Därför är induktionsspisen det bästa valet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Tidigare var glaskeramikhällen det absolut populäraste valet, men på senare år har induktionsspisen seglat ikapp. Det bästa med induktionsspisen är att den är betydligt snabbare än andra spisar och förbrukar mindre energi.

Snabbt och smidigt

Det är väl ingen som vill stå och vänta på att pastavattnet ska börja koka. Men med en gammal spis kan det dröja. Det gör det inte med induktion. På bara några minuter stormkokar det i grytan. Och lika snabbt blir plattan sval, efter att du stängt av den. Men det är inte bara bekvämligheten som gör induktionsspisen så överlägsen. Den är även mycket mer energieffektiv. Den använder cirka 75 % av den tillförda energin, jämfört med en glaskeramikhäll som har en energieffektivitet på mindre än 50 %.

En nackdel med induktionsspis är priset. Induktionsspisar är än så länge några tusenlappar dyrare än glaskeramikhällar. Dessutom fungerar inte alla kärl på induktionshällar. Testa med en magnet, om den fastnar på undersidan fungerar kärlet på induktionshällen. Kastruller som är gjorda av aluminium och glas fungerar inte.

Tips!

Du kan med fördel köpa induktionshäll och ugn separat, det ger dig större valmöjlighet att skräddarsy ditt kök med de funktioner du vill ha.

Induktionshäll – bäst i test

Det är alltid bra att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilken spis du ska välja. En spis med induktionshäll som vunnit flera bäst i test är BOSCH induktionshäll (HLS79W320U). Den har bland annat utsetts till den bästa spisen av Råd & Rön. Den har energiklass A, vilket är det bästa och mest energieffektiva valet. Förutom själva induktionshällen finns en rymlig ugn med varmluftsfunktion. En bekväm funktion i ugnen är att den har självrengöring. Ugnen körs då i 500 grader, vilket bränner alla gamla matrester till aska. Det enda du behöver göra är att torka bort askan med en disktrasa.

Bosch induktionsspis HLS79W320U Serie 6

Pris: 10439 kr LÄS MER / KÖP

Fördelar med induktionshäll

Förutom att induktionshällar värmer upp innehållet i kastrullerna betydligt snabbare än andra spisar, är de även säkrare. Så fort du tar bort kastrullen från spisen svalnar plattan. Det är en fördel för dem som har barn och som kan riskera att bränna sig annars. Om du tar bort kastrullen från spisen men glömmer att stänga av plattan, kommer induktionsspisen snart att stänga av sig själv, eftersom den känner att ingenting står på plattan. Det är aldrig själva plattan i en induktionsspis som blir varm, endast kastrullen. Om plattan känns varm några sekunder beror det på att kastrullen i sin tur värmt upp plattan.

Vanliga frågor och svar

Det enda som händer är att kastrullen inte värms upp. Det är endast magnetiska kastruller som fungerar med induktionsspisar.

Använder du spisen cirka 10 timmar i veckan drar en genomsnittlig induktionshäll cirka 415 kWh, jämfört med en gammal spis med plattor som drar runt 625 kWh, eller en glaskeramikhäll som drar motsvarande 520 kWh. Eftersom olika spisar har olika energiklass är det viktigt att du kontrollerar hur stor energiförbrukning vitvarorna har.

Ja, bland annat Siemens ED811FQ15E, som blivit utnämnd bäst i test av Råd & Rön i februari 2022.

Alla kastruller som har magnetisk botten fungerar på induktionshäll.

Daglig rengöring med trasa eller disksvamp och vatten. Svårare smuts kan du få bort med en rengöringspasta för glaskeramik. Avsluta med att torka rent med en mikrofibertrasa och en ren kökshandduk.

Relaterade artiklar