Köksö – bra att tänka på

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

En köksö är inte bara ett snyggt inslag i köket, den ger också mer förvaring och arbetsyta. Beroende på hur köksön ser ut kan den även användas som bord med barstolar. Här går vi igenom hur du bör tänka gällande storlek och vilka material du kan välja till köksön.

Praktiskt

Det kanske bästa med en köksö är att den skapar fler arbetsytor i köket. Även i ett stort kök är det lätt hänt att prylar samlas på bänkarna och helt plötsligt finns det ingenstans att arbeta på. Förutom arbetsytor är det snyggt och praktiskt att ställa fram frukten på köksön eller förvara de färska kryddorna där. Men en köksö är inte bara en fristående bänk i mitten av köket. Ofta finns det både vatten och diskho samt ugn eller spis. Det gör köksön till en matlagningsstation. Om du låter skivan gå ut en bit över underredet, kan man även sitta runt köksön. Det är trevligt att låta gästerna kunna vara med när du lagar maten. För att det ska vara bekvämt att sitta runt köksön bör skivan gå ut minst 30 centimeter från underskåpet eller underredet. Ofta planerar man köksöns storlek utifrån storleken på underskåpen, eftersom det är enklast att bygga en köksö så. Många köper köksskåp (underskåp) hos exempelvis IKEA och placerar dessa i mitten av köket. När alla el- och vattendragningar är färdiga lägger de en skiva ovanpå skåpen.

Funktioner

I sin enklaste utformning är en köksö endast en bänk, men den kan också vara en fullt utrustad matlagningsstation med arbetsytor, spis, ugn och diskho. Även om det kostar mer och är lite krångligare att dra in el och vatten samt installera vitvaror, väljer många att göra det.

  • Diskho. Har köksön en diskho blir det enkelt att tvätta av grönsaker, skala potatis och fylla upp pastavatten på ett smidigt sätt. Det gör också att flera kan laga mat tillsammans.
  • Spis. En spis på köksön är praktisk eftersom du får friare arbetsytor på resterande bänkar om ingen spis finns där. En spis på köksön är också praktiskt då du får mer egen yta att steka och laga mat på.
  • Ugn. Vissa installerar också en ugn i köksön, vilket ökar användningsområdena.

I övrigt består köksön av arbetsytor. En del personer använder köksön som matplats och har flera sittplatser runtom. Men det beror förstås på hur stor ön är. Se till att den även rymmer förvaring under, i skåp och lådor. Här kan du förvara stekpannor och kastruller, eller baktillbehör som formar och kavlar.

Storlek och form

Hur stor köksön ska vara beror på hur köket ser ut, hur stort det är och hur mycket pengar det får kosta. Är köket stort och öppet har du kanske plats för en större och rektangulär köksö med flera sittplatser. I ett litet och trångt kök blir det svårare. Men det går att bygga och köpa mindre köksöar, de är ofta på hjul. Du kan då enkelt flytta runt ön om det blir trångt eller om du ska bjuda hem gäster. Mindre och flyttbara köksöar brukar man inte koppla in vatten och el i utan de används mer som en avlastnings- och serveringsyta. Köksöar finns i många former och storlekar, bland annat rektangulära, kvadratiska och fria former.

Material

Det finns många material som kan användas i köksön, bland annat sten, komposit och trä. Olika material har olika egenskaper så det är viktigt att kontrollera vad som passar bäst för dig.

  • Granit. Ett praktiskt alternativ till köksö eftersom stenen är hård och sprickfri och mycket motståndskraftig mot tryck och deformering. Granit är även lätt att rengöra och fläckas inte så lätt. Men det beror på polering och ytbehandling.
  • Marmor. Marmor är en vacker bergart som ger ett exklusivt intryck. Problemet med äkta marmor är att det är poröst och därför blir det lätt fläckar och missfärgningar. Det är särskilt känsligt för syra, som citron och vin. Väljer du en ljusare marmorfärg får du alltså räkna med att det blir fläckar – alternativt rengöra ön kontinuerligt då även vatten kan ge fläckar.
  • Ek. Trä är också populärt som skivmaterial till köksöar. Ek är ett hårt träslag vilket gör det mer motståndskraftigt mot märken, repor och fläckar. Men eftersom trä är ett levande material behöver det behandlas innan du kan använda det. Ek bör ytbehandlas, exempelvis oljas in. Det är något som måste göras regelbundet (slipa och olja). Annars kommer träet suga upp vätska lättare och fläckas.
  • Valnöt. Valnöt är också ett hårt träslag vilket gör det passande till köket. Träslaget har en mörk och djup färg som skiftar i rödbrunt. Precis som ek behöver valnötsträ också behandlas och underhållas för att bevara sitt utseende.
  • Komposit. Bänkskivor i kompositmaterial har ökat i popularitet. Det finns flera typer av kompositmaterial, bland annat laminat, epoxi med glasfiber eller kolfibergranit. Kompositmaterial är ofta lättskötta och hållbara och finns dessutom i många typer av utseenden. Det finns kompositmaterial som ser ut som äkta marmor eller trä.

Tips

Här är saker som är lätta att glömma men bra att tänka på när du planerar köksön.

  • Kroklister. Om du behöver mer plats kan du sätta upp en kroklist ovanför köksön. Här kan du sedan hänga upp alla kastruller och stekpannor samt slevar och tänger. Det är praktiskt samtidigt som du skapar en industriell kökskänsla.
  • Färg. Ett kreativt sätt att få köksön att stå ut är att välja en kontrasterande färg till. Går hela köket i vitt kan en köksö i svart bli väldigt effektfull.
  • Mått. Den här punkten är en av de viktigaste. Tänk noggrant igenom hur stor ön ska vara, annars kanske du monterar en köksö som känns otymplig och är i vägen. Det bör vara minst 113 – 130 mellan ön och övriga skåp och bänkar, annars blir det trångt att röra sig i köket. Utrymmet behövs också för att lådor och skåp ska kunna öppnas utan problem.
  • Avställningsyta. Om du installerarar en spis på köksön ska det finnas minst 40 centimeter avlastningsyta på vardera sida om spishällen.
  • Placering. Tänk på hur du brukar röra dig i köket. Kanske går du ofta fram och tillbaka till kylskåpet för att hämta råvaror? I så fall är det viktigt att köksön är placerad på ett sätt som gör det enkelt att göra det. Ställer du köksön åt andra hållet kommer det snabbt bli irriterande att laga mat.

Vanliga frågor och svar

Det beror på hur stort köket är samt vilka funktioner du vill ha. Om du ska ha en spishäll i köksön är det viktigt at det finns utrymme på vardera sida, minst 40 centimeter. Kom även ihåg att det ska finnas tillräckligt med utrymme runtomkring köksön för att du ska kunna röra dig i köket utan problem.

Det är en fristående bänk i köket, den kan vara fast monterad eller flyttbar. Vissa köksöar är fullt utrustade matlagningsstationer med diskho, spishäll och ugn.

Den kan användas för matlagning, som arbetsyta, sittplats och förvaring.

Relaterade artiklar