Diskmaskin – så väljer du rätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Det är inte bara bekvämt att diska i diskmaskin, det är även mer energismart. När du använder diskmaskinen går det endast åt en sjättedel av vattenmängden som går åt vid handdisk. Men hur ska du välja rätt diskmaskin? Det finns många olika varianter och prisklasser att välja bland. Här får du veta mer om diskmaskiner, program och tillverkare.

Olika typer

Kanske tänker du på en diskmaskin som något som är inbyggt under diskbänken. Det är en av de vanligare varianterna, men det finns även andra typer:

  • Underbyggda. Den underbyggda diskmaskinen är den vanligaste varianten och installeras alltså under diskbänken.
  • Integrerade. Om du inte vill att diskmaskinen ska synas kan du välja en integrerad modell, de tillverkas utan en frontpanel. Tanken är att du själv ska montera en front som matchar det övriga kökets skåps- och lådfronter.
  • Halvintegrerade. Vill du ha en dold diskmaskin men ändå dess praktiska funktioner synliga och lättåtkomliga? I så fall kan en halvintegrerad diskmaskin vara ett bra val. Den har också en front som du väljer utifrån köket men skillnaden mellan en integrerad och en halvintegrerad maskin är att den halvintegrerade diskmaskinen har sin betjäningspanel synlig på fronten.
  • Fristående. En fristående diskmaskin har både sidbeklädnad, topp- och frontpanel. Maskinen kan därför placeras var som helst i köket och är ofta ett bra alternativ om du inte har möjlighet att bygga in diskmaskinen under diskbänken.
  • Extra smal. Alla kök har inte förutsättningar för en diskmaskin i standardstorlek. Då kan en extra smal diskmaskin vara ett alternativ. Den vanliga bredden för diskmaskiner är 60 centimeter, medan extra smala varianter endast är 45 centimeter breda.
  • Extra hög. Många väljer idag att anpassa höjden på köksbänkarna utifrån sig själva. Är man exempelvis längre än snittet kan man bygga bänkarna i en ergonomisk höjd. Då finns det även extra höga diskmaskiner som kan passar längre personer bättre. En vanlig diskmaskin är cirka 80 cm hög (mellan 82 och 87 centimeter är vanligt) medan en extra hög diskmaskin har en höjd på mellan 86,5 och 92,5 centimeter.
  • Bänkdiskmaskin. Bor du ensam i en liten studentlägenhet? Då kan en smidig liten diskmaskin som ställs på köksbänken vara ett alternativ. Du kan välja mellan olika alternativ av bänkdiskmaskiner, bland annat sådana som kopplas permanent till vattenanslutningen eller sådana som du kopplar till vattenkranen varje gång du använder diskmaskinen.

Utseende

Om du köper en integrerad diskmaskin smälter den in fint i det övriga köket med samma kökslucka. Om du ska välja en fristående variant finns det olika alternativ, till exempel diskmaskin i rostfri stål, eller i vit plast. Vill du ha en billig diskmaskin är plast ofta ett bättre val än stål.

Tillverkare

Nu vet du mer om olika typer av diskmaskiner, men vilken tillverkare ska du då välja? Olika tillverkare har olika prisklasser och funktioner, här är några exempel:

  • Avancerat. Vill du ha en mer avancerad diskmaskin med olika program? De största tillverkarna av den här typen är Miele, Siemens, Asko och AEG. Tillverkarna är kända för sin långa kvalitet och sin låga energiförbrukning. Även om den här typen av diskmaskiner är dyrare än övriga alternativ, får du samtidigt en diskmaskin som håller länge och som drar mindre i energi, vilket med tiden kan spara dig pengar i form av minskade energiutgifter. Avancerade diskmaskiner har vanligtvis flera typer av program.
  • Prisvärt. För dig som letar efter en prisvärd och bra diskmaskin med hög kvalitet och som inte har alldeles för många avancerade program är tillverkarna Bosch, Electrolux, Blomberg och Beko bra alternativ.
  • Budget. Vill du ha en enkel diskmaskin utan några särskilda finesser och med fokus på ett lägre pris? Då ska du kolla in Whirlpool, Ikea, Vestfrost och Scandomestic.

