renovera badrum

Renovera badrum

Dags att renovera badrummet? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på badrumsrenovering. Du får även lära dig hur du kan renovera badrum själv, hur du håller nere kostnaderna och vilka regler som gäller för badrumsrenoveringar.

Få offerter på att renovera badrum

Vad kostar en badrumsrenovering?

Att renovera badrum i Göteborg eller Stockholm kostar i regel cirka 10 – 20 % mer än i mindre städer, eftersom hantverkarkostnaderna ligger lite högre i storstäder. Pris för att renovera badrum baseras dels på de olika hantverkarnas timpriser, dels på projektets omfattning och material. Hantverkare som behövs vid en badrumsrenovering är vanligtvis:

  • Snickare. Timpris mellan 350 och 650 kronor.
  • Elektriker. Timpris mellan 500 och 750 kronor.
  • Rörmokare. Timpris mellan 450 – 650 kronor.

Om du vill renovera badrum billigt kan du själv utföra delar av renoveringen. Till exempel kan du riva ut den gamla inredningen och städa bort allt avfall innan hantverkarna kommer dit. Kostnaden för att renovera badrummet varierar mycket – genomsnittskostnaden ligger på mellan 50 000 och 200 000 kronor för ett badrum på cirka 5 – 10 m2. Med det sagt kan det förstås bli betydligt dyrare, särskilt om du väljer exklusiva material som marmor och dyrare designermöbler, och speciallösningar som bastu, jacuzzi och ångdusch.  

Vill du renovera badrum?

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Så väljer du rätt typ av badrum

Något av det roligaste när det kommer till att renovera badrummet är förstås att skapa en stil som du trivs med. Kanske dras du mot det minimalistiska och moderna med få, väl utvalda möbler? Eller gillar du mer marockansk stil med vackra mönster och lyxiga detaljer? För att du ska hitta din stil är det bra att hitta inspiration och jämföra för- och nackdelar med olika badrumsstilar. Ett stilrent och minimalistiskt badrum är ofta enklare att förändra genom att byta ut textilier, medan ett marockanskt badrum eller ett maximalistiskt badrum med starka färger och mycket mönster, kan vara svårare att förändra. Samtidigt ska du inte vara rädd för att välja en stil som du gillar, även om den är färgstark och mönstrad.

Om du vill kunna renovera badrummet för cirka 100 000 kronor är det viktigt att du tydligt specificerar allt som ska göras och vilket material som behöver köpas in.

  • Stil. Du kan skapa de flesta stilar men ändå hålla budget genom att du jämföra materialpriser och välja det mest prisvärda. Om du exempelvis vill ha marmor i badrummet men samtidigt hålla priset nere, kan ett alternativ vara klinker med marmormönster. Det ser verklighetstroget ut och kostar en bråkdel av priset för äkta marmor.
  • Badrumsinredning. Vill du hålla kostnaden när du ska renovera badrum nere kan det vara bra att köpa standardinredning hos de större byggvaruhusen. Lägg istället lite extra krut på detaljerna.
  • Storlek. Ju större yta som ska täckas med ytskikt, desto dyrare blir badrummet.
  • Material. Materialet är det du sätter på väggar och golv. Våtrumsmatta är billigare än klinker, men inte lika hållbart och känns inte lika exklusivt.

Planera badrummet

Innan arbetet kan starta behöver du göra en noggrann planering över renoveringens alla delar. Ju mer detaljerad du är, desto enklare blir det att räkna ut kostnaden och det blir dessutom att bli enklare att genomföra renoveringen.

När du ska anlita hantverkare till badrumsrenoveringen är det även viktigt att vara tydlig med vad du faktiskt ska göra och behöver hjälp med.

  1. Definiera syftet. Varför ska du renovera badrummet? Är det för att laga en vattenläcka eller är för att höja värdet inför en bostadsförsäljning? Eller är det helt enkelt dags att göra om hemma?
  2. Kartlägg behoven. Finns det något du gillar med det befintliga badrummet? Exempelvis placeringen av toalett, handfat och dusch? Vad saknas? Kanske vill du att det ska finnas fler eluttag i det nya badrummet och plats för tvättmaskin och torktumlare? Vill du ha ett badkar och en dusch?
  3. Hitta inspiration. Pinterest är en bra sida där du kan hitta mycket inspiration till den kommande renoveringen. Andra bra inspirationskällor är inredningsmagasin.
  4. Mät upp badrummet. När du vet exakt vilken stil och vilka badrumsmöbler du vill ha är det dags att mäta badrummet. Först då vet du vad det faktiskt finns plats att göra. Kom ihåg att det finns regler gällande badrumsrenovering. Till exempel får inte tvättmaskinen stå närmare än 60 centimeter från dusch eller badkar.
  5. Anlita hantverkare. Förutom snickare, rörmokare och elektriker kan det även vara bra att ta hjälp av en arkitekt till badrumsrenoveringen. Han eller hon kan ge ytterligare förslag på hur badrummet kan se ut. Eftersom den här typen av renovering hör till de dyraste för bostadsägare, kan det vara värt att lägga lite pengar på ett expertutlåtande.
  6. Begär skisser. En arkitekt kan dessutom hjälpa dig göra verklighetstrogna 3D-skisser på datorn. Du får då en bättre uppfattning om det färdiga resultatet.
  7. Få rådgivning om material. Om du inte redan vet vilket material du ska ha i badrummet kan du be hantverkaren om råd. Snickare har inte bara god kännedom om olika materials egenskaper, de har ofta rabatterade priser på exempelvis klinker och kakel.
  8. Välj badrumsinredning. Besök gärna byggvaruhusen för att se deras utbud av handfat, toaletter, badkar och badrumsskåp. 
  9. Välj belysning. En behörig elektriker måste utföra installationerna, men det kan ändå vara bra att bestämma dig för vilken typ av belysning du vill ha. Det är bra med olika typer av ljuskällor i badrummet: stämningsbelysning som dimbara spottar; arbetsbelysning, som taklampor, och funktionsbelysning, som lampor ovanför handfatet.

