Badrumstrender 2022 – ta ut svängarna

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Kanske är det de dystra pandemiåren eller de hopplösa elpriserna, en sak är i alla fall säker – vi är trötta på det tråkiga, sterila och deppiga. År 2022 vill vi ha massor av färg. Välkommen enorma marmorblock, effektfulla färgskalor och kontraster!

Färger och pasteller

Grönt hänger med från tidigare år och fortfarande i alla tänkbara kulörer och nyanser. Förutom det ser vi en stigande trend av pastellfärger i rosa, ljusblått och ljusgult. Pastellerna skapar en mjukare och försiktigare färgsättning utan att för den delen kännas tråkig. Dessutom passar pasteller perfekt till andra material, särskilt marmor, granit och trä. Apropå marmor kvarstår trenden, det beror väl på att stenen är ett lyxigt naturmaterial vi aldrig tycks tröttna på. Men till skillnad från tidigare års vita eller gråa marmor är det färgad marmor med kraftfulla inslag av blått eller grönt som härjar.

Material – trä, natursten och terrazzo

Marmor i all ära, men du har väl inte missat terrazzo? Det är det nya och finns dessutom i alla tänkbara färger och mönster. Terrazzo är en sammansättning av flera stenarter, exempelvis marmor och cement. Snyggast blir det att plocka upp en av accentfärgerna i terrazzons mönster och använda den till kommoder och inredningsdetaljer.

Former att satsa på är stora plattor och block, men även mindre kakel fungerar – helst satta i ett konstliknande mönster som fiskbensmönster. Tänk att badrummets inredning snarare ska kännas som en utställningshall än en toalett.

Bambu, ek och ljusare träslag har länge varit trendigt i både badrum som kök, men nu är det mörkare träslag som gäller. Satsa på kommoder i valnöt eller lägg ett klinkergolv i mörkt imitationsträ. Dels får du djup i inredningen, dels skapar träet en varmare och mer inbjudande känsla.

Satsa på eget spa

Du behöver inte lägga ditt livs besparingar på att bygga en inomhuspool, däremot är det helt rätt att tänka ”spa” när du inreder badrummet. Använd plattor av imitationsträ och natursten samt dra dig mer mot japanska influenser om du fortfarande föredrar en stilren och skandinavisk inredning. Till exempel ljusa väggar i microcement med ett golv av imitationsträ.

Vanliga frågor och svar

De starkaste trenderna är mer färg – pastellfärger, stora marmorblock, terrazzo och stilrena detaljer. Tänk långsiktigt och välj hållbara lösningar.

Till skillnad från 2021, då jordnära toner stod i fokus, satsar vi i år på pastellfärger som rosa, ljusgult och ljusblått, samt grönt i alla nyanser och kulörer.

Satsa gärna på utstickande detaljer – få men iögonfallande. Till exempel mattsvarta blandare istället för vanliga kromade, eller en stor och bullig spegel med färgglad ram istället för den klassiskt rektangulära.