Vanliga frågor och svar om badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel

Hur stort är ett normalt badrum? Hur kan jag spara in kostnader på badrumsrenoveringen? Vi går igenom vanliga frågor och svar.

Gör planeringen i rätt ordning: börja med budget, fortsätt med en skiss i skala över badrummet. När du vet exakt var all den fasta inredningen ska placeras kan du fortsätta med att välja material.

Det är svårt att säga på rak arm eftersom priset varierar stort beroende på material, inredning och tillverkare. En hantverkare tar mellan 400 och 600 kronor i timmen, därtill tillkommer allt material.

Placering av eluttag, tillräckligt med förvaringsmöjligheter och olika typer av belysning. Det är också lätt att glömma att ta med skruv, fogmassa och andra ”detaljer” i kostnaden.

Det finns många saker du kan göra i badrummet som förändrar utseendet utan att kosta alltför mycket. Till exempel kan du lägga microcement över det befintliga kaklet, byta blandare och textilier samt byta färgskala på detaljer.

Överkanten på handfatet bör vara 85 – 90 centimeter över golvet.

Om du förvarar toalettartiklar, städmaterial, handdukar och liknande i badrummet bör du prioritera platsförvaring åt det. Fundera även på om du vill ha golvvärme, vilket förhöjer komforten i badrummet. Om familjen är stor är det också praktiskt med två handfat.

Vägghängda, fristående, ovanpåliggande och infällda handfat.

Marmor är från början kalksten, men som ombildas under miljontals år av tryck och temperaturskillnader till marmor, vilket är en metamorfisk sten.

Idag kan du köpa handfat i allt från porslin, stål och betong till trä, glas och kompositmaterial.

Marmor är en porös stenart vilket innebär att den lätt kan få repor och fläckar. Om du tappar något på ett marmorgolv är risken stor att plattan går sönder.

Brukar ni göra er iordning samtidigt i badrummet? I så fall kan ni spara tid på att installera två handfat istället för ett.

Kvadratmeterpriset för marmor ligger i snitt på 1 500 kronor.

Fuktspärren, som även kallas tätskikt, används i våtrum för att väggar och golv ska vara helt vattentäta.

Det är en naturligt vacker sten med många skiftningar och ådringar. Den finns i många färger. Marmor är även en porös sten som snabbt blir fläckig och repig. Materialet är särskilt känsligt för syra, till exempel vin och saften från citrusfrukter.

GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) rekommenderar att man sätter tätskikt i hela badrummet eftersom det annars finns risk för fukt- och vattenskador.

Om det är en oljefläck kan du prova att lägga ut hushållspapper som får absorbera så mycket som möjligt av oljan. Om oljan har trängt ner i stenen kan du prova att blanda ett lösningsmedel (exempelvis aceton) med ett absorberande pulver, till exempel krita eller potatismjöl. Låt pastan ligga på fläcken tills den torkat. Tvätta sedan rent med vatten. Du kan också pröva att gnida fläcken med såpavatten.

I våtrum där man behöver säkra alla väggar och golv mot vatten.

Ja, det går bra även om klinker är vanligast till golv tack vare att klinkerplattorna är så hållbara.

En plastmatta är en fuktspärr som läggs ut på väggar och golv. Det finns även fuktspärrar som rollas eller målas på väggar och golv. Kontrollera alltid anvisningarna från leverantören.

Plattorna är tåliga och har mycket låg vattenabsorption.

Ja, det finns ett stort urval av plastmattor till badrum (kallas även för våtrumsmattor).

Bränd lera, vanligtvis stengods.

Nej, du bör alltid ta bort det gamla tätskiktet eftersom dubbla tätskikt ökar risken för att fukt stängs inne i väggarna eller golven.

Klinker finns att köpa i många prisklasser varav de billigaste varianterna kostar runt 100 kronor per m2. I snitt ligger priset på mellan 300 och 400 kronor. Det finns även exklusivare klinkerplattor från 500 till 1 000 kronor per m2. Om du inte gör arbetet själv tillkommer arbetskostnad för plattsättare, som kostar cirka 500 kronor i timmen.

Du kan hitta våtrumsmattor från cirka 200 kronor per m2. Sedan tillkommer även själva arbetskostnaden om du anlitar hantverkare. Du kan då räkna bort ROT-avdraget (30 % på upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden).