Industriellt kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Nakna glödlampor, metallstolar och ruffiga kopparrör – detaljer som vi tidigare förknippade med något omysigt har nu blivit den största trenden inom inredning. Industriell stil är inte bara snyggt, det är tidlöst och praktiskt. Här går vi igenom vilka komponenter du behöver för att skapa ett industriellt kök hemma.

Allmänt om industrikök

Industriella kök hämtar vanligtvis inspiration från riktiga restauranger. Här står alltid funktion i fokus. Det ska vara enkelt och hygieniskt att laga mat. Därför har restaurangkök ofta inredning i rostfritt stål, eftersom det är lätt att rengöra och det tål värme. Ofta är industriella kök inredda med gasspis, eftersom kockar vanligtvis föredrar att laga mat över låga och inte platta. Diskhon är ofta stor och djup och har en kran med tillhörande slang för enklare diskning. Eftersom industrikök ska vara funktionella och praktiska är väggarna oftast helkaklade, vanligtvis med tunnelbanekakel (avlångt vitt bistrokakel) som är lätt att torka rent. Köksbänkarna är i rostfritt stål, vilket underlättar matlagningen eftersom du kan ställa ifrån dig varma kastruller utan underlägg.

Köp industriella blandare här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Material

För att skapa en industriell stil i köket finns det vissa material du bör satsa på:

 • Rostfritt stål. Du behöver inte köra på rostfritt stål överallt, men det blir snyggt att åtminstone få in stålet som ett stänkskydd, eller på en eller vissa arbetsytor. Detaljer kan med fördel vara i rostfritt stål, som lampor och lådhandtag. Vill du skapa känslan av ett riktigt industrikök väljer du rostfritt stål på alla arbetsbänkar och låd- och skåpsfronter.  
 • Mässing. Beroende på vilken typ av industriell stil du föredrar, kan det bli mycket effektfullt att få in detaljer i mässing. Ett tips är att välja mässingshandtag eller sätta upp en stor taklampa i mässing.
 • Tegel. Gillar du den industriella New York-stilen? Då ska du satsa på åtminstone en vägg i gammalt tegel. Du kan antingen mura upp äkta tegel eller sätta upp tegeltapet – idag finns många verklighetstrogna alternativ.
 • Kakel. Vitt bistrokakel hör verkligen industriköket till. Vill du inte kakla alla väggar kan kaklet sättas vid diskbänken och som stänkskydd bakom spisen.
 • Betong. För en råare industriell känsla är betong ett bra material. Det fungerar exempelvis på golvet eller som bänkskiva till köksön.

Öppet och transparant

Industrikök har ofta en öppen layout, alltså med öppna hyllplan istället för skåpsluckor och lådor. Det beror på att det är enklare och går snabbare att hitta det du söker. För att skapa industristilen hemma kan du därför slopa de traditionella köksluckorna och istället montera upp stora hyllor, gärna i rostfritt stål. För att ändå skapa ordning kan du förvara matvaror och bestick i snygga glasburkar som du märker med en dymo.

Färgmässigt bör du satsa på mörkare och dovare färger som svart, grått, brunt och metall. Väljer du skåpsluckor passar det bäst om de är svarta eller mörkgråa. Bänkskivor kan med fördel vara gråa, eller i stenmaterial som granit. Trä är ett material som kan vara bra att få in i det industriella köket eftersom det mjukar upp den annars råa och hårda känslan. Med rätt typ av belysning kan du också skapa en varmare och mysigare känsla.

Inredning

När det kommer till inredning i det industriella köket är fokuset funktion. Det ska vara enkelt och smidigt att laga mat, satsa därför på en takhängd hylla ovanför köksön. Där kan du hänga upp grytor, kastruller och köksredskap. Som vi nämnde ovan är öppna hyllplan också ett måste i industriköket, det finns många varianter att välja bland, exempelvis hyllplan med olika djup och material. Så här kan du tänka när du väljer möbler till köket:

 • Köksbord. Vill du få in lite mjukare inslag mot det rostfria stålet och betongen? I så fall kan du välja ett rustikt köksbord i massivt trä. Det får gärna ha lite slitage, det ger bara fin patina. Vill du ha en råare känsla väljer du ett betongbord.
 • Köksstolar. Metallstolar är perfekt i det industriella köket, men det kan bli minst lika snyggt med helt andra köksstolar, exempelvis klädda textilstolar. Alternativt väljer du stålstolar men mjukar upp stilen genom att lägga ett fårskinn på stolarna.
 • Hyllor. Få in mer järn och stål genom att välja hyllor i metall, gärna med djupa och höga hyllplan.
 • Vitvaror. Rostfritt stål är A och O i industriköket, det gäller även när du väljer ut kylskåp, frys och spis. En gasspis är att föredra, med förutsättning att du gillar att laga mat över låga.
 • Detaljer. Inredningsdetaljerna är det sista (och ofta det roligaste) när du inreder köket. För att skapa en industriell känsla passar det bra med en svart griffeltavla, krukor i betong med färska kryddor, gamla sockerlådor i trä, rustikt porslin och linnehanddukar.

Belysning

Belysningen är också en stor del av inredningen. Satsa på flera ljuspunkter, exempelvis:

 • Ovanför köksbänken: Glöm de traditionella spottarna och satsa istället på en rad med lampor i antingen metall eller betong. Du får en bra punktbelysning samtidigt som armaturerna passar perfekt i inredningsstilen.
 • Ovanför köksbordet: En stor taklampa i järn eller stål passar utmärkt. Häng upp lampan i en kedja istället för i sladden, det blir en fin detalj.
 • Ovanför hyllor: Har du öppna hyllplan kan det bli snyggt att sätta upp riktad punktbelysning från taket. Alternativt kan du sätta upp mindre lampor med klämma på hyllkanten.
 • Inuti skåp: Väljer du att inreda köket med köksskåp passar det utmärkt med skåpsbelysning (om fronten är i glas). Det blir både mysigt och praktiskt.
 • På golvet: Vill du ha en större golvlampa? Satsa i så fall på en lampa med tre ben, det skapar lite av en ateljé- eller studiokänsla som matchar den industriella stilen.

Tips

Bygger du ett nytt kök eller utför en totalrenovering av det gamla har du stor frihet och många möjligheter till att skapa en industriell stil. Men om du vill skapa en industriell känsla i ditt nuvarande kök är det viktigt att du tar hänsyn till hur köket ser ut. Är det ett 50-talskök kommer det knappast kännas industriellt bara för att du hänger upp en stor industrilampa ovanför köksbordet. Det är alltså viktigt att fundera över kökets layout och förutsättningar.

Ett tips när du planerar ett industriellt kök är att tänka på funktion. Köket ska framförallt vara praktiskt. Det innebär att köket är ganska avskalat och fyllt endast med sådant du använder. Industriella kök är sällan inredda med personliga föremål, tavlor och mönster. En varmare känsla skapar du istället genom att få in grönt som växter eller färska örter, organiska material som läder och skinn och trä.

Vanliga frågor och svar

Fokusera på kökets funktioner – det ska vara lätt att laga mat, rengöra och röra sig i köket. Satsa därför på material som är lättskötta, exempelvis rostfritt stål. Öppna hyllplan är också mer passande i ett industrikök än traditionella köksluckor. Då har du bättre översikt över matvaror och köksredskap.

Lättskötta och funktionella material som rostfritt stål är bra. Rostfritt stål är hygieniskt, lätt att rengöra och tål värme. Andra material som passar bra i industriköket är kakel och betong.

För dig som gillar praktiska funktioner och en avskalad stil.

Relaterade artiklar