Väggbeklädnad – så väljer du rätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Väggbeklädnaden avslöjar ofta vilken funktion ett rum har och påverkar i stort hur rummet upplevs. Här går vi igenom vilka de vanligaste väggbeklädnaderna är samt vilken funktion de fyller.

Funktion

När du ska renovera ett rum och välja väggbeklädnad behöver du dels ta hänsyn till rummets funktion, dels till vilken estetik du vill uppnå. Kakel är exempelvis ett material som passar väldigt bra i våtrum eftersom det är lätt att torka rent samtidigt som det inte suger upp någon fukt. Kakel bakom diskbänken eller spisen är också praktiskt av de anledningarna. Andra exempel på väggbeklädnaders funktion är träpanelen. Den är inte lika vanlig idag som under förra seklet, även om väggpaneler fått ett uppsving igen. Väggpanelen är praktisk i köket eftersom den skyddar väggen mot slitage, exempelvis från stolsryggar. Väggarna i köket är ofta halv- eller helblanka eftersom ytan gör att matoset får svårare att fästa. Det är samtidigt enklare att hålla rent.

Väggbeklädnaden i en bastu är ofta av tillverkad av trä: gran, al eller asp. Träslagen blir inte heta från bastuns värme, vilket gör de till praktiska material. Dock bör du undvika att välja furu till bastun eftersom träslaget släpper ifrån sig mycket kåda, vilken blir brännhet i bastuns höga temperaturer. Förutom att du måste ta hänsyn till rummets funktion när du väljer väggbeklädnad, behöver du såklart även välja ett material som du gillar rent utseendemässigt.

Estetik

I dagens hus är gipsskivor ett vanligt material till innerväggar. De är praktiska eftersom ytan är slät och enkel att måla direkt på eller tapetsera. Dessutom är gipsskivor brandsäkra och pålitliga byggnadsmaterial. Men frågan är vilken väggbeklädnad som passar rummet?

  • Hall. Hallen är ett rum som man oftast passerar relativt snabbt. Utrymmet fyller en praktisk funktion – förvaring. Eftersom du inte tillbringar särskilt mycket tid i hallen kan du med fördel välja en tapet som väggbeklädnad. Många gillar att tänka lite utanför boxen och experimentera med starka färger eller intressanta mönster.
  • Vardagsrum. Vardagsrummet är ett rum för sällskap – här tittar vi på film, läser böcker, umgås och spelar spel. Här vill man ofta skapa en inbjudande och varm känsla, vilket du kan göra genom att välja mönstrade tapeter, gärna i en varmare ton.
  • Sovrum. Sovrummet är ett rum för vila och avkoppling. Det fungerar med tapeter eller att måla väggarna i en enhetlig färg. Ska du välja en tapet är det bra om den är lugn och inte har ett för brokigt mönster som skapar stress. Färgmässigt är grönt och blått bra färger i sovrummet eftersom de skapar ett lugn.
  • Kök. Köket är ett rum där vi lagar mat, diskar och umgås. Här är funktion det viktigaste. Det går att tapetsera, måla eller kakla köket. Det viktiga är att du väljer en funktionell väggbeklädnad bakom spis och diskbänk eftersom väggen här utsätts för vatten och stekos. Färgmässigt är det bra med neutrala och ganska ljusa färger eftersom köket är ett rum där vi lagar mat och behöver kunna se ordentligt.
  • Badrum. I badrummet behöver du välja väggbeklädnader som tål vatten och fukt. Det vanligaste materialet på badrumsväggar är kakel, men idag finns även våtrumstapeter att köpa. Du kan välja bland många färger och mönster. Välj en väggbeklädnad som är enkel att torka av.

Olika typer av väggbeklädnader

Det finns en uppsjö olika väggbeklädnader att välja bland – från tapeter och vävar till kakel, våtrumstapeter och puts. Olika material har olika funktioner och egenskaper.

