Ut med sterila – in med explosiv maximalism

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Alltfler har tröttnat på att bo i vita, opersonliga och avskalade hem. Nu vill vi ha färgstark maximalism med mönster, prylar och personlighet!

More is more

Under hela 2000-talet har avskalad och skandinavisk inredningsstil stått i fokus inom inredningsvärlden. Less is more är ett mantra som vi följt slaviskt. Men inte längre. Efter flera tuffa år vill vi få in mer glädje i livet, vilket välkomnar för den kontrastrika maximalismen. Den kan kort beskrivas som kitschig, skrikig och rebellisk. Vill du lyckas med maximalism utan att riskera ett överbelamrat, stökigt och plottrigt hem? Det här kännetecknar stilen:

  • Uttrycksfulla mönster
  • Starka färger
  • Kombinera nytt med gammalt
  • Inred med konstraster (vitt och svart, leopard och zebra, mjukt och hårt…)

Det finns olika sätt att inreda med maximalistisk stil. En del fokuserar på kontrasterade färger och målar exempelvis väggarna i starka och pigga färger som rosa eller pastellgrönt och inreder med färgstarka möbler, mattor och gardiner. Andra väljer att ha en lugnare bas, som exempelvis dovare vägggfärger och vanliga trägolv för att sedan maxa med prylar: galna tavelväggar med ramar i regnbågens alla färger, eller ett skåp med alla dina gamla souvenirer från ditt livs resor.

Stilmixa

Om du går från ett minimalistiskt och stilrent hem till ett maxat hem får du äntligen möjlighet att ställa fram alla prylar som du tidigare varit tvungen att packa undan. Till exempel alla gamla vaser från mormor eller fina små askar. Det spelar ingen roll om hälften av dina prylar är i 70-talsstil och hälften i 90-talsstil. I den maximalistiska inredningsstilen finns det utrymme för alla stilar.

Undvik vanliga misstag

Många missuppfattar maximalism med plottrigt stök, men det är inte tanken. Även om hemmet skriker av alla möjliga färger ska det inte nödvändigtvis kännas överbelamrat och rörigt. Du kan låta en enorm spegel med vågig ram i en knallrosa färg vara fokuset i en annars prylfri zon. Eller så kan du inreda mycket sparsmakat (tänk minimalism) men använda kontrasterande textilier, färger och mönster. Tänk dig ett vardagsrum med en vinröd sammetssoffa, en leopardmönstrad matta och en stor pläd i zebramönster.

Vanliga frågor och svar

Det är en färgstark inredningstrend där man mixar och matchar färger, mönster och prylar. Det är kontrasten till avskalad minimalism.

Blanda stilar, men utan att överbelamra hemmet. Till exempel kan du blanda textilier som leopardmönstrade kuddfodral med en zebramönstrad matta. Eller måla väggarna i rosa och lägga ett svartvitrutigt golv.

Att måla väggarna vita, beigea eller gråa – välj hellre en pastellig färg i rosa eller mintgrön.

Relaterade artiklar