Funktioner

Diskmaskinens huvuduppdrag är att rengöra din smutsiga disk. Men det finns många andra smarta funktioner som kan vara bra att kontrollera:

  • Snabbprogram. Vill du rengöra disken snabbt? Då är det bra om diskmaskinen har ett snabbprogram. Det reducerar disktiden men ökar samtidigt vatten- och energiförbrukningen. Det är alltså inte ett program du bör använda dagligen, men som kan vara praktiskt ibland.
  • Temperaturprogram. Om du inte har någon större brådska och dessutom vill sänka energiförbrukningen kan du diska med temperaturprogram. Då använder diskmaskinen lägre temperaturer för att spara in energin.
  • Skonsamt program. Ska du diska finglasen och kinaporslinet? Då ska du välja en diskmaskin med skonsamt program.
  • Ekoprogram. Diska mer energismart genom att välja diskmaskinens ekoprogram, det reducerar energi- och vattenförbrukningen.
  • Tyst program. Det här programmet är praktiskt om du vill diska under natten. Disktiden blir längre men ljudnivån är lägre.
  • Timer-funktion. Se till att disken är rengjord i tid tills du kommer hem från jobbet genom att ställa in disken med timer-funktion.
  • Sensorstyrt program. Nyare och mer avancerade diskmaskiner har ibland ett sensorstyrt program. Det innebär att diskmaskinens sensorer skannar av disken för att avgöra hur smutsig den är och anpassar därefter programmet utifrån det.

Energiklassning och kapacitet

Nu har du förhoppningsvis en bättre idé om vilken typ av diskmaskin som passar dig. Men vi ska inte glömma det kanske viktigaste av allt – maskinens energiklassning, ljudnivå och kapacitet.

  • Ljudnivå. Det är viktigt att kontrollera hur många dB (ljudnivå anges i dB= decibel) diskmaskinen ger ifrån sig eftersom maskinen har en central plats i hemmet, till skillnad från en tvättmaskin som ofta göms undan i källaren eller tvättstugan där den inte stör. En normal samtalston ligger på 60 dB, vilket ger dig en fingervisning om hur du ska tänka när du kontrollerar ljudnivån.
  • Kapacitet. Väljer du en diskmaskin i standardstorlek har du plats för cirka 10 – 14 kuvert (1 kuvert= en komplett uppsättning disk från en person – 1 platt tallrik, 1 djup tallrik, 1 assiett, 1 kaffefat, 1 kaffekopp, 1 glas och bestick).
  • Inredning. Förutom att kapaciteten är viktig att kontrollera bör du även se efter hur diskmaskinens inredning ser ut. Är den flexibel? Det är praktiskt om diskmaskinen har fällbara stöttor. Då kan du fälla ner dem när du exempelvis endast diskar glas för att på så vis få plats med fler glas. Flexibel inredning kan även innebära höj- och sänkbara korgar (då kan du få plats med stora grytor vid behov) samt bestickkorgar eller bestickslådor. En bestickkorg är det traditionella alternativet där du ställer besticken lodrätt. Vissa diskmaskiner har idag en bestickslåda som du drar ut. Den är vanligtvis placerad högst upp i diskmaskinen och här lägger du besticken istället för att ställa dem upp.

Energiklassningen används för att du som konsument ska kunna få information om hur mycket energi diskmaskinen drar. I mars 2021 uppdaterades energiklassningen (den tidigare energiklassningen gick från A+++ till D, den nya energiklassningen går istället från A till G). A innebär bäst energiklassning och betyder att diskmaskinen drar mindre energi. Några andra uppdateringar i energiklassningen är att ljudnivån även anges för vitvaror.

OBS!

Diska aldrig skarpa köksknivar, köksredskap av trä eller kristallglas i diskmaskinen – värmen och diskmedlet gör knivarna slöa, tar bort träets vackra finish och kan riskera att förstöra dina dyrbara kristallglas.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vad du söker. Det finns både avancerade och enklare varianter. Om du letar efter en prisvärd diskmaskin utan några särskilda specialprogram är Bosch och Electrolux bra alternativ. Mer avancerade varianter hittar du bland annat hos Miele, Siemens och AEG.

Är el och vatten framdraget kan du installera diskmaskinen själv – kom ihåg att stänga av vattnet först. Finns inte vatten eller el framdraget måste du anlita en behörig elektriker och rörmokare.

Det varierar en del beroende på kvalitet och tillverkare, men snittet är runt 10 år.

Det är en diskmaskin som levereras utan front – fronten väljer du själv så att den passar kökets övriga inredning.

Cirka 15 liter. Diskar du med ett ekoprogram drar diskmaskinen cirka 8 – 14 liter vatten per diskning.

I snitt mellan 1 och 1,5 kWh.

Det beror på vad du föredrar. En integrerad diskmaskin har panelen på insidan av luckan, högst upp. En fristående har vanligtvis panelen på framsidan av luckan. Priserna varierar beroende på tillverkare, men ofta är den fristående diskmaskinen billigare än den integrerade.

Relaterade artiklar