Tips inför invändig renovering

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Om du har köpt ett renoveringsobjekt eller planerar att renovera din bostad är det viktigt att planera. Renoveringar kan vara jobbiga men om du tar dig tid att planera arbetet innan du sätter igång kan en del problem undvikas. Förbered inköp av material och inredning. Ibland kan det vara långa leveranstider på vissa produkter och det är viktigt att materialet finns på plats när det behövs för att utföra arbetet.

Anlita hantverkare

Gör en lista över vad som behöver göras och gå igenom vilka delar av en invändig renovering som du kan eller vill göra själv. Till vissa delar av en renovering måste du enligt lag anlita en hantverkare, du är helt enkelt inte tillåten att utföra dem på egen hand ur ett försäkringsperspektiv. Försäkringar gäller inte alltid om du exempelvis utför vissa VVS-arbeten själv eller om du drar elledningar själv.

Om det är en mer komplicerad renovering kan det ta tid att hitta en hantverkare. Idag är det mer prisvärt jämfört med tidigare att anlita en hantverkare tack vare ROT-avdraget. ROT-avdrag innebär att du kan dra av en tredjedel av kostnaden för arbetet upp till en summa på 50 000 kronor per år. Om ni är två ägare till huset kan båda göra avdrag med upp till 50 000 (2x 50 000 kronor).

Renovering av kök och badrum

Att byta ut kök tar cirka en vecka om det inte är en större invändig renovering där golv och fönster ska bytas ut. Om nytt kakel eller nytt golv ska läggas tar det längre tid. En snickare tar ungefär 550 kronor i timme medan en elektriker eller rörmokare är ofta lite dyrare, runt 650 kronor i timmen. När du renoverar ett kök är arbetskostnaden inte den stora kostnaden utan det är vitvaror och material.

Det är viktigt att renoveringen uppfyller alla krav annars gäller inte försäkringen eftersom vattenläckage kan ge stora skador i huset. Anlita därför ett GVK-auktoriserat företag för arbeten i våtutrymmen. Kostnaden för att renovera kök till mellanstandard ligger på runt 250 000 kronor, medan du kan räkna med att betala runt 150 000 kronor för att renovera ett badrum där du sätter nytt kakel och köper produkter av god kvalitet.

Renovering av källare

Att renovera källaren kan vara ett lite större projekt och förutsätter att du inte stöter på problem som radon, asbestos eller ventilation. En invändig renovering av en källare kostar mer per kvadratmeter jämfört med övriga huset. Att måla en källare är vanligtvis dyrare eftersom du ofta behöver putsa och måla väggar med speciella produkter som motverkar fukt. Det är viktigt att inte stänga inne fukt vilket händer om du använder vanligt spackel och väggfärg.

En annan faktor som gör att det blir dyrare att renoverar en källare som inte är omgjord är kostnaden för rörledningar. Det är inte ovanligt att en källare har 50–75 meter vatten- och värmeledningar på en relativt liten yta. När du renoverar en källare krävs det ofta att du måste plocka bort dessa, vilket kan ta lång tid för en rörmokare. Räkna med en kostnad mellan 11 000–12 500 kronor per kvadratmeter för en totalrenovering.

Tillstånd för renovering

Det krävs inget tillstånd för invändig renovering när det gäller villor eller fristående hus. Utvändiga renoveringar kan dock kräva tillstånd precis som större renoveringar av bostadsrätter kan kräva tillstånd, exempelvis förändringar av olika typer av ledningar. Vanligtvis kan du ändra allt i en bostadsrätt invändigt som du har underhållsskyldighet för. När det gäller hyresrätter krävs hyresvärdens tillstånd. Du får ofta tillstånd att måla om medan större projekt som är fasta sällan tillåts.