Innehåll i denna artikel
Det består microcement av
Ofta köper man microcement i pulverform som man sedan blandar med en flytande härdare. Produkten består i huvudsak av finkrossad cement, harts och mineralpigment och själva ballasten framträder inte alls efter slipningen.
Då passar det bra med microcement
Microcement kan användas på många ställen och passar särskilt bra i våtrum, som kök och badrum. För en enkel förnyelse av badrummet är microcement smidigt eftersom du inte ens behöver ta bort det befintliga kaklet eller klinkerna utan kan applicera cementen direkt ovanpå tätskiktet. Många använder även mikrocement för att förnya möbler, till exempel för att ge bänkskivan nytt liv. En fördel med materialet är att cementen är lätt att rengöra, du torkar endast av ytan med en fuktig trasa. På så vis är mikrocement passande som bänkskiva i köket.
Microcement i badrum
Microcement i badrum är ett av de vanligaste användningsområdena för cementtypen. En stor fördel med materialet är att det är vattentätt, enkelt att rengöra och förebygger dessutom mikrobiell påväxt, exempelvis svampangrepp. Mikrocement skapar även en slät yta utan skarvar, något som annars kan samla smuts.
Viktigt att tänka på vid läggning av microcement i badrummet är att tätskiktet är godkänt. Med andra ord kan det ofta vara bra att låta en fackman ta en titt på det befintliga tätskiktet för att se om det är helt och godkänt. Då kan du sedan applicera mikrocementen utan problem.
Många väljer att endast lägga microcement i duschutrymmet, något som fungerar väldigt bra eftersom cementen nästan helt saknar porer. Trots att ytan endast är några millimeter tjock slits inte materialet av att dagligen utsättas för vatten. Något som är bra att känna till är att vatten med lågt pH-värde har visat sig kunna ge kalkfläckar på cementen. Det kan du dock undvika genom att ta bort överflödigt vatten med en golvskrapa efter duschning.
Microcement och golvvärme
Många vill ha golvvärme i badrummet, och det är inga problem att lägga det under microcement. Materialet har faktiskt riktigt god värmeledningsförmåga och du förhindrar heller inte att värmen sprids eftersom golvskiktet endast är cirka tre millimeter tjockt. Vad du ska komma ihåg är att stänga av golvvärmen medan du lägger microcementen.
Microcement – så mycket kostar det
Det relativt förmånliga priset för microcement är naturligtvis en annan anledning till varför materialet blivit så populärt. Kvadratmeterpriset ligger på cirka 450 kronor, då är endast materialkostnaden inräknad. Vill du att en fackman utför arbetet får du räkna med ungefär 1 300 kronor, då är material och arbetskostnad inräknad.
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 88 793 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
För- och nackdelar med microcement
En stor fördel med microcement, förutom materialets stöt- och ljuddämpande egenskaper, är att cementen kan appliceras direkt på det gamla underlaget, exempelvis genom en armering. Med andra ord kan du som vill förnya badrummet slippa krångliga och besvärliga renoveringsprocesser där du river ut det gamla kaklet. Istället lägger du armering ovanpå och applicerar därefter microcementen. Microcement, trots sitt tunna skikt, är förvånansvärt hållbart och tåligt mot belastning. Andra fördelar är:
- Slitstyrka
- Många färger att välja bland
- Halkfritt
- Belastningståligt
- Vattentätt (en stor fördel särskilt i våtrum då risken för fukt- och mögelskador minskar)
Det finns några saker du bör tänka på om innan du väljer att använda microcement:
- Enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) ska microcement endast betraktas som ett ytskikt, vilket innebär att det är tätskiktsleverantören som avgör om det är godkänt att lägga microcement direkt på ytskiktet eller inte. Eftersom det inte finns någon certifiering för ytskikt i våtrum gäller det att tätskiktet alltid är godkänt. Detta gäller oavsett om du ska sätta kakel eller lägga microcement.
- Om microcementen utsätts för vatten med lågt pH-värde kan kalkfläckar uppstå.
- Det går inte att lägga microcement på linoleum eller vinyl.
Så lägger du microcement – steg för steg
Till skillnad från exempelvis kakelsättning behöver du varken specialmaskiner eller några förkunskaper. Är du händigt lagd kan du utan större problem lägga microcement. Följ vår enkla steg-för-steg-guide.
Primer – grundarbetet
Först och främst behöver du såklart inspektera själva ytan där du ska applicera microcementen, oavsett om det är på en bänkskiva eller på en vägg. Ser allt bra och tätt ut kan du börja med att applicera en så kallad K-primer, som innehåller sand. Sandinnehållet gör att primern blir en bra fästgrund för cementen. Genom sanden fäster cementen istället för att glida med läggningsverktyget.
Läggningen
Blanda till microcementen. Det finns flera leverantörer som erbjuder färdiga kit, då ingår vanligtvis K-primer, härdare (själva vätskedelen), pulverdelen och en sealer. På produkterna står det hur du ska blanda till cementen. När du har din blandning redo kan du spackla ut massan på ytan, exempelvis väggen. Tekniken är ungefär som att bre smör på en smörgås. Använd en bred spackel och ta hjälp av underlaget för att få stöd, detta gör det enklare att få till en så jämn yta som möjligt. Var inte orolig om ytan inte är helt jämn, det fixar du enkelt till under slipningen.
Slipning
När appliceringen av microcementen är färdig behöver limmet härda, det tar cirka 15 timmar. Efter den tiden har limmet torkat men inte själva cementen. Nu kan du gå över ytan med sandpapper. Vid den här delen av processen bestämmer du hur jämn eller flammig ytan ska vara. Ska du lägga microcement på en hel vägg bör du använda en ordentlig slipmaskin och se till att byta slippapper ofta.
Ytbehandling
Det sista som ska göras är att lägga på en sealer efter slipningen. Det fungerar som ett skyddande skikt. Lägg på sealern i två till tre tunna lager. När sealern har torkat, vilket endast tar någon timme, kan du laga eventuella skavanker och porer i cementen. Detta gör du genom att applicera mer microcement och utföra samma procedur som ovan. Lagningarna ska också ytbehandlas med sealer. När arbetet är färdigt kan du börja möblera redan efter 24 timmar. Sealern bildar en skyddande film över microcementen och förlänger dess livslängd.
Vanliga frågor och svar om microcement
Eftersom microcement är relativt nytt som material i inredning finns det förstås en del frågetecken om materialet. Här har vi samlat de vanligaste frågorna.
Ja, microcement är ett bra material för våtrum eftersom det är vattentätt. Du måste dock alltid kontrollera att själva tätskiktet är godkänt.
Ja, microcement fungerar bra tillsammans med golvvärme eftersom skiktet endast blir cirka tre millimeter, med andra ord blir värmespridningen optimal. Det enda du ska komma ihåg är att stänga av golvvärmen medan du lägger cementen.
Trots att skiktet är väldigt tunt har microcement mycket hållbara egenskaper och kan till och med användas i områden där det vistas mycket människor. Vad som styr själva hårdheten har dock mer att göra med underlaget som cementen appliceras på samt vilket tätskikt som används.
Vardaglig och enklare rengöring gör du med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Det räcker oftast med att torka av ytan med en fuktig trasa. Undvik starka medel samt rengöringsprodukter som innehåller ammoniak, klor och blekmedel eftersom dessa kan skada microcementens skyddsskikt.
Ja, microcement kan appliceras på trä.