Marockanskt badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Dras du mot färgstarka mönster, detaljer i brons och guld och böljande tyger? Då kanske ett marockanskt badrum passar dig. Det marockanska kaklet är förstås en av grundstenarna för att skapa en orientalisk känsla i badrummet. Här går vi igenom hur du lyckas!

Marockanskt kakel

Marockanskt kakel är egentligen cementklinker som tillverkas av cement, marmormjöl, kiselsand, färgpigment och vatten. Först gjuter man en tjockare bas av cement (botten på kakelplattan) och sedan gjuter man själva mönstret ovanpå – det ger en 4 millimeter tjock slityta med ett genomgående mönster.

Marockanskt kakel skiljer sig ganska mycket från det kakel vi producerar i Sverige. Vanligt kakel bränner man i ugnar för att leran ska härda. Men marockanskt kakel torrpressas istället i en hydraulisk press. Samtidigt som kaklet torkar härdar det. Ett vanligt misstag när man ska lägga marockanskt kakel är att inte behandla dem först. Den här typen av kakel är nämligen obehandlat, vilket innebär att det är mycket känsligt för vätska, fett och smuts. Utan att behandla kaklet innan det läggs, kan kaklet bli förstört väldigt snabbt och det är svårt att rengöra det från kalkavlagringar.

Det finns olika typer av behandlingar för marockanskt kakel och vilken metod som passar beror på typ av kakel du valt. En vanlig impregnering som ofta används är marmor- och naturstensimpregnering. Den skapar ett skyddande övre skikt på kakelplattorna som blir motståndskraftiga mot olja, fett och vatten. Det blir betydligt enklare att rengöra plattorna från kalkrester. När du impregnerar ett marockanskt kakelgolv rollar du enkelt på medlet med en vanlig roller. Det ska göras på helt torra och rena plattor och gärna innan du fogar plattorna. Torka bort överskott omedelbart. Låt golvet absorbera medlet i ett dygn innan du provgår.

Tips!

För att se hur just ditt kakel reagerar på impregnering är det bäst att prova på en platta som inte syns så mycket, exempelvis en platta bakom toalettstolen.

Efter att du impregnerat kaklet är det dags att foga alla plattor, det ska göra först efter att det gått 24 timmar sedan impregneringen. Välj inte pigmenterade fogar eftersom de riskerar att färga av sig på plattorna. Välj en fogmassa som är normal- eller lättflytande och se till att torka bort fogrester omedelbart så att de inte bränner fast på plattorna. Efter att hela golvet är fogat torkar du rent kaklet med en fuktig tvättsvamp. För ett riktigt fint resultat kan du efterbehandla golvet efter att fogarna torkat. Använd helt vanlig och ofärgad såpa utspädd med lite vatten och gnugga rent plattorna. Torka sedan av med en bomullstrasa eller gammalt T-shirt. Efterbehandlingen ger det marockanska kaklet en vacker lyster (efter fogning kan plattorna se lite dimmiga ut).

Marockanskt kakel finns att köpa hos de flesta stora kakelleverantörer i Sverige och i många färger och mönster. Förutom färgstarka kakelplattor finns marockanskt kakel även med dova eller monokroma färger och i ett mer modernt utförande.

Köp ditt marockanska kakel här

hill ceramic
Handla prisvärt kvalitetskakel och klinker.
Till hemsidan
Klarna Mastercard Visa

Färger

För att skapa den orientaliska känslan i badrummet är starka och varma färger ett måste (om du inte vill skapa ett mer minimalistiskt och modernt utseende, då kan jordnära toner vara bättre). I Orienten, exempelvis Kina, Indien, Malaysia och Japan använder man ofta starka färger. Det kanske har att göra med att den här delen av världen har en helt annan fauna än vi har i Sverige. Medan Nordens färger ofta är dova är länder som Indien kryddstarka med mängder av tropiska växter och blommor med starka färger. För att skapa en marockansk känsla i badrummet bör du välja ut vilken färgskala du ska gå efter. Marockanska kakel finns i alla färger, så du har egentligen fria tyglar att välja. Du kan kombinera färger som du själ vill, exempelvis välja monokroma färger (en färg som varieras i olika nyanser), kontrasterande färger (exempelvis orange och blått eller grönt och rött) eller analoga färger (tre färger som ligger nära varandra på färgskalan).

Du kanske redan har införskaffat kaklet, i så fall kan du utgå ifrån det när du bestämmer färger till badrummet. Om du valt ett marockanskt kakelgolv kan du välja att ha väggarna i en enhetlig färg för att intrycket inte ska kännas för rörigt. För att skapa en mer autentisk stil blir det snyggt att putsa väggarna istället för att kakla dem. Måla med en passande färg som matchar kaklet. För att få in mer kakel eller mosaik, kan du exempelvis sätta mosaik runt spegeln eller på lådfronterna till kommoden.

Detaljer

När du ska köpa blandare, beslag och andra detaljer till badrummet kan både rostfritt stål och mässing fungera, eller svart metall om du vill. Det viktiga är att välja en färg och ett material och hålla dig till det. Väljer du en blandare i mässing blir det inte särskilt snyggt om duschen har detaljer i rostfritt stål. Var konsekvent med materialvalen så blir det snyggast.

För att få in den orientaliska känslan i badrummet bör du satsa på fina inredningsdetaljer, exempelvis:

  • Drivved. Organiska material mjukar upp känslan i badrummet. Det blir snyggt att få in trä, exempelvis drivved. Lägg ut träet som en liten stapel i fönstret eller snickra ihop en rustik träram till spegeln.
  • Ljuslyktor. Tända ljus är självklart A och O för att öka trivseln i badrummet. Välj gärna ljuslyktor som matchar den orientaliska stilen, exempelvis lyktor med färgat och mönstrat glas och med lökformad kupol. Mixa gärna mellan olika färger och storlekar, i det orientaliska badrummet ska det inte kännas stramt.
  • Lyxiga handdukar. Stora, fluffiga och lyxiga handdukar kommer förvandla ditt marockanska badrum till ett Hamam.
  • Växter. Satsa på många växter i ditt marockanska badrum, både större och golvstående växter och mindre krukväxter. Få gärna in murgröna som får hänga och klättra längst väggarna eller runt fönstret.

Vanliga frågor och svar

Marockanskt kakel är själva grunden till ett orientaliskt badrum. Det finns i många olika färger och mönster. Även detaljer i mässing, ljuslyktor och växter hjälper till att skapa den orientaliska stilen.

Välj ett marockanskt kakel och utgå från det när du väljer färg till badrummet. Putsade väggar passar ofta fint till golvet, men det går lika bra med vitt kakel på väggarna. Satsa gärna på gröna växter, lyxiga handdukar och dekorativa speglar, gärna med mosaikram. Försök även att få in organiska material som trä eller drivved.