Olika delar i en badrumsrenovering

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Utan en noggrann planering kan badrumsrenoveringen leda till oförutsägbara kostnader. Kanske upptäcker du att toalettstolen hamnar för nära väggen och inte får plats. Eller att du hellre hade velat ha två handfat istället för ett. Här går vi igenom hur du planerar badrummet så att det blir rätt från början.

Budget

Många har en budget och vet redan innan hur mycket det nya badrummet får kosta. När du har en exakt summa blir det enklare att välja material och inredning. Kom ihåg att även räkna in kostnader för golvvärme och alla ”detaljer” som skruv, fogmassa och fuktspärr. Med en genomtänkt budget blir det lätt att se exakt hur mycket pengar du kan lägga på ytskikt som kakel och klinker och hur mycket du har råd att lägga på en toalettstol och handfat. Många gånger behöver man kompromissa med inredning och material och prioritera det som är viktigast. Kanske måste du välja mellan golvvärme och badkar? Eller kan du kanske välja ett billigare väggmaterial istället för äkta marmor?

Planlösning

Om du ska renovera ett befintligt badrum kan du utgå från den befintliga planlösningen. Det innebär att den nya toaletten placeras på samma plats som den gamla eftersom rörledningarna redan är dragna. Men om det handlar om nyproduktion har du större frihet till att bestämma exakt hur planlösningen ska se ut. Det går förstås att ändra en befintlig planlösning, men det kostar en del att dra om rör. Om du ska skissa på en ny planlösning är det bra att göra ritningen i skala 1:20, vilket betyder att en centimeter på pappret motsvarar 20 centimeter i verkligheten. När du gör en egen skiss är det viktigt att du tar exakta mått på hela rummet och ritar upp det på ett större papper. Kom ihåg att märka ut var fönster och dörrar sitter samt eventuella element. Gäller det ett befintligt badrum som ska renoveras bör du rita ut var toalettstol, handfat och andra fasta installationer finns. Kom ihåg att anteckna om dörren öppnas inåt eller utåt. När själva rummet är uppritat är det dags att rita in skalenliga modeller av den fasta inredningen: toalettstol, kommod, blandare och dusch/badkar. Rita upp modellerna av inredningen på lösa papper, då kan du enkelt flytta omkring dem på pappret för att se var de passar bäst.

När du gör en skiss över badrummet – försök föreställa dig hur det kommer kännas när du kliver in i badrummet. Det blir sällan snyggt om toalettstolen är det första man ser när man går in i badrummet. Det är bättre att handfatet finns i synfältet och toalettstolen står lite vid sidan om.

När du skissar upp badrummet är det viktigt att känna till standardmåtten för toalett, handfat och dusch. Även om toalettstolen får plats i planlösningen kanske det blir trångt för benen för den som sitter på toaletten. Här är några mått som är bra att komma ihåg:

  • Toalettstol. Standarddjupet på en toalettstol är 70 centimeter och du behöver dessutom minst 60 centimeter framför toaletten för att kunna sitta bekvämt.
  • Dusch. Standardstorleken för en dusch är 90 x 90 centimeter och du bör rita in minst 70 centimeters utrymme framför duschen så att du har plats att kliva in och ur ordentligt.
  • Handfat. Standarddjupet på ett handfat är 40 centimeter och du behöver minst 70 centimeters utrymme framför handfatet samt 20 centimeter åt vardera sida.

Förvaring

Ett stökigt badrum är det sista du vill mötas av på morgonen. Se därför till att planera in förvaringsmöjligheter när du ritar upp det tänkta badrummet. Ju mer dold förvaring (inbyggda hyllor och skåp) du har, desto enklare är det att hålla rent och snyggt. Fundera över vad du vill kunna förvara i badrummet. Det kanske är allt från badrumsartiklar och handdukar till städmaterial, som dammsugare och golvmopp. För att underlätta städningen kan det även vara praktiskt att välja en vägghängd toalett så att du smidigt kan städa under den, samma sak gäller för vägghängda handfat, det blir enklare att städa.

Belysning och färgval

När skissen över badrummet är färdig och du vet var alla möbler ska stå är det dags att börja fundera över badrummets stil. Många väljer neutrala färger, som vitt, för att inte tröttna på stilen. Men våga gå på magkänslan. Vill du ha starka färger och mönster – kör på det. Du kommer även märka att budgeten påverkas mycket av materialval som klinker, kakel och natursten. När du börjar leta efter material kommer du snart se inom vilken prisgrupp du kan lägga dig. Kom ihåg att det finns väldigt naturtrogna kompositmaterial som föreställer äkta marmor men som kostar betydligt mindre.

