U-kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

U-kök är en vanlig planlösning för kök och innebär helt enkelt att köksbänkarna placeras i formen av ett U. Fördelen med den här planlösningen är att du får många arbetsytor och det finns gott om utrymme att laga mat tillsammans. Här går vi igenom vad som kännetecknar ett U-kök och vad som är bra att tänka på när du planerar ett.

Många arbetsytor

I ett U-kök finns det arbetsbänkar längsmed tre väggar, de bildar ett U. Fördelen med U-kök är att det finns gott om platser att arbeta vid och det blir samtidigt enkelt att fördela ut kökets tre viktiga funktioner över de tre olika väggarna: spis på en sida, kyl och frys på en sida och diskbänk på en sida. På det sättet blir det enklare att fördela all tillhörande förvaring vid respektive sida: porslin, tallrikar, glas och bestick vid diskbänken, kastruller och stekpannor vid spisen och förvaring av råvaror vid kyl och frys.

Hörnen – en nackdel

U-kök är en planlösning som fungerar för både större och mindre utrymmen, dock bör det finnas cirka två meters utrymme mellan de två långsidorna, annars kommer det kännas trångt att laga mat tillsammans. En nackdel med U-kök är att du får två hörn och de är sällan bra arbetsytor. Däremot kan du utnyttja hörnen genom att montera karusellförvaring i hörnskåp. Då utnyttjar du hörnen på ett smart sätt. På bänkytorna i hörnen kommer du förmodligen inte stå och laga mat, då är det bättre att ställa köksmaskiner där, som brödrost, mixer och kaffebryggare. Det finns även smarta hörnskåp som kan rymma ett skafferi.

Mått

När du planerar ett kök är det viktigt att du kommer ihåg vissa viktiga mått. I ett kök rör vi oss mycket: vi öppnar skåp, drar ut luckor, går fram och tillbaka mellan olika bänkar och lägger ifrån oss saker. För att det ska finnas både förvaringsutrymmen och plats att röra sig, är det viktigt att alltid räkna med lite extra plats. Ska du laga mat tillsammans med någon i ett U-kök är det viktigt att det finns tillräckligt med bredd på kortsidan, annars kommer ni gå in i varandra. Räkna med minst 1,9 meter mellan de långa parallella köksbänkarna. Då finns det utrymme att röra sig med ryggen mot varandra.

Köksö

Köksöar är omåttligt populära och inte undra på – de skapar sociala ytor, förvaringsmöjligheter och gör köket mer ombonat och inbjudande. Samtidigt krävs mycket mer plats om du ska ställa in en köksö. Beroende på hur köksön ska användas, exempelvis om den endast ska fungera som en fristående arbetsbänk, eller om du tänker installera spisen i köksön, kan olika mycket utrymme krävas. Räkna med att lägga till cirka en meter runtom hela köksön, gärna lite mer om ni ska laga mat flera tillsammans.

Vanliga frågor och svar

Det är ett kök med en planlösning som går som ett U (två längre bänkar som står parallellt mot varandra och en bänk som sammanfogar de två längre).

Det är viktigt att du kontrollerar måtten så att du får tillräckligt med plats att röra dig i köket, särskilt om du ska laga tillsammans med andra.

Raka kök är vanliga, särskilt i lägenheter. Raka kök innebär att köksinredningen sitter på en enda vägg. Vinklade kök är också vanliga och mycket platsbesparande. Här är avståndet mellan arbetsbänkarna minimalt och köket känns mer socialt.

Relaterade artiklar