Skandinaviskt badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Den skandinaviska inredningsstilen har börjat mattas ut, istället byts den vita väggfärgen ut mot tapeter och dovare, mer jordnära toner. Det finns dock ett undantag – skandinaviska badrum. De är fortfarande omåttligt populära. Men hur skapar man den rena och minimalistiska stilen?

Utrymme

Om du renoverar ett befintligt badrum har du redan en planlösning att förhålla dig till, men om du bygger nytt har du möjlighet att påverka utformningen av badrummet. Ett skandinaviskt badrum känns ofta rymligt där möblerna har ett ordentligt avstånd från varandra. Tänk ”luftigt”. Trots den minimalistiska känslan ska badrummet förstås rymma alla dina saker. Det löser du antingen genom platsbyggd förvaring eller rymliga kommoder och badrumsskåp.

Undvik: Att förvara handdukar, toalettpapper, tandborstar och annat framme. Göm dina prylar inuti skåp och lådor för att bevara ”renheten” och den avkopplande stämningen.

Tips: Om du behöver kunna förvara många saker i badrummet finns det stora och rymliga kommoder med två handfat. Lådorna är riktigt djupa och rymmer allt från handdukar och smink till rengöringsprodukter. Strukturera upp förvaringen genom att tilldela varsin låda till varje familjemedlem.

Färgschema

Givetvis är färgerna viktiga för att du ska kunna skapa en skandinavisk badrumsstil. Men den trendiga och ljusa stilen kännetecknas inte enbart av vitt, tänk istället på de färger som finns naturligt i den svenska naturen. Men precis som att en björk är vit har den samtidigt kontrasterande mönstringar i svart. Det kan du få in i badrummet: en ljus bas, exempelvis ljust beige, grått eller vitt och med kontrasterande detaljer som mattsvarta badrumsblandare och beslag.

Förslag på matchande färgschema:

  • Pastellfärger. Den tidigare så kännetecknande färgskalan svart och vitt har långsamt börjat bytas ut mot mjukare pastell- och beige nyanser. I ett skandinaviskt badrum passar det alltså utmärkt att följa pastellfärger – exempelvis persika och grädde.
  • Vitt och svart. Vita väggar, beige golv, kommod i ljus björk och mattsvarta detaljer – riktigt snyggt och skandinaviskt.
  • Naturmaterial. Du behöver förstås inte välja att måla väggarna eller välja kakel. Varför inte satsa på enbart naturmaterial i badrummet? Exempelvis ljusa träväggar (exempelvis björk) i laminat och ett betonggolv? Även microcement passar utmärkt i ett skandinaviskt badrum.

Undvik: Att blanda för många färger och toner.

Tips: Använd en ljus färg på väggar, en färg på golvet och sedan en kontrasterande färg till små detaljer som armaturer, beslag och blandare.

Design

Skandinaviska badrum andas ofta exklusivitet och lyx, men utan att kännas överdådigt och plottrigt. Till exempel passar det bra med en eller två designpjäser, som ett unikt format handfat eller ett ”statement”-badkar i mitten av badrummet. Eftersom badrummet på det stora hela är tomt och avskalat blir det extra fint med några få och väl utvalda detaljer som verkligen fångar blicken.

Undvik: Inred inte med detaljer som inte känns skandinaviska och minimalistiska, det förstör känslan du försöker skapa.

Tips: Investera i en eller två mer exklusiva detaljer i badrummet. Det kan vara en stilren braskamin, ett intressant format badkar, en blandare med vattenfallseffekt eller en intressant konstruktionsdetalj som en ”scen” där badkaret står. Kom ihåg – all inredning som är synlig bör följa den skandinaviska ”renheten” – från tandborstar till tvålkoppar.

Vanliga frågor och svar

Håll badrummet rent utan för många inredningsdetaljer. Satsa istället på en eller två designpjäser som ett unikt handfat eller badkar.

Fokusera på renhet och att inte inreda för plottrigt. Allt som du behöver förvara i badrummet bör få plats inuti skåp och lådor. Satsa på jordnära och naturinspirerade färger och material.

Både vitt och kontrasterande detaljer i svart och pastelltoner passar bra i det skandinaviska badrummet. Även naturmaterial som obehandlat trä (ljusa träslag) och betong.