Insynsskydd till fönster – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Kan grannen se rakt in i ditt vardagsrum? Eller har du en gågata precis utanför badrumsfönstret? Med ett insynsskydd till fönster slipper du problem med insyn och får mer avskildhet. Här går vi igenom olika alternativ för insynsskydd.

Fönsterfilmer

Den vanligaste typen av insynsskydd till fönster är fönsterfilmer. De finns i många utseenden, från frostat till enfärgat och mönstrat. Olika typer av fönsterfilmer:

 • Plastfilm. Fäster på glaset genom statisk elektricitet.
 • Klisterfilm. Fäster på glaset genom ett särskilt lim.
 • Spegelfilm. Skyddar mot insyn utifrån men syns inte inifrån.

Plastfilmen klistras enkelt upp på fönstret, antingen en bit från nederkanten och upp, eller på hela fönstret. Om du vill använda insynsskydd ett tag för att se hur det känns, är det praktiskt med plastfilm. Den fäster du genom att trycka filmen mot glasrutan. Det uppstår statiskt elektricitet som gör att filmen sugs fast. Eftersom du inte behöver något lim för att filmen ska fästa är det väldigt enkelt att ta ner och byta ut den när du tröttnat. Nackdelen med fönsterfilmer är att de lätt får luftbubblor och riskerar att lossna i kanterna, vilket kan ge ett tråkigt intryck.

Ett mer permanent alternativ är klisterfilm. Den limmas fast på glaset, vilket gör den mer hållbar. Den sitter stadigt och helt plant mot glaset. Det kan vara lite svårt att få upp filmen utan luftbubblor och veck, så använd en skrapa som du trycker och drar på plastfilmen samtidigt som du fäster den.

Vill du kunna njuta av utsikten och solljuset men slippa förbipasserandes blickar? Då kanske en spegelfilm till fönstret kan vara ett alternativ. Spegelfilm, även kallat envägs fönsterfilm, är en film som klistras upp på fönstret. Från utsidan kommer fönstret se ut som en spegel och förbipasserande kan således inte se in. Från insidan ser fönstret ut precis som vanligt – du kan se ut.

Portabla och dekorativa insynsskydd

Vill du slippa fästa något på glaset? Då finns det andra typer av insynsskydd som både är dekorativa, lätta att flytta och samtidigt fyller en funktion. Några varianter är:

 • Tempeltavlor i trä
 • Vikbara fönsterluckor
 • Hyllor
 • Växter

Tempeltavlor i trä är stora, kvadratiska trätavlor, ofta prydda med något vackert mönster. Tempeltavlan är som en stor tavla som du ställer på fönsterbrädan och som täcker för insynen. Fördelen med den här typen av insynsskydd är att du enkelt kan lyfta bort det när du vill. Du kanske endast vill täcka för insynen vissa tider under dygnet?

Vikbara fönsterluckor är ett annat alternativ. Det är ett insynsskydd bestående av flera träramar hopsatta med gångjärn. Inuti ramarna sitter det ofta ett tyg uppspänt. Det är väldigt enkelt att göra ett eget insynsskydd i den här modellen.

Hyllor som är tänkta att hängas upp i fönstrets ovankant fungerar också som insynsskydd, samtidigt som de är praktiska. På hyllplanen kan du exempelvis ställa krukväxter. De bidrar till en ombonad känsla i rummet samtidigt som växterna täcker för insynen. Behöver du insynsskydd i köket? Varför inte förvara dina kryddor eller kokböcker på hyllorna?

Ett annat sätt att skapa insynsskydd är genom att hänga upp krukväxter i den övre fönsterkarmen. Låt växter i olika storlekar hänga ner i amplar. För att växterna ska kunna täcka för fönstret så mycket som möjligt är det bra att välja hängväxter och yviga, storbladiga växter.

Gardiner och persienner som insynsskydd

Ett snabbt och enkelt sätt att slippa insyn är genom att hänga upp gardiner. Det finns olika typer av gardiner som inte förhindrar solljuset från att ta sig in.

Om du gillar den lantliga och romantiska stilen kan kafégardinen vara något för dig. Det är en gardin som spänns upp på fönstrets mitt eller ganska långt ner på fönstret. Gardinen täcker således endast fönstrets nedre del. Fördelen med kafégardiner är att du enkelt kan ändra stilen genom att byta ut gardinen.

