Modernt och minimalistiskt kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Det är lätt att förälska sig i moderna och minimalistiska kök. De släta och rena ytorna gör att köket blir en lugn plats. Det finns olika typer av moderna och minimalistiska kök, exempelvis med japansk eller skandinavisk inspiration. Här går vi igenom sådant som är bra att tänka på om du står i begrepp att bygga nytt kök med modern stil.

Material

Eftersom ett minimalistiskt och modernt kök är avskalat, sätter det högre krav på de material, detaljer och den inredning som används. Ett stilrent kök behöver inte vara vitt för att kännas modernt eller minimalistiskt. Du kan med fördel våga experimentera med starka färger. Det viktiga är att helheten känns lugn och harmonisk, utan mönster och röriga intryck. Vill du skapa ett tidlöst kök i skandinavisk anda bör du satsa på naturmaterial som trä och sten. Här är bra material till ett modernt kök:

  • Betong. Råa betongbänkar eller en putsad betongvägg gör sig mycket bra i ett modernt kök. Det ger en lätt industriell touch samtidigt som materialet är hårt och motståndskraftigt.
  • Massivt trä. Om kökets stora ytor består av betong eller sten samt färger i vitt, gråt eller svart, bör du satsa på att få in lite mjukare och varmare material som trä. Massivt trä har många bra egenskaper, bland annat är det hållbart, det slits vackert och får fin patina med åren. Trä gör att köket känns inbjudande och varmt, vilket är en bra kontrast till den i övrigt strama inredningen.
  • Sten. Rejäla granit- eller marmorblock fungerar också bra i ett minimalistiskt kök. Då blir den naturliga färgskiftningen i stenen ett vackert blickfång i ett annars avskalat kök. Granit är en praktisk natursten i köket eftersom den står emot fukt och värme bra.

När det kommer till detaljer som blandare och lådhandtag är mattsvart stål eller läder bra material.

Detaljer

Vad som kännetecknar ett minimalistiskt och modernt kök är dess renhet. Här inreder man inte med pryttlar och prylar och färgglada detaljer. Istället är ytorna avskalade och redskap, matvaror och maskiner göms i lådor och skåp. För att sätta en personlig prägel på köket finns det ändå vissa detaljer som passar i ett modernt kök:

  • Växter. Få in värme och grönska genom att inreda köket med växter. Vill du inte ha växter kan du istället låta färska örter stå framme på köksbänken.
  • Utvalt porslin. Är kökets alla bänkar och ytor i stort sett tomma, kan du med fördel få in färg genom att låta några väl utvalda porslinspjäser stå synliga, till exempel på ett öppet hyllplan. Välj porslin eller glas som matchar inredningen.
  • Armaturer. Eftersom köket är avskalat får inredningen istället stå i fokus i det moderna köket. Våga gärna ta ut svängarna när du väljer belysning. Kanske en överdimensionerad taklampa i industriell stil kan passa?
  • Möbler. Precis som att du kan få in karaktär genom intressanta lampor, kan även kökets möbler bli ett blickfång. Designerstolar, ett rejält köksbord i valnötsträ eller kanske en snygg köksö i äkta marmor blir centrala blickfång i köket.

Köksinredning

Fast inredning som köksluckor, arbetsbänkar och vitvaror bör vara så avskalad och ren som möjligt. Om du inte vill ha kylskåp och frys synliga kan du bygga in dem i köksskåpen så att allt får samma front. En induktionsspis passar också det moderna köket, dels är det stilrent, dels är det effektivt och värmer snabbt upp maten. När du ska välja ut köksluckor behöver du inte begränsa dig till vitt eller grått. Oavsett vilken färg du väljer är det viktiga att köksluckorna har en ren design, gärna helt plana fronter. För en extra minimalistisk känsla hoppar du över beslag och handtag.

Olika stilar inom moderna kök

Det finns olika inriktningar inom moderna kök, varav två populära stilar är det skandinaviska köket och det japanska köket. Bägge påminner om varandra, men det finns vissa viktiga skillnader.

  • Skandinaviskt kök. Nedtonade färgval, generösa ljusflöden och väggar i vitt eller ljusgrått. När du väljer ut inredning och detaljer till det skandinaviska köket ska du tänka på neutrala och jordnära färger som vitt, beige, dovt grönt och grått. Även inslag av trä som ek eller björk gör sig mycket bra i det skandinaviska köket.
  • Japanskt kök. Den japanska minimalistiska ”feng-shui”-stilen utgår också från en nedtonad färgskala. Satsa på vita väggar, ett ljust trägolv och stänkskydd i microcement. Få in färg genom några väl utvalda gröna växter, exempelvis bambu. I det japanska köket kan du arbeta mer med kontraster, som svarta lådhandtag och möbler. Den japanska minimalismen är snäppet mer stilren än den skandinaviska stilen.

Vanliga frågor och svar

Skala av så mycket som möjligt och håll ytorna tomma och rena. Välj neutrala och nedtonade färger och mixa olika naturmaterial som trä och sten.

Det är ett kök som är avskalat, det vill säga – det känns städat och är relativt tomt. Här finns inte utrymme att ställa fram prydnadssaker eller blanda färger hur som helst. Tänk städat, avskalat och neutralt.

Du kan måla om köksluckorna i en neutral färg, lägga microcement direkt på det gamla kaklet och rensa bort överflödiga saker. Känns vitvarorna utdaterade? Varför inte bygga in kylskåp och frys i köksskåpen? Då skapar du en renare och mer avskalad känsla.

Relaterade artiklar