I-kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

I-kök, eller raka kök som det också kallas, är ett kök som byggs mot en enda vägg. Det betyder att både spis, diskho, ugn, kyl och frys samt arbetsbänk är placerade bredvid varandra. Det finns både för- och nackdelar med I-kök, här går vi igenom dem.

Grundköket

I-kök är ett av de mest grundläggande köken och en planlösning som varit populär i många årtionden. Det viktigaste när du bygger ett rakt kök är att se till att det är tillräckligt långt. Du kan inte ställa spisen alldeles intill diskbänken, det krävs viss avställningsyta bredvid. I-kök är mycket vanliga i mindre bostäder och särskilt i lägenheter. Där det inte finns plats för skåp, bänkar och lådor på bägge parallellväggar är ett I-kök ofta den enda lösningen.

Även om ett stort kök med I-planlösning kan vara praktiskt då du samlar allt mot samma vägg, finns det vissa nackdelar. Dels kan det kännas långt att gå mellan ena änden och den andra för att du ska hämta något, dels kan det kännas svårt att få plats med allt. I ett stort och luftigt kök kan I-kök vara praktiska, särskilt om de kompletteras med en större köksö. Helt plötsligt får du in förvaringsmöjligheter och arbetsyta även där. En fördel med raka kök är att alla kökets funktioner är samlade på en och samma plats. Det betyder att du enkelt kan röra dig längsmed bänken för att skölja av grönsaker, fräsa lök och hämta något från kylskåpet.

Många möjligheter

I ett I-kök har du ganska stora valmöjligheter eftersom kökets alla funktioner endast tar upp utrymme på en vägg. Det innebär att du kan möblera det övriga utrymmet på olika sätt. Antingen kan du ställa en större matgrupp på parallellsidan av köket, eller så kan du ställa en köksö i utrymmet. Är köket stort och rymligt kanske du har plats för både en stor och avlång köksö med barstolar och en sittgrupp. Ett rakt kök är särskilt praktiskt i hem med stora och öppna planlösningar. Om både kök, vardagsrum och matsal ska finnas i ett och samma rum, är det snyggt om köket inte är för utmärkande. Genom att endast utnyttja en vägg med kökets alla funktioner drar det inte till sig för mycket uppmärksamhet och du får utrymme att inreda med soffor, teve och matbord.

Inredning

Du kan även tänka tvärtom och inreda det raka köket så att det verkligen står i fokus. Eftersom köket endast tar upp en vägg kan du med fördel leka med färger och material så att köket blir en riktig kökshörna som bryter av mot den övriga inredningen. Då ser man tydligt var köksavdelningen slutar och var vardagsrumsdelen börjar.

Om du upplever att du behöver mer förvaring och arbetsyta än I-köket kan ge, finns det enkla lösningar. Du kan exempelvis låta den sista delen av köket gå ut i en bänk. Den behöver vare sig vara djup eller rymma skåp och lådor. Låt den fungera som en social plats för dina gäster eller en plats där du kan sitta och läsa kokböcker.

Vanliga frågor och svar

Det kallas I-kök på grund av sin form – det är helt rakt och går längsmed en enda vägg.

Eftersom alla kökets funktioner är placerade mot en och samma vägg har du alltid nära till kyl, frys, spis och diskho.

Raka kök tenderar att kännas osociala eftersom du alltid står med ryggen mot det övriga rummet. Det kan lösas genom att du ställer en köksö i rummet, om du får plats.

Relaterade artiklar