Lyckas med öppen förvaring

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Öppna hyllor i köket är otroligt trendigt just nu. Likaså eftersträvar alltfler en öppen förvaring i hallen, det är något som känns modernt och som kan vara praktiskt. Här går vi igenom tips på hur du lyckas med öppen förvaring.

Öppen förvaring i hallen

Trots att hallen är en viktig del av hemmet (första och sista intrycket och en plats där vi klär av och på oss) är den sällan stor. Ofta är hallen trång och lite för liten för allt vi vill kunna förvara där. Det finns dock några enkla knep du kan använda för att lyckas med en öppen hallförvaring.

Om hallen är smal och det inte finns mycket utrymme för möbler kan öppna hyllor vara ett bättre alternativ. Då utnyttjar du väggarna snarare än golvet. För att hallen inte ska bli överbelamrad med skor och kläder bör du även rensa ut det som inte används. Är det sommar behöver exempelvis inte höst- och vinterkläder hänga framme. Välj ut de skor du använder dagligen och låt de andra skorna stå i garderoben i sovrummet eller förvara kläder efter säsong i kartonger som kan ställas i ett förråd. De kläder och skor som du använder kan med fördel förvaras synligt i hyllor. Då får dessutom dina favoritskor möjlighet att synas och tillföra stil till inredningen.

Kom ihåg att välja förvaring som fyller flera funktioner. En bänk med skoförvaring fyller exempelvis två funktioner: skoförvaring och sittplats. Kroklister är också smarta i hallen eftersom de tar mycket liten plats på väggen och samtidigt har gott om plats att hänga upp jackor och halsdukar på. En snygg korg att hänga på väggen kan även vara praktiskt till förvaring av nycklar, plånböcker och tuggummin och annat som du vanligtvis tar med dig när du lämnar hemmet. Några andra tips till en lyckad hallförvaring:

  • Utnyttja hela takhöjden. Sätt hyllplan hela vägen upp till taket. På de översta hyllorna, som du kanske inte når så enkelt, kan du förvara sådant som inte används dagligen, som hattar, regnstövlar och handskar.
  • Använd speglar. Speglar fyller faktiskt också dubbla funktioner eftersom speglar dels är praktiska då du speglar dig i dem, dels eftersom de reflekterar ljuset och får hallen att kännas större än vad den är.
  • Montera en klädstång. En klädstång som hänger i en lagom höjd ovanför en sittbänk med skoförvaring, kommer ge dig mycket plats att hänga upp jackor. Den här typen av öppen förvaring ger dig dessutom en bra överblick över vilka kläder du har. På klädstången kan du även hänga upp korgar eller paraplyer.
  • Utnyttja utrymmet under trappan. Om du har en trappa i hallen kan du med fördel utnyttja utrymmet under. Öppen förvaring under öppen trappa kan användas till mycket, exempelvis kan du bygga en platsbyggd bokhylla. Här får du mycket plats för skor och lådor där du kan förvara vantar, mössor och halsdukar. Du kan även bygga in en bänk med förvaring under trappan och hänga upp krokar i det högsta utrymmet under trappan.

Tips!

Köp en dammvippa av hög kvalitet – den gör det supersmidigt att snabbt damma av hallens öppna hyllor.

Öppen förvaring i köket

Öppen förvaring i köket kan bli riktigt snyggt, men det kan också blir rörigt och stökigt. Det handlar om att noggrant välja ut vad som ska finnas i den öppna förvaringen. Om du ska ersätta de traditionella köksskåpen mot öppna hyllor är det bra att först tänka igenom vad som ska få plats. Du kan även överväga att spara något skåp och i övrigt ha öppen förvaring. Då får du ett visst utrymme där du kan dölja sådant du inte vill ha framme. En stor fördel med öppna hyllor är att du direkt ser var saker och ting står och de är enkla att nå. Nackdelen kan vara att intrycket inte blir så fint eftersom du kanske måste förvara allt från skrymmande köksmaskiner till plastfolie och tallrikar. Ett tips är att fundera igenom vad du vill ha på hyllorna och var du kan få plats med det som tidigare förvarades i överskåpen. Några andra tips som hjälper dig organisera köket bättre:

  • Glasburkar och dekorativa lådor. Om du vill förvara ingredienser på öppna hyllor i köket kommer det se betydligt mer stilrent ut om du häller upp saker som ris, mjöl och socker i glasburkar med etiketter på istället för att plastpåsar och fula förpackningar ska stå synligt.
  • Välj ut porslin och glas. Om du ska ställa upp alla tallrikar och koppar på hyllorna är det snyggt att färgsortera. Ställ exempel upp porslinet från mörkt till ljust, alternativt låter du endast ditt finaste porslin stå framme. Vattenglas som används dagligen är bra kandidater till de öppna kökshyllorna. Vinglas bör du dock undvika att ställa fram eftersom de hinner bli dammiga mellan användningarna. Om du vill ha vinglasen framme bör du montera upp en vinglashållare, då hänger glasen uppochned och undviker dammuppsamling.
  • Belysning. För att de öppna hyllorna ska bidra till inredningen är det snyggt om du installerar riktad hyllbelysning. Matcha armaturerna med något annat material du använder i köket, exempelvis svartmålat stål.
  • Välj ut rätt saker. Köket bör i första hand vara praktiskt, därför bör du ställa upp sådant du dagligen använder på hyllorna. Även om de där fina keramikmuggarna från Frankrike är vackra är det kanske inte särskilt praktiskt att ha dem framme om du endast använder dem på födelsedagar. Ställer du upp sådant som sällan används kommer hyllorna endast bli en dammfälla.
  • Estetik. Självklart vill du att dina öppna kökshyllor ska bidra till inredningen snarare än att dra ner den. Även om du bör förvara sådant som du ofta använder, är det bra att även hålla artiklarna så enhetliga som möjligt. För många olika typer av saker, som köksredskap i plast i grälla färger, kommer endast skapa ett rörigt intryck i köket. Försök välja en färgskala och håll dig till den.
  • Vägghängd förvaring. Förutom att du kan förvara saker på öppna hyllor kan du även montera en pegboard (förvaringstavla) på väggen. På den kan du hänga upp krokar och mindre hyllplan där du kan förvara dina köksredskap.

Tips!

Innan du river ut köksskåpen kan det vara bra att prova att demontera endast skåpsdörrarna. Ha det så i någon vecka för att se om du trivs med öppen och synlig förvaring.

Vanliga frågor och svar

Börja med att rensa och förvara endast sådant du använder ofta, helst dagligen. Gäller det öppen förvaring i kök är exempelvis dricksglas bra att förvara på öppna hyllor eftersom de används dagligen och hinner därmed inte samla damm. Vinglas däremot är inte lika praktiskt eftersom de hinner bli dammiga mellan användningarna.

Det blir enklare att hitta sådant du ofta använder, samtidigt kan öppen förvaring tillföra mycket till inredningen. Till exempel om du förvarar vackra, men praktiska saker som exempelvis fina keramikmuggar eller kokböcker.

Öppna hyllor samlar mycket mer damm än skåp. Därför är det viktigt att du ofta dammar av hyllorna, särskilt i köket där hyllan och det som förvaras snabbt kan få ett flottigt och klibbigt skikt.

Ja, eftersom du förvarar dina mest använda saker synligt går det snabbare att hitta det du söker.

Använd väggarna genom att sätta upp hyllor hela vägen upp till taket. Speglar är också praktiska i hallen, särskilt om hallen är liten. Speglar reflekterar ljuset och skapar en illusion om att hallen är större än den egentligen är.

Relaterade artiklar