Vanliga misstag när du planerar köket och hur undviker du dem

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

En köksplanering kräver inte bara pengar – det tar även tid och många beslutstagande. Det ger dessvärre även utrymme för en hel del misstag. Här går vi igenom de vanligaste misstagen när du planerar kök och hur du undviker dem.

Budget

Det kan vara svårt att ta fram en noggrann budget för en köksplanering eftersom det är så många olika komponenter som ska köpas in. Förutom ytskikt som golv och väggar, ska även budgeten täcka in alla detaljer som skruvar, lister, lampor och trösklar. Själva köksinredningen är ofta lättare att budgetera eftersom du kan se priser hos leverantörerna. När du tar fram en budget för köksrenoveringen behöver du veta kostnaderna för allt:

  • Material. Allt från golv och väggar till detaljer som lister och målarfärg.
  • Fast inredning. Alla köksskåp, lådor, köksbänkar och vitvaror.
  • Inredning. Matbord och stolar, hyllor, tavlor, kryddställ och diskställ.
  • Installationer. Kostnader för hantverkare som VVS-montör och elektriker.

När du väl är färdig med budgeten bör du dessutom lägga till cirka 20 % extra för oförutsedda utgifter. Då är du alltid på den säkra sidan. Om du känner att du inte riktigt har råd med köksrenoveringen finns det många sätt du kan spara in pengar på:

  • Återanvänd gammal inredning. Du kan förnya känslan på köksluckorna genom att måla om dem. Har du en tråkig gammal kyl? Varför inte klä in kylskåpet med en front som matchar kökets övriga köksluckor?
  • Måla om ytskikt. En snabb och billig förändring av köket kan vara att måla om väggarna. Har du ett kakel du inte trivs med kan du måla om det eller applicera microcement ovanpå. Då skapar du en helt ny känsla i köket utan att behöva utföra någon större renovering.

Trender

Det är lätt hänt att fantasin skenar iväg när man renoverar eller bygger ett nytt kök. Kanske har du storslagna planer på att köpa in en äkta marmorbänk, eller sätta upp röda köksluckor. Det är lätt att fastna i nuvarande trender, vilket många gånger är ett misstag. När du väl använt köket något år finns risken att du tröttnat på trenden. Ett tips är att tänka långsiktigt. Ställ dig frågan ”Kommer jag trivas i köket även om fem, tio år?”. Ofta är det bättre att välja en neutralare bas med jordnära toner på golv och kakel. Välj hellre utstickande färger och mönster i inredningen, det är betydligt enklare att byta ut köksbordet än att demontera alla köksluckorna. Kom ihåg att du enkelt kan förändra kökets utseende genom att måla om väggarna eller måla direkt på kaklet, om du tröttnat.

Logistik

Ett välfungerande kök bör vara säkert, enkelt att arbeta i och fylla många funktioner. Ett vanligt misstag när du planerar kök är att du inte tar hänsyn till den gyllene triangeln – avståndet mellan diskho, spis och kylskåp. Om du renoverar ett befintligt kök är det oftast praktiskt att bevara placeringen av kyl, spis och diskho eftersom du då slipper dra om rören. Men om du bygger ett helt nytt kök har du alla möjligheter att ta fram en riktigt bra logistik. Fundera på hur du rör dig i köket. Ofta går vi fram och tillbaka till kylen flera gånger under tiden vi lagar mat. Om kylen då är placerad på andra sidan spisen och arbetsbänken kommer det snabbt kännas irriterande att gå fram och tillbaka.

