Anlita arkitekt för köksrenovering

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Köksrenoveringen hör till en av de mest kostsamma renoveringarna, men samtidigt är ett nytt kök värdehöjande för bostaden. När du planerar ett nytt kök finns det anledning till att anlita en arkitekt som kan komma med smarta förslag och ritningar.

Arkitekt till kök – första steget

Även om du förmodligen kan rita kök själv är det lätt hänt att du missar samspelet mellan kök och det övriga hemmet. En arkitekt tänker tredimensionellt och kan hjälpa till att skapa ett kök som samspelar med husets interiör och känsla. Arkitekten kan även ta fram fackmässiga och formella ritningar som kan vara svåra att tolka på egen hand men som är nödvändiga för snickare och andra hantverkare när de väl ska anlägga köket. En fördel med att anlita en köksarkitekt är att du kan få hjälp med alla delar:

  • Planlösning. Arkitekten utgår från kökets ursprungliga planlösning och tar hänsyn till allt från fönster och dörrar till rördragningar och el. Det går även att bygga om köket och dra nya rör för att byta plats på exempelvis diskho och spis. Arkitekten har god kännedom om mått, hur människan rör sig i köket och om hur den bästa planlösningen kan se ut utifrån dina individuella behov och önskemål.
  • Funktion. Utifrån dina behov och önskemål kan arkitekten ta fram funktionella lösningar för förvaring. Till exempel kanske du vill kunna gömma undan köksmaskiner på ett praktiskt sätt, eller ha en särskild typ av lådförvaring? Arkitekten hjälper till med allt från större delar av köksrenoveringen till mindre detaljer.
  • Material. Kanske vet du redan vilka material du vill ha i köket? Arkitekten kan ge förbättringsförslag, informera om olika material och ge bra tips på vilka material som fungerar bra tillsammans. Arkitekten tar alltid hänsyn till det övriga hemmet för att hitta material som samspelar med den generella stilen i bostaden.
  • Detaljer. Beslag, belysning och dekorationer – arkitekten hjälper dig välja rätt typ av detaljer till det nya köket. Detaljerna sätter inte bara prägel på stilen utan kan även påverka hur smidigt och praktiskt köket upplevs. Andra detaljer som arkitekten kan hjälpa till med är saker som skåpens insida, om du vill ha lådbelysning och vilken typ av bänkskiva som är mest lämplig för just din familj.
  • Ritningar. Ytterligare en fördel med att anlita arkitekt är att du kan få hjälp med professionella ritningar eftersom arkitekten har särskilda program för att rita kök. Vanligtvis tar arkitekten fram en enklare skiss vid det första mötet för att sedan successivt utforma en riktig ritning. Ofta har arkitekten särskilda 3D-program där han eller hon kan rita upp köket så att du kan se hur det kommer att bli.
  • Budget. När du haft ditt första möte med arkitekten får du ofta ett kostnadsförslag. Arkitekten kan korrigera och ändra kostnadsförslaget genom att byta ut olika material och lösningar så att det passar dig och din budget.

Inredningsarkitekt till kök – andra steget

Det finns olika typer av arkitekter, exempelvis inredningsarkitekter och byggnadsarkitekter. En inredningsarkitekt kan hjälpa dig i köksrenoveringens slutfas – att inreda med textilier, belysning och andra inredningsdetaljer. Inredningsarkitektens främsta arbetsområden handlar om att bestämma färger och material samt komma med förslag på vilka möbler som passar. Inredningsarkitekten kan även rita platsbyggda möbler.

En fördel med att anlita inredare är att de ofta har mycket bra helhetskänsla och kan ge förslag på inredning som passar tillsammans, som är funktionella och som matchar bostadens karaktär. Du kanske har någon idé om en möbel du vill ha i köket, en specialbyggd köksö med särskilda mått på lådorna – det är något en inredningsarkitekt kan hjälpa dig ta fram. I korthet hjälper inredningsarkitekten till med följande:

  • Färgsättning. Vilka färger harmoniserar med varandra och vad passar dig bäst?
  • Ytskikt. Inredaren kan hjälpa dig välja ett lämpligt material och en passande färg på väggar, tak och golv.
  • Möbler, mattor och belysning. Det kan vara svårt att på egen hand veta vilka möbler och vilka inredningsdetaljer som matchar. Inredaren lyssnar på dina önskemål och bildar sig en uppfattning om dina inredningspreferenser för att ta fram ett förslag på möbler.
  • Platsbyggda möbler. Inredningsarkitekten kan hjälpa dig designa helt unika möbler som passar perfekt utifrån din livsstil, dina behov och ditt kök.
  • Planlösning. En inredningsarkitekt kan ge förslag på planlösningsförändringar. Till exempel kan arkitekten effektivisera flödet i köket genom att ändra plats på fast inredning.
  • Förvaring. I köket behövs ofta mycket förvaring – inredningsarkitekten kan komma med förslag på smarta förvaringslösningar som är utformade efter just din livsstil och dina önskemål.
Hitta en inredningsarkitekt i Stockholm & hela Sverige

