Byta köksluckor själv – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Köksluckorna har en stor inverkan på kökets stil och känsla. Om du tröttnat på dina gamla köksluckor kan du enkelt byta ut dem – det kommer ge köket en helt ny stil. Här går vi igenom saker som är bra att tänka på när du byter köksluckor.

Ekonomiskt eller inte?

Köksluckor kan kosta en del, men om dina stommar är av god kvalitet och i bra skick, kan det ändå vara billigare att endast byta ut köksluckorna, än att byta ut hela köket. Om stommarna är i sämre skick bör du överväga ett nytt kök, många gånger är det billigare att köpa ett komplett kök än endast utvalda delar. Har du väl bestämt dig för att köpa köksluckor har du en del alternativ att välja bland.

Olika material

Köksluckor finns att köpa både i släta och profilerade format. Profilerade luckor blir snabbare smutsiga och kräver lite mer skötsel än släta. Är köksluckorna blanka och släta är det bara att torka av dem. Köksluckor tillverkas i många material, bland annat:

 • Laminat. Laminat består av en spånskiva klädd i flera lager papper och lim. En fördel med köksluckor i laminat är att de oftast är förhållandevis billiga. Dessutom kan du välja bland ett stort utbud av utseenden. Laminat kan nämligen tryckas med naturtrogna motiv, vackra mönster eller enfärgade och högblanka ytor. Du kan till exempel hitta köksluckor i laminat som ser ut som äkta trä eller sten. En fördel med att välja laminat till köket är att ytan är mycket enkel att rengöra, det är bara att torka av med en fuktig trasa. En nackdel är att laminat finns i många kvaliteter och väljer du en billigare variant finns det en risk att köksluckorna går sönder eller slår sig. Billigare laminat tenderar även att vara ångkänsligt.
 • Massivt trä. Ett av de dyrare alternativen för köksluckor är de i massivt trä. Vanliga träslag är bland annat björk, ask, ek, körsbär och furu. En stor fördel, även om priset är lite högre än för andra alternativ, är att massivt trä håller i väldigt många år. Dessutom kan du slipa ner köksluckorna för att de ska bli som nya igen. Äkta, massivt trä åldras vackert och ofta syns inte skador och märken lika tydligt som i andra material.
 • Fanér. Vill du ha äkta trä, men vill inte lägga kostnaden för massivt trä? Då kan köksluckor i fanér vara ett alternativ. Fanér innebär att köksluckans stomme är tillverkad i exempelvis en spånskiva eller MDF men har ett yttersta lager av äkta trä. Det yttersta lagret är tunt och går inte att slipa, som massivt trä. Däremot får du samma känsla eftersom det ändå är riktigt trä.
 • MDF. Köksluckor i MDF finns att köpa i många utseenden. Den här typen av köksluckor består av en träfiberskiva som antingen är folierad eller lackad. Om den är folierad innebär det att träfiberskivan klätts in med en folie. Om du vill renovera folierade luckor behöver du först ta bort folie från köksluckor innan du målar dem. Om köksluckan är lackad innebär det att MDF-skivan målats med någon typ av lackfärg. Köksluckor i MDF är ofta lackade med syrahärdande lack, vilken fäster bra och ger ett starkt och tåligt ytskikt.

Merkostnader när du ska byta luckor

Något som är bra att tänka på är att om du endast byter ut köksluckorna kan det övriga köket snabbt kännas tråkigt och gammalt. Det kan alltså vara bra att fundera över hur köket kommer se ut med de nya luckorna. Kommer de fungera även med den gamla inredningen? Eller kommer du även vilja byta ut lådfronter, beslag, köksbord och stolar också? Om du byter köksluckor får du även räkna med att måla eller lackera om andra dekordetaljer: kökssocklar och dekorlister. Ibland sitter dessa lister och detaljer mellan skåp, vilket innebär att du då måste montera ner andra delar av köket för att du ska kunna färdigställa renoveringen.

Köp köksluckor här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Olika sätt att förnya köksluckorna

Om du vill byta ut dina gamla köksluckor kan du antingen själv leta rätt på nya luckor med rätt mått, eller hitta ett företag som tillverkar måttbeställda luckor. Sistnämnda kostar mer, men samtidigt är det smidigare då du får exakt rätt mått och i stort sett behöver du endast demontera de gamla luckorna och montera de nya. Om du vill förnya köket till en mindre peng finns det andra sätt att ändra köksluckorna:

 • Måla om. Det tar en del tid och finess, men det är inte svårt att måla om köksluckor själv. Det är dock viktigt att du är noggrann med förarbetet, annars kommer du få ett ojämnt och ohållbart resultat. Om du ska måla om köksluckorna behöver du först demontera dem, ta bort gångjärn och skrapa bort gammal färg. Därefter ska luckorna slipas så de blir släta. Eventuella ojämnheter, repor och hål spacklas igen. När spacklet torkat slipas luckorna på nytt innan de slutligen kan grundmålas. Du behöver ofta måla under flera dagar för att luckornas alla sidor och kanter ska hinna torka. Är du noggrann och metodisk blir resultatet otroligt snyggt – som ett nytt kök. Dessutom till en lägre kostnad än att köpa nya köksluckor.
 • Tapetsera. Vill du ha ett färgstarkt och kreativt kök kanske tapetserade köksluckor kan vara något för dig. Tapetsering av köksluckor fungerar bäst om luckorna är helt släta, annars är risken större att tapeten släpper eller blir ojämn. Tänk på att lacka över tapeten så att köksluckorna blir mer motståndskraftiga mot fett, matos och kladd.
Hitta en expert som kan montera köksluckor

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Kostnaden beror mycket på vilket material köksluckorna är tillverkade av samt om du anlitar hantverkare eller utför bytet själv. Ett kök med 16 skåp (överskåp, bänkskåp och lådfronter) i färdigproducerade och folierade MDF-skivor, kostar cirka 7 000 kronor innan ROT-avdrag om du anlitar hantverkare. Väljer du ett dyrare alternativ till samma kök, exempelvis måttbeställda luckor i massiv ek, hamnar priset istället på cirka 40 000 kronor, då materialkostnaden är betydligt högre.

Skruva först ner de gamla luckorna. Anpassa sedan gångjärnen så att de passar dina nya luckor. Montera sedan upp de nya luckorna och lådfronterna.

Ja, det är enkelt att byta Ikeas köksluckor eftersom det finns många standardmått att välja bland. Har du redan Ikeas stomsystem kan du alltså enkelt hitta nya köksluckor till samma stomme.

Det är bäst att åtminstone rugga upp ytan genom att slipa. Laminat har en yta som är svår för färgen att få fäste på.

Relaterade artiklar