Kökets fem arbetszoner

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

När du ska planera ett nytt kök behöver du planera olika delar separat. De fem arbetszonerna i köket är diskzon, förberedelsezon, matlagningszon, matförvaringszon och förvaringszon. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på när du planerar de fem zonerna.

1 – Diskzon

Diskbänken och diskhon är den centrala delen i diskzonen. Här krävs en del utrymme eftersom du dels vill ha själva diskhon och diskmaskinen här, dels behöver du avlastningsyta intill diskhon samt utrymme för sophantering. När du planerar den här delen av köket är det viktigt att tänka på hur du vanligtvis rör dig när du diskar. Är du högerhänt blir det exempelvis mest naturligt att placera diskbänken på vänster sida om diskhon. Då följer köket dina naturliga rörelser: skrapa och slänga matrester, skölja av tallriken och slutligen ställa ner den i diskmaskinen.

2 – Förberedelsezon

Det här området avser den plats i köket där du vill kunna skala, hacka och på annat sätt förbereda maten. Den optimala placeringen för den här zonen ligger till höger om diskzonen. Då har du närhet till vatten och sophantering. Se till att det finns bra lådförvaring vid förberedelsezonen där du kan förvara knivar, rivjärn och andra redskap som ofta används.

3 – Matlagningszon

Spishällen är den centrala delen i matlagningszonen. Här tillagar du själva maten. Se till att du har en del avlastningsytor intill spishällen där du kan ställa ifrån dig varma grytor. Det bör även finnas djupare underskåp eller lådor där du kan förvara alla kastruller, stekpannor och köksredskap som stekspadar, grytslevar och tänger. Ugnen måste inte vara placerad vid matlagningszonen eftersom den inte används lika ofta som spisen.

4 – Matförvaringszon

Den här zonen avser kylskåp och frys – där du förvarar din mat. Många tänker inte riktigt igenom placeringen av kylskåp och frys, men faktum är att de bör ha en central punkt i köket. Vi öppnar och stänger kylen upp mot 30 gånger per dygn. När du lagar mat går du ofta fram och tillbaka för att hämta råvaror och om kylen då står på andra sidan köksön kommer det snabbt kännas irriterande. Det är även bra om det finns en del avlastningsytor (köksbänkar) intill matförvaringszonen eftersom det blir enklare när du kommer hem med stora matkassar och ska plocka in råvarorna i kylen.

5 – Förvaringszon

Den här zonen innefattar sådana ytor som inte är till för matlagning. Det handlar bland annat om förvaring av sådant du inte använder dagligen, exempelvis brickor, finporslinet och köksmaskiner. Förvaringszonen kan vara uppdelad på olika ställen i köket. Till exempel kan skåp och lådor som är långt ifrån de andra zonerna användas för förvaring av sådant som används sällan. I skåp och lådor som ligger mer centralt, är det bättre att förvara sådant du använder dagligen, som glas, bestick och tallrikar.

Tips! Även om det är vanligast att placera sophanteringen under diskhon, finns det anledning till att istället placera sophanteringen mellan diskzonen och förberedelsezonen. Då kan två personer enkelt använda sopstationen samtidigt.

Vanliga frågor och svar

Diskzon, förberedelsezon, matlagningszon, matförvaringszon och förvaringszon.

Eftersom vi ofta går fram och tillbaka mellan kylskåp och matlagningszon, är det bra om kylskåpet får en central och lättåtkomlig plats i köket.

I ett litet utrymme är det inte alltid det finns plats för de fem kökszonerna. Då är det viktigt att istället försöka maximera det utrymme som finns. Det gör du bland annat genom att välja skåp som går hela vägen upp till taket, samt djupa lådor som rymmer mycket.

Relaterade artiklar