istället loss bitar för att skapa rätt form.
 5. Klipp tyget. Oavsett vilken typ av tyg du väljer bör du undvika alltför tunna och skira tyger, de riskerar nämligen att vecka sig och bli skrynkliga. Tyget ska också vara tillräckligt stort för att täcka hela gaveln med träskiva, skumgummi och vadd samt lite extra så att du kan fästa det på baksidan.
 6. Häfta fast vadd och skumgummi. Lägg ut träskivan med skumgummi och vadd ovanpå. Se till att du drar runt vadden så att du kan fästa den på träskivans baksida. Fäst fast skumgummi och vadd med häftpistolen.
 7. Fäst tyget. På samma sätt som du häftade fast skumgummi och vadd fäster du nu tyget. För att tyget ska se jämnt och slätt ut är det bra om du drar ut och fäster tyget diagonalt, då minskar risken för fula veck.
 8. Fäst knapparna. Tryck igenom tapetserarnålen i de förborrade hålen från baksidan tills den går igenom tyget på sänggavelns framsida. Trä fast knapparna och dra in nålen igen så att du kan fästa persiennsnöret på baksidan. Dra ordentligt så att knapparna hamnar i en liten fördjupning.

Du kan fästa gaveln på väggen eller i sängen eller endast låta den stå intryckt med hjälp av sängens tyngd.

Tips när du gör egen sänggavel

Det finns många sätt att förändra sänggavelns utseende. Du kan exempelvis hänga upp två prydnadskuddar som du fäster i knappar på gaveln. De är både snygga och bekväma när du ska sitta och läsa i sängen. Ett annat sätt att förändra gaveln är att fästa reglar på gavelns baksida och täcka in sidorna så att det blir en ram. Då kan du förvara saker på gavelns ovansida.

Vanliga frågor och svar

Ofta räcker det med att trycka in sänggaveln med hjälp av sängen. Men du kan även fästa gaveln i sängramen. Kontrollera hur sängramens hörn ser ut, ibland finns det redan fästen för en huvudgavel. Du kan även montera sänggaveln på väggen, det är ofta bättre om gaveln är större och tyngre.

Med en träskiva, skumgummi, vadd och tyg kan du enkelt skapa din egen sänggavel. I den här artikeln hittar du en steg för steg-guide.

Sänggavlar gör ofta att sovrummet känns mer inbjudande. Om sänggaveln är vadderad fungerar den även som ett bekvämt ryggstöd när du sitter i sängen och läser.

Några vanliga modeller är sänggavel i rotting, sänggavel i trä och sänggavel i sammet, ofta med knappar.

Relaterade artiklar