Bra att tänka på när du renoverar badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Planerar du att renovera badrum? En badrumsrenovering är både värdehöjande för bostaden och något som skapar mer livskvalitet. Här får du veta mer om kostnader, hur du renoverar ett badrum och andra saker som är bra att tänka på.

De olika stegen i en badrumsrenovering

En badrumsrenovering kan vara enklare eller mer omfattande beroende på vilka åtgärder som ska tas. Ska du till exempel förändra planlösningen, som att byta plats på toalettstol och dusch, krävs ny rördragning. Det gör renoveringen mer komplicerad. Här går vi igenom hur du renoverar badrum steg för steg.

  1. Planering. En badrumrenovering innebär en investering, även om renoveringen är mindre omfattande. För att hålla budgeten är det viktigt att lägga mycket tid på planeringen. Tar du snabba beslut finns risken att du ångrar dig efter några år. Hitta inspiration från tidningar, bloggar och sidor som Pinterest. Mät upp ditt befintliga badrum och gör olika skisser där du testar olika planlösningar. Om du vill göra en omfattande renovering finns det värde i att anlita en professionell arkitekt som kan ge dig ett annat förslag på badrummet. Arkitekten har kännedom om hur människan rör sig i rummet och kan ta fram en ritning som fungerar under lång tid, baserat på förutsättningar och önskemål. Vill du hålla nere kostnaden för badrumsrenoveringen är det bra att låta planlösningen se ut som den gör. Då slipper du dra nya rör och utföra elinstallationer.
  2. Budget. Först när du tagit fram en noggrann ritning över hur det nya badrummet ska se ut kan du göra en mer exakt budget. Om den nya ritningen innebär en hög kostnad kanske du behöver kompromissa med något. Saker som påverkar en badrumsrenoverings kostnad är bland annat: badrumsinredning, planlösning och material. Det finns många sätt att sänka kostnaderna, bland annat genom att köpa billigare toalettstol, kommod och speglar.
  3. Rivning. När du har en plan och ritning samt satt upp en budget för projektet är det dags att komma igång rent praktiskt. Rivningsarbetet är något man ofta kan göra själv, det handlar helt enkelt om att ta bort all befintlig inredning. Kom ihåg att anlita en VVS-installatör om du är osäker på hur du ska stänga av och plugga vatten och avlopp. Vid rivningsarbetet är det ofta praktiskt att hyra en container eftersom det blir mycket skräp att hantera.
  4. Bilning. Om du planerar att förändra planlösningen, till exempel flytta på golvbrunnar och avlopp, kan du behöva bila upp för dem (till exempel om badrummet har ett betonggolv). Har du ett reglat trägolv under kakelplattorna kan det behöva förstärkas för att bära upp tyngden av det nya golvet.
  5. Förstärkning. Kanske ska du installera en vägghängd toalett i det nya badrummet? Då behöver du förstärka väggarna med nya reglar. Är du osäker på hur stor tyngd väggarna klarar av att bära är det bra att anlita en konstruktör eller byggmästare som kan hjälpa dig.
  6. Installation. Installation av el, vatten och avlopp bör utföras av behörig montör (elektriska installationer måste utföras av behörig elektriker).
  7. Golvvärme. Nu börjar det nya badrummet ta form på riktigt och det är dags att skruva golvskivorna i reglarna och såga ut hål för golvbrunnar. Om du vill passa på att installera vattenburen golvvärme är det dags för det nu. Det finns speciella skivor med spår (där varje värmeslinga placeras). Ska du ha ett klinkergolv används golvgips eller en våtrumsskiva ovanpå.
  8. Tätskikt. För att säkerställa att du får ett korrekt fall mot golvbrunnarna är flytspackling på golvet viktigt. Det kan vara bra att ta hjälp av en expert till det momentet. Nu har det även blivit dags att montera eventuella plywood-, gips- eller våtrumsskivor. Kom ihåg att borra ur hål för eldosorna. Det enda godkända tätskiktet under kakel och klinker är en typ av folie (det finns flera typer av foliesystem, så se till att välja ett godkänt) som ska sitta i hela våtzon 1 (den del av badrummet som normalt sett belastas med vattenspolning, exempelvis hela golvet och väggen i duschen).
  9. Ytskikt. När hela grundarbetet (vilket är det största arbetet i en badrumsrenovering) är färdigt, är det dags att komma igång med ytskikten. Det är kakelsättning på väggar och klinkersättning på golvet. Det är ett moment som många händiga personer klarar av på egen hand, men det går inte riktigt att jämföra resultatet du får när en professionell kakelsättare utför arbetet. 
  10. Inredning. Det sista steget i en badrumsrenovering är montering av inredningen, det vill säga: toalettstol, handfat och kommod, blandare, badkar och dusch.

Anlita rätt hantverkare

Även om du lagligt sett endast behöver anlita en behörig elektriker vid en badrumsrenovering (om du drar om elen), är det bra att även anlita andra typer av hantverkare. Även om du är händig finns det vissa moment i renoveringen som måste utföras på ett korrekt och fackmässigt sätt. Många försäkringsbolag täcker exempelvis inte skador som inte är utförda på ett fackmässigt sätt. Eftersom en badrumsrenovering innebär renovering i våtrum finns det en ökad risk för fuktskador om projektet inte görs på ett korrekt sätt. Det är en god idé att ta in hjälp för installation av vatten och avlopp samt vid spackling mot golvbrunnar.

