L-kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

L-kök, även kallat vinklat kök, är en praktisk planlösning i såväl mindre som större kök. L-kök är uppbyggt med arbetsbänkar längsmed två väggar som möts i ett hörn – en L-form. Här går vi igenom L-kökets för- och nackdelar samt saker som är bra att tänka på när du planerar ett L-kök.

Smart planlösning

Ett vinklat kök har många fördelar eftersom de två sidorna gör det enkelt att komma åt skåp och lådor, oavsett var i köket du står. För mer förvaringsmöjligheter kan du planera L-köket med överskåp och lådor. Beroende på hur stort köket är kan du antingen välja att ha utrymmet i själva V:et tomt, eller ställa dit en köksö. Vissa väljer att placera matbordet och stolarna i utrymmet mellan bänkarna. Något som gör vinklade kök så praktiska är för att avståndet mellan kökets tre viktiga funktioner är litet. De tre köksfunktionerna är diskho, kyl och spis. I ett L-kök har du alltid korta avstånd mellan de tre stationerna, vilket underlättar när du lagar mat. Samtidigt ges mer utrymme åt rörelse – det blir lättare att laga mat tillsammans med andra.

Planera placering

När du planerar ett L-kök är det viktigt att noggrant tänka igenom arbetssysslorna. Du behöver också ta hänsyn till något som kallas för arbetstriangel, det är avståndet mellan spis, kylskåp och diskho. Ju kortare avståndet är, desto mer effektivt kommer du kunna arbeta i köket. I ett L-format kök får du ofta en bra balans mellan de tre arbetszonerna, men är en av väggarna väldigt lång i förhållande till den andra behöver du tänka lite extra på placering av de tre zonerna. Tips för placering:

  • Diskho. När du planerar placeringen för allt som ska finnas i köket är det enklast att utgå från diskhon. Om du är högerhänt bör du placera diskmaskinen till vänster om diskhon. Det underlättar när du slänger matrester eller sköljer av tallriken eftersom du kan utföra allt i en enda sammanhängande rörelse. Du börjar med att slänga matrester, för att sedan skölja av tallriken och ställa den i diskmaskinen.
  • Arbetsbänk. Den plats där du tänker bereda maten, det vill säga hacka grönsaker, skala potatis och knåda deg, är bäst placerad till höger om diskhon. Fördelen är att du har nära att skölja av grönsaker och slänga skräp. Se även till att placera de köksredskap du alltid använder till matberedning i närheten, exempelvis i lådor och överskåp.
  • Spis. Det är praktiskt om spishällen och ugnen finns i anslutning till arbetsbänken. Då kan du gå direkt från att hacka lök till att smidigt börja steka den. Se till att förvara kastruller och stekpannor intill spisen.
  • Kylskåp. Kylskåpet bör stå nära matberedningsplatsen eftersom du annars kommer behöva gå fram och tillbaka. Det är även praktiskt om kylskåpet står intill arbetsbänken eftersom det blir enklare att packa upp matvaror om du först kan ställa dem på bänken intill kylen.
  • Övrigt. I köket finns både saker som används dagligen och saker som endast används ibland. Köksmaskiner som endast används ibland bör ställas längre bort från zonerna du använder mest, till exempel i dödutrymmen som i hörn.

Vanliga frågor och svar

Det är ett kök med en L-formad planlösning, det vill säga två bänkar som möts i ett hörn.

Det är viktigt att tänka på förhållandet mellan de tre arbetszonerna: spis, diskbänk och kylskåp.

Placerar du spis, kylskåp och diskho relativt nära varandra får du en bra fördelning av de tre viktiga zonerna i köket. Det blir enklare att nå allt och själva arbetsflödet blir smidigare.

Relaterade artiklar