  • Tapeter och vävar. Förr i tiden, innan dagens moderna tapeter introducerades, var det vanligt att man klädde in väggarna med textilier, exempelvis en större bordsduk. Man spände då upp den textila dekoration från golv till tak. Under 1800-talet började den industriellt tillverkade rulltapeten att tillverkas, den bestod av papper istället för tyg. Fördelen med den här typen av tapet är att den enkelt kan klistras upp på väggen.

De vanligaste tapettyperna idag är papperstapet (säljs i rullar med bredd på 53 centimeter). De säljs både som förklistrade alternativ och utan klister. Andra vanliga tapettyper är vävtapeten, vilken består av en väv i glasfiber. Vinyltapet är också vanligt, men mer i badrum. Den är tillverkad av ett slags plast som är lättrengjord. Strukturtapet är inte särskilt vanligt idag, men användes flitigt under början av 1900-talet. Den har en strukturerad yta, ofta i form av ett mönster och är avsedd att måla på.

  • Väggpaneler. Väggpaneler var vanligt under 1800-talet och har fått ett uppsving i modern tid. I äldre bostadshus var det vanligt att man klädde väggarna med en bröstpanel, en panel som gick från golvet upp till fönsterbrädan. Träpaneler kan vara olika höga, från en högre golvsockel till hela väggens höjd. Träpaneler är vackert och passar bra i större rum där du vill skapa en mer ombonad känsla.
  • Kakel. Kakel är det vanligaste materialet i badrum och det används även ofta i kök på grund av sina smarta egenskaper. Kakel klarar nämligen av de hårda krav som ställs på ytskikt i våtrum – det tål vatten. Andra fördelar med kakel är att dess glatta yta är enkel att torka av och rengöra. Kakel suger heller inte upp fukt eller matos, vilket gör det till ett praktiskt material bakom spisen och diskbänken. Kaklets svaghet är fogarna, vilka kan dra åt sig smuts och med tiden vittra sönder.
  • Plastmatta. Plastmatta eller väggplastmatta som det också kallas, är ett slags våtrumstapet. Den har samma egenskaper som en plastmatta till golvet, fast den behöver inte vara lika motståndskraftig eftersom den inte belastas lika tungt. Plastmatta är praktisk i våtrum, exempelvis i badrummet eller i tvättstugan. Idag finns det ett stort utbud varianter att välja bland sett till mönster och färger.
  • Puts och tegel. Puts och tegel är vanligare på ytterfasaden än på innerväggarna. Men det har blivit alltmer populärt att putsa väggarna invändigt. Det ger en råare och mer industriell känsla. Puts kan användas inomhus när du vill skapa en mer levande yta. Det finns även slätputs som används för att skapa en slät väggyta. Dock gillar många den råa och ruffa looken som putsens struktur ger.

Tegelväggar inomhus är inte särskilt vanligt, men de blir ofta effektfulla. Enklast är det förstås om du redan har en blottad tegelvägg inomhus. Men det finns även tegeltapeter med utstickande tegelstenar att köpa. Kom ihåg att tegel är ett mycket fuktabsorberande material som behöver behandlas om det ska användas i exempelvis köket. Du kan impregnera teglet genom att blanda en del linolja med en del luktfri terpentin. Efter impregneringen kommer teglet vara mer motståndskraftigt, men det får även en mörkare nyans.

Vanliga frågor och svar

Väggbeklädnad avser sådant som väggpaneler, tapeter, vävar, tegel och kakel.

Tapeter och kakel är de vanligaste väggbeklädnaderna i Sverige. Själva väggytan består ofta av en gipsskiva, även den är mycket vanlig att använda som en väggbeklädnad – då genom att måla ytan med en färg.

Fundera över rummets funktion först. Ska du inreda köket finns det flera funktioner att ta hänsyn till: matos och fukt. Välj därför en väggbeklädnad som tål det, eller en väggbeklädnad vars yta inte absorberar fukten och som är lätt att torka ren.