Lantligt kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Gillar du en rustik, inbjudande och varm inredning? Då kanske ett lantligt kök passar dig. Det finns olika typer av lantliga kök, både moderna och stilrena och mer ombonade och gammaldags. Här går vi igenom hur du skapar ett lantligt kök.

Ljusa färger och tapeter

Vad som verkligen kännetecknar ett lantligt kök är att det är fyllt med personliga föremål. Moderna kök ska gärna hållas så rena och sterila som möjligt, med undantag för vissa väl valda detaljer. I ett lantligt kök kan du inreda med allt du älskar – men se till att välja en neutral bas. Ett lantligt kök har ofta ljusa väggfärger, exempelvis vitt, beige, olivgrönt eller liknande. Golvet kan också vara ljust, men även ett mörkt och slitet plankgolv passar i det lantliga köket.

Eftersom det finns olika typer av lantliga kök, exempelvis romantiskt lantligt eller mer modernt och rustikt lantligt, kan du även välja att dekorera rummet med intressanta tapeter. Ett romantiskt kök kan med fördel tapetseras med storblommiga tapeter eller något i allmogestil. Basen blir då fortfarande ljus och lätt, samtidigt som du får in några viktiga element som skapar den romantiska känslan.

Vill du ha ett modernare kök med lantlig touch kan du istället gå mer mot det industriella hållet. Satsa på ett mörkbetsat trägolv, vita väggar eller någon rå tegelvägg och rustika möbler, gärna med patina. Här kan du se på vilket sätt de lantliga köken skiljer sig:

  • Romantiskt lantligt. Blommiga tapeter, bröstpanel, skira tyllgardiner, trasmattor och tavelramar med krusiduller.
  • Modernt lantligt. Vita eller dova väggfärger, rustikt trägolv, färre detaljer – mer sparsmakat. Om gardiner används så passar mer gedigna material, som linne, bäst. För att du ska kunna mjuka upp känslan passar det bra med detaljer som fårskinn, mässingdetaljer och gröna växter.
  • Medelhavslantligt. Vill du få känslan av att ditt kök ligger vid Medelhavet? Då kan du skapa en medelhavsstil med lantlig prägel. Satsa på kalkputsade väggar, dova färger som olivgrönt eller blågrått med detaljer i trä. Den här typen av kök fungerar även bra att kombinera med modern inredning, som minimalistiska armaturer och en vacker marmorskiva som bänkskiva. Det viktiga är att få in naturmaterial som putsade väggar, rå finish på skåpsluckor och lådfronter. Olivträd eller gröna växter passar bra som detaljer.
Modernt men samtidigt lantligt

Köksinredning

Inredningen i ett lantligt kök är ofta rustik och lite lätt sliten – gärna flagnande färg på möbler. Även naturinslag som växter, färska örter, vedträn och grönsaker får gärna ligga framme. Här är lite tips på hur du kan tänka kring inredning:

  • Möbler. Satsa på rustika trämöbler. Köksstolarna kan gärna ha en dyna i ett linnetyg och det gör ingenting om möblerna har lite patina i form av flagnande färg. Om du har ärvt gamla stolar kan du med fördel använda dem i köket, det gör ingenting om stolarna inte matchar varandra. Vill du ha en mer industriell känsla kan du välja stolar i stål, gärna med lite flagnande färg. Köksbordet får gärna vara rejält och tungt med en massiv träskiva.
  • Förvaring. Köksskåp i ett lantligt kök kan antingen ha skåpsdörrar i glas, vilket påminner om ett vitrinskåp. Extra fint blir det i så fall om du även installerar skåpsbelysning. Annars fungerar köksskåp med urfrästa spår (mönster) bra. Du kan alltid sätta din personliga prägel på skåpsluckor och lådfronter genom att välja olika typer av knoppar och handtag. Förvaring behöver inte enbart vara inuti stängda skåp och lådor. Varför inte låta kastruller och stekpannor hänga från taket? Det bidrar till den lediga stilen. Om du har ett vitrinskåp till förvaring, alternativt ett skafferi, blir det även snyggt om du förvarar mjöl, socker, gryn och liknande, i glasburkar.
  • Detaljer. Det är i detaljerna det sitter och där den lantliga stilen verkligen kommer fram. Här behöver du inte tänka sparsmakat – ös på med dekorativa kaffe- och teburkar och låt gamla planscher (gärna med anknytning till mat) ramas in och hängas upp. Gör köket ombonat med växter, gärna både grönbladiga och blommor. Även torkade växter passar bra i ett lantligt kök. Andra viktiga detaljer är spets- tyll- eller linnetextilier till gardiner, prydnadskuddar och handdukar. Låt även färska grönsaker få ligga framme och plantera färska örter i krukor som får stå framme på köksbänken.
  • Vitvaror. Vitvaror kan ofta vara ganska dyra inköp, särskilt om du vill ha särskilda detaljer eller en mer ovanlig stil. Men det finns snygga vitvaror som spisar och ugnar i antik stil. De har ofta beslag i mässing och en glasruta med krusiduller. Vill du inte lägga för mycket pengar på vitvaror och har svårt att hitta en lantlig modell, kan du istället klä in kyl och frys med samma front som köksluckorna.

Vanliga frågor och svar

Försök att återanvända gamla ting och möbler. Gamla köksstolar kan målas om och bli som nya igen, men det gör ingenting om möblerna är slitna. Satsa även på rustika detaljer som gamla träskålar, sockerlådor och glasburkar.

Ja, ett lantligt kök kan exempelvis vara romantiskt, modernt och mer minimalistiskt eller rustikt och industriellt.

Rustika möbler, dova färger, skira gardiner och torkade växter.

Relaterade artiklar