Plisségardiner är ett annat praktiskt alternativ till fönsterinsynsskydd. Det är en veckad och uppspänd väv som kan justeras över fönstret. Du kan alltså dra upp plisségardinen så att den endast täcker för fönstrets nedersta del, eller dra upp hela gardinen. Det finns plisségardiner i många färger och nyanser. Vill du endast slippa insynen kan du välja en vit och tunnare gardin, den kommer släppa in mestadels av solljuset.

Fönster med insynsskydd

Ett permanent och tidlöst alternativ till plastfilmer och gardiner, är att välja frostade fönster. De kostar naturligtvis betydligt mer än att köpa en plastfilm, men om du ändå går i tankarna på att byta ut fönstren hemma kan det vara ett alternativ. Det finns många typer av fönster med anpassade glas, exempelvis:

 • Frostat glas (gör fönsterglaset suddigt)
 • Mönstrat glas (till exempel med motiv av blad eller blommor)
 • Råglas (ger en otydlig struktur)

Gör ett eget insynsskydd till fönstret

Här går vi igenom hur du gör två typer av insynsskydd: kafégardin och vikbara träramar.

Kafégardin – steg för steg

Kafégardinen är enkel att göra själv, men det underlättar om du har en symaskin. Tänk på att använda tillräckligt mycket tyg för att du ska kunna få till en snygg veckning.

 1. Mät fönstret. Kontrollera hur brett fönstret är samt hur hög du vill att gardinen ska vara. Kom ihåg att kafégardiner ofta är veckade, vilket betyder att du behöver mer tyg än fönstrets bredd.
 2. Klipp tyget. Klipp ut tygstycket som ska bli gardinen, se till att lägga till några extra centimeter där fållen ska sys.
 3. Sy kanterna. Undvik kanter som går upp och trasar sönder genom att sy kanterna med sicksackmönster.
 4. Sy en kanal. Högst upp på gardinen ska en kanal sys, inuti den kommer själva gardinstången att träs in. Det enklaste sättet att sy en kanal är att helt enkelt vika den översta delen av gardinen.
 5. Mät ut för krokar. Bestäm i vilken höjd gardinen ska sitta och gör vågräta markeringar på de parallella fönsterkarmarna.
 6. Kapa gardinspiralen. Kontrollera att längden stämmer överens med fönstrets bredd. Kom ihåg att gardinspiralen måste vara rejält uppspänd för att den klara av att hålla uppe gardinens tyngd.
 7. Skruva in skruvöglor. I bägge ändar av gardinspiralen ska en skruvögla monteras.
 8. Montera krokar. Sätt upp två krokar parallellt mot varandra.
 9. Trä på gardinen. Trä gardinspiralen inuti gardinens kanal.
 10. Häng upp gardinen. Fäst upp skruvöglorna på krokarna i fönsterkarmarna.

Vikbara fönsterluckor – steg för steg

Ett enkelt sätt att göra ett insynsskydd är genom att sätta ihop tre tavelramar i varandra med hjälp av gångjärn. Du får då ett vikbart och dekorativt insynsskydd. Snyggast blir det om ramarna är i samma storlek.

 1. Mät fönstret. Kontrollera bredden på fönstret så ser du att tavelramarna får plats.
 2. Mät ut för gångjärn. Gör markeringar på tavelramarnas kortsida där du vill montera gångjärnen. Du behöver mäta för att gångjärnen ska hamna i rätt höjd.
 3. Skruva in gångjärn. Skruva fast gångjärnen med lämplig skruv.

Köp insynsskydd här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det finns både plastfilmer som fäst på glaset genom statisk elektricitet och plastfilmer som fästs med ett lim. När du fäster en plastfilm är det bra att använda en skrapa så att du kan trycka undan eventuella luftbubblor och veck.

De vanligaste insynsskydden är plastfilmer. Men även kafé- och plisségardiner samt amplar är vanliga insynsskydd till fönster.

 I vår beskrivning får du lära dig hur du gör två typer av insynsskydd till fönster: vikbara fönsterluckor och kafégardin.