Belysningen är viktig i badrummet eftersom det förmodligen är där du gör dig iordning. Se till att satsa på både takbelysning, spotlights, mysig belysning och punktbelysning. På morgonen när du gör dig iordning inför jobbet behöver du mer ljus för att se ordentligt. På kvällen när du unnar dig ett varmt bad kanske mysigare och dovare belysning är bättre. Dimbara lampor i badrummet är praktiskt, då kan du enkelt ställa in hur mycket ljus du behöver och vill ha.

Anlita hantverkare

Arbeten i våtrum kräver kunskap och erfarenhet eftersom risken för fuktproblem annars är stor. Även om du kan göra vissa saker själv är det bra att anlita erfarna hantverkare för vissa moment:

  • Plattsättning. Det kan verka enkelt att sätta upp kakel, men det kräver mer precision än vad man kan tro. Det är lätt hänt att skarvarna hamnar fel, vilket förstör helhetsintrycket. Det är ofta värt pengarna att anlita en plattsättare som kan och följer gällande branschregler.
  • Elektriska installationer. Enligt lag måste elektriska installationer utföras av en behörig elektriker.
  • Rördragning. Se till att anlita en VVS-montör för rördragning och inkoppling av vatten.

Badrumsplanering – checklista

Eftersom en badrumsrenovering är omfattande är det lätt hänt att man glömmer vissa saker. Här är en checklista på saker att ta ställning till i planeringsfasen:

  • Eluttag. Använder du elektrisk tandborste, rakapparat eller hårfön? Se till att det finns ett eluttag i bekväm höjd vid spegeln. Har du inbyggda skåp kan det vara praktiskt att även sätta ett eluttag inuti skåpet så att du kan ladda eltandborsten utan att ha den framme.
  • Uppvärmning. Vanligtvis lägger man klinker på golvet, det ett keramiskt material som känns kallt under fötterna. Ofta väljer man därför golvvärme. Det är en praktisk värmekälla i badrummet eftersom det dels är skönt att gå på, dels värmer upp hela utrymmet.
  • Golvbrunn. Kontrollera hur gammal den befintliga golvbrunnen är. Golvbrunnar som installerades före 1990 måste bytas ut.
  • Förvaring. Många gånger gör man en missbedömning av hur mycket förvaringsutrymme man faktiskt behöver i badrummet. Kanske tänker du att du endast kommer ha toalettpapper, schampo, balsam och tandborstar här. Kom ihåg att du kanske vill kunna förvara hemmets städmaterial i badrummet, som dammsugare, tvättmedel och handdukar. Det är bättre att ta höjd för förvaringen än att ångra dig i efterhand.

Vanliga frågor och svar

Gör planeringen i rätt ordning: börja med budget, fortsätt med en skiss i skala över badrummet. När du vet exakt var all den fasta inredningen ska placeras kan du fortsätta med att välja material.

Placering av eluttag, tillräckligt med förvaringsmöjligheter och olika typer av belysning. Det är också lätt att glömma att ta med skruv, fogmassa och andra ”detaljer” i kostnaden.

Lägg tid på att bestämma vilken golv- och väggbeklädnad du vill ha, materialen kommer dels styra kostnaden, dels stilen för badrummet. Andra delar som är viktiga i en badrumsplanering är bland annat att beställa allt material och all inredning i tid, vissa leverantörer har flera veckors leveranstid. Kontakta även hantverkare i tid (för installationer av avlopp och vatten).

Det är individuellt vad man vill ha i badrummet. Förutom toalettstol, handfat och dusch kanske du vill ha förvaringsmöjligheter? Planera för dold förvaring i ett tidigt planeringsstadium. Fundera även på om du vill golvvärme och några speciallösningar som exempelvis ångdusch eller bastu.

Toaletten behöver ett utrymme med en bredd på cirka 80 centimeter och ett djup på 120 centimeter. Då har du tillräcklig plats för benen.

En badrumsrenovering innefattar väldigt många olika arbetsmoment och inköp. Bland annat rör, fogmassa, fuktspärr och ytskikt samt inredning, rördragningar, kakelsättning och snickerier.