Checklista badrum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

En badrumsrenovering är en omfattande renovering som innefattar många olika delar. För att du inte ska råka missa något viktigt och för att du ska kunna lägga upp planeringen på ett så smart sätt som möjligt, har vi sammanställt en checklista för badrummet.

Badrumsplanering steg för steg

  • Definiera syfte. Vad är syftet med renoveringen? Är det att för att höja värdet på bostaden inför en försäljning eller kanske för att laga en fuktskada? Kanske vill du renovera badrummet för att skapa en ny stil? Genom att definiera syftet skapar du samtidigt en målbild, det blir då enklare att planera följande steg.
  • Kartlägg behov. Fundera lite på vad du gillar med det nuvarande badrummet. Trivs du med planlösningen? Är det något du verkligen inte gillar med det befintliga badrummet? Kanske behöver du fler vägguttag och större arbetsyta? Skriv ner alla önskemål.
  • Inspireras. För att du ska komma fram till vilken stil och vilka material du gillar är det viktigt med inspiration. Titta in hos Pinterest eller större badrumsleverantörer för att få inspiration till ditt drömbadrum.
  • Mät. Nu när du vet vilket syfte badrumsrenoveringen har samt vad du vill uppnå är det dags att mäta badrummet. Det ger dig en bra fingervisning om hur stora möbler du kan välja och hur planlösningen kan effektiviseras. Mät väggarna, eventuella utbyggnader (exempelvis ventilationstrummor), takhöjd, dörrar och fönster samt var avlopp till dusch, badkar, toalett och handfat sitter. När du har dina mått kan en badrumsexpert enklare hjälpa dig med planeringen av badrummet.
  • Anlita expert. Det finns många fördelar med att anlita en badrumsexpert, exempelvis en inredare eller snickare. Då får du nya förslag på sådant du kanske inte tänkt på själv. Du kan även få hjälp att omvandla din skiss till en planenlig 3D-ritning som snickare sedan kan utgå ifrån. En expert kan även ge dig bra råd om material som kakel och klinker samt dusch och handfat.
  • Skissa. En inredare kan hjälpa dig ta fram verklighetstrogna 3D-ritningar över det nya badrummet. Det är ofta en smart investering eftersom du först då verkligen kan få en känsla över badrummets material och inredning.
  • Välj material. Nu har du kommit så pass långt i badrumsplaneringen att det är dags att bestämma material. Badrummets golv- och väggbeklädnad utgör en mycket stor del av badrummet. Du kan antingen välja en neutral bas som vitt kakel och ett mörkgrått klinkergolv, eller så kan du välja något mer annorlunda, som ett badrum helt i marmor eller i starka färger. Besök gärna ett byggvaruhus för att se riktiga prover på material, då får du en bättre känsla för hur kakelplattorna skiftar i färg och hur materialet känns.
  • Välj kommod och tvättställ. En kommod är ett badrumsskåp som sitter ihop med handfatet. De vanligaste bredderna för badrumskommoder är 60, 80, 100 och 120 centimeter. Om du behöver måttanpassa kommoden för ditt badrum kan det vara bra att anlita en snickare som kan hjälpa dig att platsbygga en möbel som passar.
  • Välj dusch. För att veta vilken typ av dusch som passar bäst i ditt badrum behöver du veta var duschen ska placeras. Ska duschen vara placerad i ett hörn? I så fall kan du skärma av duschen genom två rundade eller raka duschdörrar som antingen är fast monterade eller som går att stänga (då tar de mindre plats när duschen inte används).
  • Välj golvbrunn. Den vanligaste typen av golvbrunn är tillverkad i plast och är antingen kvadratisk eller rund. Kom ihåg att traditionella golvbrunnar kräver ett golv med relativt små klinkerplattor (max 20 x 20), annars blir det svårt att skapa rätt fall mot brunnen.
  • Välj spegel. Behöver du mycket förvaring? I så fall kan ett spegelskåp vara att föredra. Men du kan även sätta upp en spegel du hittat på antikhandeln och välja riktad belysning ovanför.
  • Välj förvaring. I badrummet förvarar du ofta mer än vad du tror. Kanske vill du ha förvaring av städutrustning som dammsugare, golvmopp och rengöringsmedel? Förutom förvaring i själva kommoden och spegelskåpet kanske du även har behov av inbyggda skåp? Det är viktigt att veta hur mycket förvaring du behöver i ett tidigt planeringsstadium eftersom du kanske behöver bygga in hyllor innan tätskiktet monteras.
  • Välj handdukstork. En handdukstork är praktisk i badrummet eftersom den gör att handdukarna torkar snabbare, vilket minimerar risken för dålig lukt. Det finns olika typer av handdukstorkar varav ”stegmodellen” är vanligast. På den hänger du upp vikta handdukar. Om du inte vill vika handdukarna kan du istället välja en ”pinnmodell”, den påminner mer om en tamburmajor med krokar.
  • Välj blandare och takdusch. Det finns många typer av blandare till badrum, exempelvis mässings- eller stålblandare. Oavsett vilket material du väljer bör du se till att hålla dig till ett material – både till handfatsblandaren och duschblandaren. Kanske vill du ha en ”vattenfallsblandare” till handfatet? Eller en extra stor regnskogsdusch?
  • Välj toalett. Det finns ett stort utbud toaletter att välja bland. Fundera på om du vill ha en vägghängd eller golvstående modell. Fördelen med vägghängda toaletter är att du enkelt kommer åt att rengöra golvet under toaletten. När det kommer till vägghängda toaletter kan du välja om du vill ha en toalett med inbyggd spolcistern. Det ger ett väldigt minimalistiskt utseende, men kräver samtidigt en större installation eftersom spolcistern sitter inuti väggen.
  • Välj belysning. I badrummet behövs både allmän-, funktion- och stämningsbelysning. Allmänbelysning är en diffus och bred belysning som takspottar eller plafonder. Den typen av belysning är praktisk när du städar. Funktionsbelysning är exempelvis riktad belysning över spegeln, den typen av belysning används bland annat när du borstar tänderna eller sminkar dig. Stämningsbelysning är dovare belysning som ofta sitter närmare golvet, den gör att badrummet känns mysigt och inbjudande och används exempelvis när du vill njuta av ett härligt bad eller ha hemmaspa.
  • Välj detaljer. Krokar, pappershållare och duschinredning är några exempel på detaljer till badrummet. Även här är det bra att vara konsekvent när det kommer till material. Om du valt blandare i rostfritt stål blir det snyggast om handtagen är i rostfritt stål. När det kommer till detaljer bör du tänka igenom följande: hållare för toalettpapper, duschförvaring, krok till morgonrock, förstoringsspegel, hyllor och tvättkorg.
  • Begär offerter. Vill du slippa utföra badrumsrenoveringen själv kan du anlita ett företag som erbjuder totalentreprenad, då skriver du endast kontrakt med en leverantör (som i sin tur ansvarar för att teckna avtal med underleverantörer). Kom ihåg att jämföra hantverkare och företag innan du väljer. Hitta ett par olika aktörer i ditt område och skicka ut samma offertförfrågan till samtliga. Sedan jämför du offerter för att se priser, tidsåtgång och omfattningen.
  • Skriv avtal. Har företaget F-skatt, de rätta försäkringarna och goda omdömen? Känns allt rätt är det dags att skriva avtal. Här kan du få bra tips på vad avtalet bör innehålla.

