Romantiskt badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vill du skapa en ombonad och mysig känsla i badrummet? Då kanske en romantisk och lantlig stil passar bra. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du inreder ett romantiskt badrum samt vilka attribut som kan användas för att skapa rätt känsla.

Ljusa färger

En ljus bas är att föredra i ett romantiskt badrum, exempelvis vitt kakel eller beigea toner. För att skapa en ombonad känsla kan du även sätta upp panel på väggarna, eller sätta upp mörkbetsade träbalkar i taket (det finns ”fejkbalkar” som är tillverkade av ett naturtroget material). Ett romantiskt badrum är inte stilrent, istället är det ombonat och det finns ofta attribut som tavlor, spetsgardiner och toalettlock i trä. Eftersom badrummet innehåller flera färger och produkter är det bra att välja en enhetlig och ljus grund på väggar och golv.

Valet av ytskikt är viktigt för helhetskänslan i badrummet. Men du behöver naturligtvis inte välja endast vitt kakel. Varför inte ha ett vitt golv och en vit panel i kombination med en storblommig tapet eller en tapet med ett antikt mönster? Färgen på tapeten får gärna återfinnas på andra detaljer i inredningen, som handdukar i en accentfärg som går igen i tapeten, eller en tavla som fångar upp färger från tapeten. Då känns badrummet mindre plottrigt och inredningen känns genomtänkt.

Badrumsinredning

För att skapa en romantisk känsla i badrummet är valet av inredning viktigt. Välj gärna möbler som andas snickarglädje och som har en gammal, lite mer antik känsla. Det kan vara detaljer som badkar med lejontassar, tyllgardiner, gamla tavlor och en kommod tillverkad av en gammal byrå. Färg som flagnat från träet bidrar också till den lantliga romantiska känslan.

Detaljerna i badrummet är också viktigt för helhetskänslan. Några tips på inredningsdetaljer som skapar en romantisk känsla:

  • Torkade blombuketter. Gärna rosor eller torkad lavendel.
  • Handdukar med mönster. Hitta ett diskret och gammaldags mönster som passar in i den övriga inredningen. Det är även fint att rulla mindre handdukar och ha de förvarade i en korg på kommoden.
  • Spröjsade fönster. Det finns klisterspröjs som du enkelt fäster på glasets insida för att skapa en illusion om att fönstren är spröjsade utan att du för den skull behöva köpa nya fönster.
  • Gammaldags armaturer. Välj gärna två badrumslampor med lampskärmar för att skapa en mer klassisk och ombonad känsla.
  • Linnegardiner. Gardiner i badrummet hjälper till att skapa en romantisk touch. Satsa på gardiner i tyll, spets eller linne.
  • Traditionella blandare. Det finns ett stort utbud av blandare i många stilar. Välj gärna ornamenterade blandare till duschen och handfatet? Har du ett fristående badkar (som inte är inbyggt) kan det bli snyggt att välja en blandare som står på golvet.

Olika romantiska stilar

Det finns förstås flera kategorier inom romantiska badrum: antik, lantlig och modern. Den lantliga romantiska stilen får tankarna att vandra till engelska herrgårdar. För att skapa den klassiska och lantliga romantiska stilen är det bra att använda äldre möbler, gärna med flagnat trä. För en mer modern romantisk stil kan du välja ett vitt badrumsgolv med mörka väggar, exempelvis högglansigt svart kakel. Kombinera gärna med blandare i mässing för att få in den romantiska känslan. Om du vill ha en mer modern look kan du sätta upp tavlor med moderna print, välja armaturer i modern stil och kombinera nya möbler med äldre och mer traditionella detaljer, exempelvis en gammal kommod med ett modernt handfat.

Vanliga frågor och svar

Använd gärna möbler med gammaldags och traditionell känsla, exempelvis ett loppisfynd som kan användas som en kommod. Även detaljer som torkade blommor, tyllgardiner och panel på väggarna är attribut som skapar den romantiska känslan. Det romantiska badrummet ska kännas ombonat och hemtrevligt.

Modernt och minimalistiskt, romantiskt och lantligt samt retroinspirerat är vanliga stilar i badrummet.

Ja, det går bra att tapetsera i badrummet, non woven-tapeter är mindre känsliga än vanliga papperstapeter. Det finns även ett stort utbud av våtrumstapeter, de är vattentäta och finns att köpa i allt från enfärgat till mönstrat och med motiv.