När du anlitar hantverkare för badrumsrenovering är det viktigt att kontrollera entreprenören. Ska hantverkaren utföra mer känsliga arbeten i badrummet bör hen vara auktoriserad enligt GVK:s (Golvbranschens våtrumskontroll) Säkra Våtrum eller BKR:s BBV (Byggkeramikrådets branschregler för våtrum) samt kontrollera att företaget följer Säker Vattens branschregler.

Du bör givetvis även jämföra offerter, läsa recensioner och kontrollera att hantverkaren eller firman inte finns med på Råd & Röns svarta lista.

Tips för en lyckad badrumsrenovering

För att badrumsrenoveringen ska bli lyckad är planering väsentligt. Det finns även andra saker som är bra att göra:

  • Beställ material. Det är bra att beställa in allt material till badrummet i god tid eftersom många företag har långa leveranstider. Ska du exempelvis ta hjälp ifrån hantverkare är det A och O att allt material finns på plats när de väl ska utföra arbetet.
  • Ta bilder. Även om du skrivit kontrakt med hantverkare är det alltid bra att föra egen dokumentation. Ta bilder längsmed projektet så har du bevis om något problem senare skulle uppstå.
  • Anlita hantverkare. Var ute i god tid när du anlitar ett företag eftersom många firmor är uppbokade många månader i förväg.
  • Eluttag. När du planerar var dina eluttag ska sitta är det bra att tänka igenom en vanlig dag. Brukar du använda rakapparat eller eltandborste? Sätt i så fall ett eluttag inuti badrumsskåpet. Kanske använder du dyrare kosmetiska eller läkemedel som bör förvaras kallt? Ett minikylskåp kan vara praktiskt i så fall, se till att det finns eluttag där det ska sitta.
  • Dubbla handfat. Brukar det ofta bildas kö till badrummet hemma hos dig? Två handfat kan underlätta om du och din partner behöver göra er iordning samtidigt varje morgon.

Renovera badrum billigt

En badrumsrenovering är sällan billig, men det finns sätt att sänka kostnaderna.

  • Nya tätskikt. Nytt kakel och klinker skapar stor förändring i badrummet, men det kostar en del att bila bort det gamla kaklet och sätta nytt. Ett sätt att sänka kostnaderna är genom att måla kaklet. Det finns särskild badrumsfärg som fäster på kakel.
  • Ny inredning. Ett nyare handfat och en ny toalettstol kan göra stor skillnad i badrummet. Inredning kan kosta hur mycket som helst, men det finns även prisvärda alternativ hos de stora byggvaruhusen.
  • Ny färg. Har du tråkiga och gamla badrumsskåp kan du måla om dem för att skapa en förändring utan att det kostar alldeles för mycket. Det är även ett arbetsmoment som de flesta klarar av att utföra på egen hand.
  • Utför delar av arbetet själv. Om du anlitar hantverkare till alla moment i badrumsrenoveringen kan kostnaden bli högre än om du utför vissa delar själv. Givetvis finns det moment som bör utföras av professionella hantverkare, som dragning av vatten och avlopp. Men att måla om och riva befintlig inredning är sådant de flest kan göra själv utan större erfarenhet.
  • Behåll befintlig planlösning. Något som gör att badrumsrenoveringen blir dyr är om planlösningen förändras. Det innebär nämligen att ny rördragning. Du kan skapa stor förändring i badrummet även om toalettstol, handfat och dusch står kvar på samma plats som tidigare.

Vanliga frågor och svar

Om allt material finns på plats, alla nödvändiga hantverkare är inbokade och arbetet fortskrider utan förhinder, tar ett normalstort badrum (cirka 7 kvadratmeter) mellan 2 – 4 veckor. Det kan naturligtvis ta längre tid än så, till exempel om särskilda åtgärder ska tas (installera golvvärme, dra nya rör och bygga om planlösningen).

Du får själv renovera badrummet, dock behöver en behörig elektriker utföra elinstallationer. Du bör du inte utföra dragning av vatten och avlopp om du inte är utbildad eller har stor kännedom. Många försäkringsbolag ger ingen ersättning på skador om renoveringen inte är utförd på ett fackmässigt sätt.

Det varierar väldigt mycket beroende på vilka material du väljer. Det kan kosta mellan 12 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter.

Kostnaden varierar mycket beroende på om rördragning ska utföras. Generellt sätt skiljer sig kvadratmeterpriset inte särskilt mycket om det är ett mindre eller ett större badrum. Vad som drar upp priset är ofta dragning av el och vatten, samt valet av material. En billigare badrumsrenovering kan kosta från cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, medan en dyrare renovering med mer exklusiva material kan kosta upp mot 20 000 kronor per kvadratmeter (inkluderar hantverkare).

Enligt Jordabalken 9 §, kapitel 12, är hyresvärden skyldig att se till att badrummet är helt användbart för ändamålet. Hyresvärden är således skyldig att renovera badrummet med jämna mellanrum eftersom det är ett rum som ständigt används och slits med tiden. Bland annat ska dusch, handfat och toalett fungera felfritt och hyresvärden bör även byta ut sprucket kakel, trasig våtrumstapet och åtgärda läckande kranar. Om hyresvärden inte vill renovera kan du vända dig till Hyresgästföreningen för stöd. De tar då ställning till badrummets skick.

Relaterade artiklar