Kom ihåg

Innan du börjar med renoveringen av badrummet finns det vissa saker du bör kontrollera först:

  • Bygglov eller anmälan. I de flesta fall krävs inget bygglov när du renoverar badrum, men ibland krävs en bygganmälan. Det kan vara fallet om du exempelvis ska flytta på badrummet och om det kommer att påverka byggnadens bärande konstruktion, brandskydd eller ventilation.
  • Container för byggavfall. Om du river ut ett gammalt badrum kommer det bildas en hel del byggavfall som exempelvis gammalt kakel och klinker. Om du är i behov av en container för att hantera avfallet bör du söka tillstånd hos polisen och kontakta kommunen (om containern kommer att stå på gatan under renoveringen).
  • Branschregler. Om du ska utföra badrumsrenoveringen själv bör du läsa på om branschreglerna hos GVK, BKR, MVK och Säker Vatteninstallation.
  • Tillgänglighetsanpassning. Det finns vissa regler om tillgänglighetsanpassning, läs på om det. Enligt Boverket ska badrummet utformas på ett sätt som möjliggör användning även för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Till exempel kan det handla om att badrummet ska vara tillräckligt rymligt för en rullstol.
  • Försäkringar. Om du ska renovera badrummet själv bör du kontrollera kraven hos ditt försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag kräver att arbetet utförs av en auktoriserad fackman för att försäkringen ska vara giltig.

Vanliga frågor och svar

Kostnaden per m2 ligger på mellan 10 000 och 30 000 kronor, beroende på vilka material och lösningar som används.

Badrummet ska vara vattentätt – vatten får inte vandra genom tätskikt ut i vattenkänsliga konstruktioner som exempelvis bakomliggande träreglar. Du skapar ett tätt skikt i badrummet genom tätskikt och ytskikt.

Du får i stort sett göra allt i badrummet förutom att dra el – det måste utföras av en behörig elektriker. Dock är det rekommenderat att anlita en VVS-montör för rördragning och installation av toalett och handfat, om du själv inte har erfarenhet och kunskap. Arbetet måste utföras på ett fackmässigt sätt, annars gäller sällan försäkringar (om en skada skulle uppstå).

ROT-avdraget kan användas när du anlitar hantverkare och ger dig då ett prisavdrag på 30 % på upp till 50 000 kronor för själva arbetskostnaden (det vill säga – material kan inte rabatteras utan endast arbetskostnaden).