Avfallskvarn – därför bör du skaffa en

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Är du trött på att det alltid fastnar matrester i diskhon? Kanske besväras du av obehaglig lukt från avloppet i köket? Med en avfallskvarn finmals matresterna direkt i diskhon. På så vis slipper du gå ut med soporna med jämnan. Här går vi igenom hur avfallskvarnar fungerar samt vad du bör tänka på om du ska köpa en.

Funktioner

En avfallskvarn är installerad under diskhon och påminner om en tank. När du häller ner matrester eller skal från grönsaker i diskhon kommer det att spolas ner med hjälp av kallvatten och hamna i inuti avfallskvarnen. Här landar avfallet på en roterande platta som med centrifugalkraft kastar upp matresterna mot kvarnens inre väggar. Väggarna består av en rivring som finfördelar matresterna tills de är cirka 1 – 3 millimeter stora. Avfallet rinner sedan vidare ut i avloppet och kommer till kommunens reningsverk. Här tas avfallet omhand och används senare till biogasproduktion. Det finns även avfallskvarnar som kopplas till en egen tank, den kan finnas inuti fastigheten eller utanför. När tanken är fylld töms den av slamsugarbilen och matavfallet transporteras sedan till en biogaskammare.

Så här använder du en avfallskvarn

  1. Starta vattnet. Innan du börjar spola ner matrester ska du starta igång kallvattnet. Det hjälper till att spola ner avfallet.
  2. Starta avfallskvarnen. När man installerar avfallskvarnar sätter man samtidigt en knapp på diskhon. När den är intryckt går kvarnen igång.
  3. Häll ner matresterna. Använd en diskborste eller liknande för att du ska kunna trycka ner avfallet i hålet. Låt kvarnen finmala avfallet innan du stänger av kvarnen.
  4. Avsluta med vatten. Spola cirka 15 sekunder med kallvatten, det gör att eventuella matrester som inte åkt ner sköljs bort.

Anledningar till att införskaffa en avfallskvarn

Det finns fyra stora anledningar till att installera en avfallskvarn:

  1. Smidigt. Den stora anledningen till att många väljer att skaffa en avfallskvarn beror på att det underlättar matlagning och rengöring i köket. Istället för att du ska skrapa av matrester i soptunnan kan du istället skölja av allt i diskhon. Samma sak gäller när du exempelvis skalar potatis, istället för att du ska behöva stå hukad över soppåsen kan du skala rakt ner i diskhon.
  2. Fräscht. I en vanlig diskho utan avfallskvarn samlas det lätt matrester, vilket kan leda till att bakterier börjar gro. Det kan resultera i dålig lukt i köket eller att vattnet rinner ner långsamt på grund av stopp. Med en avfallskvarn slipper du illaluktande avfallspåsar som ständigt måste bytas.
  3. Miljövänligt. Allt matavfall som spolas ner i avfallskvarnen tas om hand om omvandlas till miljövänlig biogas. Vanliga sopor förbränns (cirka 50 % av all sophantering förbränns), vilket avger koldioxidutsläpp som är dåligt för miljön. Med en avfallskvarn tas istället avfallet om hand och kan återanvändas.
  4. Ekonomiskt. Med en avfallskvarn kan du sänka dina sophanteringsutgifter eftersom mängden sopor minskar. I Stockholm gäller exempelvis en viktbaserad avfallstaxa sedan 2012.

Vanliga frågor och svar

Det är en matavfallskvarn som installeras under diskhon. När du slänger matrester i diskhon och startar avfallskvarnen kommer den att mala sönder avfallet.

Det gör det smidigare att hålla rent under matlagning. Du kan hälla potatisskal och andra matrester direkt i diskhon och sedan bli av med avfallet genom ett knapptryck. Du slipper på så vis gå ut med soporna varje dag och kan även sänka kostnader för sophantering.

En bra avfallskvarn kostar mellan cirka 3 000 och 4 000 kronor (installationen är inte inräknad). Dyrare kvarnar tenderar att vara tystare, vilket kan vara bra att tänka på.

Många kommuner är idag inställsamma till installationen av avfallskvarnar, till exempel tillåts det i Stockholm, Hagfors, Malmö, Skara, Surahammar och Sundsvall. Enklast är det att kontakta din kommun och fråga om det är tillåtet där du bor. Tidigare hade Stockholm en anslutningsavgift, men de har idag slopat den.

Relaterade artiklar