Tips när du anlitar hantverkare till badrumsrenoveringen

Även om du är händig är det oftast bäst att överlåta vissa delar åt professionella hantverkare – särskilt när det gäller att bygga badrum. Många moment kräver stor expertis, som till exempel att gjuta ett korrekt fall mot golvbrunnen. Dessutom är det många försäkringsbolag som inte ersätter skador om arbetet inte utförts på ett fackmässigt sätt.

När du ska anlita hantverkare till badrumsrenovering är det bra att kontrollera följande:

  • Vilket pris vill du betala? Via vår offerttjänst kan du enkelt jämföra olika offerter på badrum eftersom vi matchar dig med experter i ditt område.
  • Behöver du bygglov? Det krävs i regel inget bygglov för att renovera badrum. Men om åtgärden kommer att påverka byggnadens bärande konstruktion kan du behöva göra en anmälan.
  • Vad ska du göra med byggavfallet? Fråga hantverkaren om han eller hon tar hand om det, eller om du själv måste hyra en container och forsla bort avfallet. Om hantverkaren tar hand om avfallet brukar det kosta extra och det ska framgå tydligt i offerten.
  • Har hantverkaren rätt behörighet? Kontrollera att hantverkarna som arbetar i badrummet är behöriga enligt BKR:s branschregler. De bör även vara auktoriserade enligt GVK.
  • Vilka försäkringar har hantverkaren? Hantverkaren bör ha en allrisk- och ansvarsförsäkring.
  • Hur ska betalningen ske? Betalar du ett fast pris eller rörligt? Det är säkrast att betala efter utfört arbete. Om det gäller en stor renovering av badrum kan betalning ske efter varje slutfört moment. Kom överens med hantverkaren och se till att det står tydligt hur betalning ska ske i avtalet.

Kostnad för badrumsrenovering 2022

Vad det kostar att renovera badrummet är högst individuellt och kan kosta allt mellan 5 000 och 30 000 kronor per m2, beroende på material, typ av inredning, om det är enklare renovering eller totalrenovering samt vilka hantverkare som behövs. Enklare renovering är exempelvis byte av ytskikt. Totalrenovering kan innebära att hela det gamla badrummet rivs ut och de gamla rören byts ut.

Renovera badrum själv – hur gör man?

Vill du renovera badrummet själv? Du kan hitta mängder av tydliga steg för steg-guider och videor som underlättar om du vill renovera. Det viktigaste är att planera ordentligt och att vara noggrann:

  1. Planering. Inspireras, mät badrummet och räkna ut en budget. Hur ska du finansiera renoveringen?
  2. Rivning. Riv ut det gamla badrummet i rätt ordning – börja att stänga av vattnet och demontera sedan toalettstol, handfat och skåp. Ta bort kakel genom att bända bort det.
  3. Bilning. Vill du förändra planlösningen (flytta golvbrunn och avlopp) kan du behöva bila bort gamla golvbrunnar och avlopp – om de är fastgjutna. Om golvet består av träreglar kan du behöva förstärka golvet om du väljer att tyngre material.
  4. Förstärkning. Ska du ha en vägghängd toalett i det nya badrummet? Då måste den bakomliggande väggen förstärkas med reglar.
  5. Installation. All elektrisk installation ska utföras av en behörig elektriker. En behörig rörmokare bör utföra all installation av vatten och avlopp.
  6. Golvvärme. Passa på att installera golvvärme när du ändå lägger nytt golv.
  7. Tätskikt. Det är viktigt att fallet mot golvbrunnen blir rätt. Fallet skapas oftast genom flytspackling, vilket kan vara svårt utan tidigare erfarenhet och därför är det bra att anlita en snickare för det momentet.
  8. Ytskikt. Det är fullt möjligt att sätta kakel och klinker själv. Prova att sätt kakel på en testbräda först så du ser hur mycket fix du behöver.
  9. Inredning. Slutligen ska den fasta inredningen monteras: toalettstol, handfat, kommod, badrumsskåp, badkar och dusch.

Vanliga frågor och svar

Pris för att renovera badrum ligger i regel på mellan 5 000 och 30 000 kronor per m2 och baseras bland annat på vilka material som användas samt hur omfattande renoveringen är. Snickare tar mellan 350 och 650 kronor i timmen.

Du får utföra alla delar av renoveringen förutom de elektriska installationerna och att dra om avlopp och rör – det måste en behörig rörmokare göra.

Ja, men det är viktigt att det blir rätt annars finns det risk för vattenskador.

Räkna med cirka 4 – 6 veckor för ett badrum på 5 – 8 m2. Tiden avser både planering, projektering och genomförande.

Lär dig mer om badrum

Här hittar du fler artiklar om badrum. Bland annat kan du lära dig mer om vilka regler som gäller vid badrumsrenovering, hur du renoverar badrummet steg för steg samt läsa mer om olika badrumsstilar och material.