Bänkskivor – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Valet av bänkskivor påverkar hur köket ser ut och upplevs. Det är därför viktigt att du väljer något som tilltalar dig rent estetiskt, samtidigt som du tar hänsyn till materialets egenskaper. Här går vi igenom olika typer av bänkskivor samt sådant som är bra att tänka på.

Olika typer

Bänkskivor tillverkas i en uppsjö olika material. Det finns inget som är bättre eller sämre, det handlar om smak och tycke – samt budget. Olika material är dessutom olika hållbara och praktiska i en köksmiljö. Även om marmor känns exklusivt kräver det mycket mer skötsel och underhåll än en bänkskiva i rostfritt stål.

  • Massivt trä. Gillar du en mer rustik och ombonad känsla i köket? I så fall kanske en bänkskiva i massivt trä kan vara rätt alternativ. Det finns stora skillnader mellan olika kvaliteter och träslag. Bänkskivor i massivt trä tillverkas av många olika träslag, bland annat ek, ask, bok och valnöt. Vissa träslag är hårdare än andra, vilket gör de mer motståndskraftiga mot fukt. Kom ihåg att trä är ett organiskt material som kräver underhåll och skötsel. Du behöver kontinuerligt olja in och slipa bänken. Är träbänken obehandlad uppstår lätt fläckar.
  • Natursten. Det finns många stenmaterial för bänkskivor, även om granit, marmor och kalksten är de mest populära. Olika stenmaterial har olika egenskaper. Generellt sett är natursten ett praktiskt material som bänkskiva eftersom det är värmetåligt, lätt att rengöra och mycket hållbart. Dock är sten känsligt mot syror, exempelvis citron, vinäger och läsk.
  • Marmor. En bänkskiva i äkta marmor kommer ge köket en exklusiv känsla. Marmor finns i många olika färger och skiftningar, från smaragdgrönt till ljusrosa, svart och vitt. Marmor fläckas mycket lätt av vatten, oljor och syror, vilket är viktigt att tänka på om du väljer en bänkskiva i marmor. Den får fin patina med åren, men de första fläckarna kan vara ganska besvärande att se på.
  • Granit. Granit är det mest praktiska av alla naturstenmaterial eftersom stenen är extremt hård och tålig. Granit fungerar bra i köket eftersom den inte är känslig mot sura ämnen, till skillnad från exempelvis kalksten och marmor. Granit finns också i många färger, bland annat svart och brunt.
  • Laminat. Bänkskivor i laminat består vanligtvis av en kärna i MDF och ett yttre skikt av papper, fenolharts och melamin. Toppskiktet kan se ut på många sätt, det finns till exempel laminatbänkskivor i olika färger, mönster och med naturtrogna motiv som sten eller trä. De stora fördelarna med laminat är att materialet är förhållandevis billigt. Det kräver dessutom minimalt med underhåll och skötsel. Laminat är inte riktigt lika hållbart som andra alternativ, vilket med åren kan innebära att bänkskivan får slitna kanter eller märken. Det är viktigt att laga dessa eftersom bänken annars kan börja suga upp fukt. Laminatets yta är inte värmetåligt, du kan därför inte ställa heta kastruller direkt på köksbänken utan ett grytunderlägg. En mer hållbar variant av laminat är kompaktlaminat. Den har en kärna i papper och fenolharts, vilken är betydligt mer motståndskraftigt mot fukt än trä.
  • Rostfritt stål. Det finns en anledning till att restaurangkök vanligtvis har bänkskivor i rostfritt stål – materialet är otroligt tåligt och lättskött. Materialet är även hygieniskt. Dock kan det lätt uppstå repor eller bucklor i en rostfri bänkskiva, vilket är bra att tänka på. Rostfritt stål i köket är praktiskt eftersom du kan ställa ifrån dig heta grytor direkt på köksbänken.
  • Glas. Bänkskivor i glas är ett modernt alternativ med flera intressanta egenskaper. På en bänk i glas kan du ställa ifrån dig heta kastruller. Det är även enkelt att tvätta av och rengöra en bänkskiva i glas. De stora nackdelarna med glas är att det snabbt fläckas från fett och fingeravtryck. Glas är även känsligt mot repor. Glasbänkar finns i många färger och mönster och blir en spännande detalj i köket.
  • Betong. Betong är ett utmärkt alternativ till bänkskiva om du eftersträvar en råare look i köket. Betong tål värme och om bänkskivan impregneras tål den även vätskor och spill. Kom ihåg att bänkskivor i betong har en grov yta som lätt repar porslin.
  • Komposit. Komposit är ett praktiskt material till bänkskivor eftersom materialet saknar porer där fukt och smuts kan ta sig in. Ytan är inte känslig mot syror eller vätskor. Skulle repor uppstå är det enkelt att slipa lite försiktigt för att ytan ska jämnas ut igen.

Tänk på helheten

När du väljer bänkskivor är det viktigt att du tänker på kökets helhet: väggar, golv och köksluckor. Alla de olika materialen ska på något sätt skapa en harmoni och fungera tillsammans. Väljer du en bänkskiva i äkta marmor blir det snyggast om det övriga köket är neutralt, exempelvis vitt eller svart. Då får bänkskivan verkligen synas. Har du starka färger eller mönster på köksluckorna? Satsa i så fall hellre på en neutral bänkskiva, till exempel en vit laminatskiva.

Vanliga frågor och svar

Granit är ett av de mest praktiska materialen för bänkskivor eftersom det både är värme- fukt- och reptåligt. Samtidigt står granit emot fläckar effektivt och är lätt att rengöra.

Bänkskivor i laminat är förhållandevis billiga.

Granit är ett tåligt material som står emot både fukt, värme, repor och fläckar. Även rostfritt stål är ett praktiskt material eftersom det inte kräver något underhåll.

Kostnaden varierar en del beroende på tillverkare och granitsort. Men ett ungefärligt pris per kvadratmeter är 3 700 kronor.

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till inredning. Vill du ha ett ljust och fräscht kök? I så fall kan du matcha de vita väggarna med en vit laminatskiva. Det blir även snyggt att bryta av det vita med en kontrasterande färg – svart.

Relaterade artiklar