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Hitta rätt arkitekt

När du ska anlita en arkitekt eller någon hantverkare finns det vissa saker som är bra att tänka på för att du ska bli nöjd med valet. För att hitta arkitekter kan du antingen söka på arkitekt i din stad eller be vänner och bekanta om rekommendationer. Här kan du också hitta kvalitetssäkrade arkitekter över hela landet. Du bör kontrollera att arkitekten har en konsultansvarsförsäkring, då täcker försäkringen eventuella skador eller förluster som uppstått i samband med tjänsten. För att du ska hitta en arkitekt som är lämplig för just din köksrenovering är det viktigt att du förbereder dig inför det första mötet:

  • Beskriv dina önskemål. En arkitekt kan dels ta fram ett helt nytt kök utifrån sin egen personliga stil, men han eller hon kan även utgå från dina önskemål. Om du redan har en tydlig bild över hur du vill att köket ska se ut är det viktigt att du specificerar det i uppdragsbeskrivningen. Skriv ner om du har önskemål gällande material, köksö, ytor och inredning. Kanske vill du ha någon speciallösning som ett vinförråd? Skriv ner allt du kan komma på, då blir det enklare för arkitekten att ta fram en lösning i enlighet med dina preferenser.
  • Bestäm budget. Det är alltid bra att räkna på vad du har råd att lägga på köksrenoveringen. Det är bara du själv som vet det. När du har en budget blir det enklare för arkitekten att ge ett förslag på kök som matchar din budget. Om du inte anger din tänkta budget kanske arkitekten endast ger dig förslag på kök som ligger utanför din prisbild.

Så vad kan då kostnad för ett nytt kök hamna på? Kostnaden för att anlita arkitekt är varierande och kan vara allt från 800 kronor i timmen till 2 000 kronor i timmen. Innan du begär offerter är det bra att kontrollera vad arkitekten gjort för uppdrag tidigare. Verkar det som att arkitekten kan rita olika typer av kök sett till stilar?

Avtal med arkitekt

När det är dags att skriva avtal med arkitekten används vanligtvis ABK 09, vilket är branschens standardavtal. Avtalet är utformat som ett konsultuppdrag där följande information ska finnas med:

  • Kontaktuppgifter. Information om arkitekten, organisationsnummer, tidplan och liknande ska finnas med, likaså kontaktuppgifter till dig som beställare.
  • Projektbenämning. Ett namn för projektet.
  • Uppdragets omfattning. En noggrann och detaljerad beskrivning om uppdraget.
  • Förutsättningar. Här ska det finnas med information om vad projektet baseras på, exempelvis bilagor med konstruktionsritningar och protokollet från det första mötet.
  • Tider. I avtalet ska det även framgå när uppdraget påbörjas och när det slutförs. Det ska även framkomma om uppdraget utförs enligt någon bifogad tidplan eller om det utförs enligt en tidplan som upprättas vid ett senare tillfälle.
  • Kostnad. I avtalet ska det stå vad kostnaden är för tjänsten samt hur betalningen ska gå till – till exempel fast pris, rörligt pris eller löpande.

Ett tips när du anlitar arkitekt eller ska jämföra hantverkare är att alltid nå ut till ett par olika aktörer. Skicka samma offertförfrågan till minst tre arkitekter. Då kan du enkelt jämföra de olika anbuden gällande kostnader, tidsåtgång och omfattning.

Vanliga frågor och svar

Arkitekter tar ofta betalt per timme och priserna ligger på allt från 800 kronor/timmen till 2 000 kronor/timmen.

Arkitekten tänker på helhetslösningen samt på samspelet mellan de olika rummen. Du kan få hjälp med att ta fram konstruktionsritningar, planlösningar, platsbyggda möbler och råd om material, inredningsdetaljer och möbler.

Skriv ner alla dina önskemål samt vad du absolut inte vill kompromissa med. Förklara även gärna hur din livsstil ser ut samt hur du vill kunna använda köket (om det gäller en köksrenovering).

Eftersom ett kök är något du använder dagligen och hela livet, kan det finnas anledning till att investera i en köksarkitekt. Du får hjälp att ta fram en hållbar lösning som fungerar under många år framöver. Det kan vara svårt att på egen hand, utan utbildning och erfarenhet, ta fram en ultimat köksplanering.

Relaterade artiklar