Minimalistiskt badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En badrumsrenovering innebär mycket arbete och planering men är samtidigt ett roligt projekt eftersom badrummet är en plats som används ofta och som man verkligen vill kunna trivas i. Innan du sätter i gång behöver du bestämma stilen för badrummet. Här går vi igenom hur du skapar ett minimalistiskt badrum.

Inbyggd förvaring

För att ett badrum ska kännas minimalistiskt behöver du ta bort alla plottriga och överflödiga saker. Istället för att ha alla schampoflaskor, krämer och andra produkter framme är det bättre att ha inbyggd förvaring. När du skissar badrummet bör du därför se till att det finns plats för inbyggda skåp och hyllor så att du har tillräckligt med plats för allt. Det är ett enkelt sätt att ”gömma” produkter och badrumsattiraljer.

Ett annat sätt att skapa minimalism är att välja en enhetlig färgskala. Mönster och starka färger ger ofta ett rörigt intryck. Istället är det bättre att välja en färg, exempelvis vitt kakel eller naturfärgad sten. Minimalistiska och moderna badrum känns ofta stilrena tack vare rena linjer (inga krusiduller runt speglarna eller mönstrade handdukar). Några tips för att skapa ett mer städat och minimalistiskt badrum:

  • Håll dig till en färg. Låt golv och väggar gå i en neutral färgskala.
  • ”Göm” badrumsprodukterna. Ställ in alla saker i skåp eller i lådor så att du får rena och tomma ytor.
  • Välj enfärgade textilier. Handdukar i svart, vitt eller grått skapar en mer städad look.
  • Använd snygga behållare. Om du vill ha vissa produkter synliga är det snyggt att hälla över schampo och balsam i enhetliga behållare. Dessa kan du sedan fylla på allteftersom. Bomullsrondeller och tops är snyggare att förvara i glasburkar än i sina originalförpackningar.

Bara för du döljer badrumsprodukterna i skåp och lådor betyder inte det att badrummet känns tomt eller tråkigt. Låt istället någon detalj ta plats och synas, som en större växt, en intressant prydnadssak eller en designmöbel.

Låt materialen ta plats

I ett minimalistiskt badrum utan plotter får istället materialen ta plats. Ett vackert och grått marmorgolv och vita kaklade väggar blir snyggt med en kontrasterande kommod i trä. Välj ytskikten med omsorg, det är materialen som skapar känslan i badrummet. I ett helt vitt badrum kan exempelvis en svart blandare bli effektfull.

Fördelar med minimalistiskt badrum

I ett liv fyllt med aktiviteter, jobb och familj är det skönt att ha en plats i hemmet som känns lugn och harmonisk utan en massa störande inslag. Här får du möjlighet att varva ner utan att behöva bekymra dig över att det känns stökigt. Men för att det inte ska bli stökigt är det viktigt med bra förvaring. Då går det snabbt och enkelt att snabbt städa undan produkter och handdukar.

En annan fördel med minimalistiska badrum är att du enkelt kan förändra känslan och stilen i rummet. Här är några tips:

  • Byt ut textilier. Genom att byta färg på handdukarna kan du snabbt förändra stilen.
  • Inred med växter och naturmaterial. För att skapa en mer ombonad känsla är växter ett bra tips. Blanda gärna mindre krukväxter med en större golvstående växt.
  • Byt ut behållare. Har du glasbehållare att förvara badrumsprodukterna i kan du prova att byta ut dem mot behållare i sten eller porslin. Det finns även snygga förvaringskorgar som du kan matcha med korgar att förvara växterna i.

Vanliga frågor och svar

Välj enhetliga färger och undvik plottriga mönster. Det är viktigt med dold förvaring så att badrumsprodukterna inte skapar en stökig känsla. Ha så få saker som möjligt framme.

Du får en plats som alltid känns lugn, harmonisk och ren samtidigt som du enkelt kan förändra stilen genom att exempelvis välja textilier i en annan färg.