Placering

Den här punkten hör till viss del ihop med logistiken av köket, men här ska du även ta hänsyn till de fem arbetszonerna. Kökets fem arbetszoner är: diskzon (diskbänk och diskho), förberedelsezon (arbetsbänk – där du hackar lök och skalar potatis), matlagningszon (spisen), matförvaringszon (kylskåp och frys), förvaringszon (övriga köksskåp och lådor). Det är viktigt att du placerar de olika zonerna på rätt plats. Till exempel är det bra med arbetsyta bredvid diskhon där du kan ställa ifrån dig grytor och liknande. Kylskåpet bör ha en central plats i köket eftersom vi alltid går fram och tillbaka mellan kyl och matlagningszon. Gör en noggrann planering för kökets olika arbetszoner, annars finns det stor risk för att köket kommer kännas otympligt och obekvämt att arbeta i.

Förutom de stora kökszonerna är det även viktigt att du placerar köksön och eluttagen på rätt ställe. Ett vanligt misstag vid köksplaneringar är att man planerar för få eluttag. I köket använder man ofta många olika maskiner, vissa av dem har man ständigt inkopplade, som kaffemaskinen, brödrosten och köksassistenten. Det är bra att sätta upp eluttag längs med större delen av arbetsbänken, gärna ett fyrtal på samma plats. Då har du alltid tillgång till el och kan snabbt och smidigt koppla in mixerstaven eller riskokaren.

Ytterligare ett vanligt misstag när det kommer till placering i köket, är att kökslådor och köksluckor krockar med varandra när du öppnar dem. Om du exempelvis har dragit ut en låda kanske du inte kan öppna skåpet som står bredvid. Eller så har du råkat placera diskmaskinen på ett sätt som förhindrar att du kan dra ut lådor intill. Det kommer bli extremt irriterande, så var noggrann med att tänka igenom hur de olika lådorna och skåpen öppnas.

Här har man planerat köket utifrån arbetzonerna. Intill spis och diskbänk finns det gott om avlastningsyta och diskmaskinen är placerad på ett sätt som gör det enkelt att först slänga matrester och skölja av tallriken för att sedan ställa ner den i maskinen.

Arbetsytor

Ett vanligt misstag vid köksplaneringar är att planera för få arbetsytor. Det är lätt att glömma att många köksmaskiner har en fast plats på köksbänkarna. Brödrost, kaffemaskin och mixer har vi ofta inkopplade hela tiden och de tar upp en del utrymme på arbetsbänken. När du planerar köket är det viktigt att planera för vad du tänker ha framme på bänkarna, då ser du tydligare hur mycket yta som finns kvar att arbeta på. Det är ofta bättre att ta i lite extra när du ska forma kökets arbetsytor – du använder mer utrymme än du tror.

Några tips

När du ska planera köket är det enklast att utgå från en ritning över det befintliga köket (om du inte bygger nytt). Utgå från ritningen men ta fram nya skisser där du enkelt kan ”möblera om” och testa olika planlösningar. Vad ser bäst ut? Ett annat tips är att planera kök online, det finns olika program du kan använda för att rita upp köket och testa olika material och möbler. Om du tänker köpa kök hos en kökstillverkare kan du kontrollera om företaget erbjuder en planeringstjänst. Att planera kök hos IKEA kostar exempelvis från 599 kronor om du är medlem.

Ett annat tips är att hitta mycket inspiration till kök. Titta på sidor som Pinterest för att få idéer om olika layouter, materialval och möbler som kan passa det nya köket.

Vanliga frågor och svar

Felaktig budget där man inte tar hänsyn till oförutsedda utgifter, felplacering av de olika kökszonerna och för få arbetsytor.

Lägg tid på att ta fram en noggrann budget, det finns praktiska budgetkalkyler online där du kan räkna ut kostnader. Tänk även igenom hur du vanligtvis använder köket – kanske bakar du mycket och behöver mer förvaring för plåtar och ugnsformar, eller har du ofta middagsbesök? I så fall kan det vara bra att planera för ett socialt kök med köksö.

För elektriska installationer och rördragning behöver du anlita en behörig fackman. Allt annat kan du, om du är händig, utföra på egen hand. Många anlitar snickare för vissa delar av köket, exempelvis för montering av köksskåp.

Relaterade artiklar