Platsbyggd bokhylla – bygg din egen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

En platsbyggd bokhylla passar perfekt i vilket hem som helst. Här får du plats för alla dina böcker och andra favoritsaker du vill ha framme. Det kostar en del att beställa en platsbyggd bokhylla, så varför inte bygga din egen?

Olika typer av platsbyggda bokhyllor

En platsbyggd bokhylla följer rummets form, fönster och dörrar. Den kan byggas runt en ingång, gå längsmed en vägg och runda ett hörn eller byggas in under en trappa. En platsbyggd, eller inbyggd bokhylla, är inte bara snygg, den kan också utnyttja utrymmen som känns svårmöblerade. Den ger dessutom rummet en mer städad och ordningsam känsla. Det går att bygga en bokhylla utan att ha byggerfarenhet, även om du behöver vara lite händig. Enklast – och snabbast – går det om du utgår från en befintlig bokhylla. Här går vi igenom hur du bygger in en befintlig bokhylla så att den ser platsbyggd ut.

Köp ditt material hos Beijer bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Bygg en platsbyggd bokhylla – steg för steg

Du kan i stort sett använda vilken bokhylla som helst, till exempel kan du bygga en platsbyggd bokhylla med en Billy-bokhylla från Ikea. Du behöver inte ens en ritning för att bygga en platsbyggd bokhylla. Gör så här:

  1. Mät väggen. Det är enklast att bygga in en bokhylla mellan två väggar, då får du två naturliga kortsidor att utgå från. Börja med att mäta höjden från golv till tak samt bredden.
  2. Mät bokhyllan. Mät den eller de bokhyllor du vill bygga in. Var noggrann när du mäter hyllans djup, bredd och höjd.
  3. Såga till reglar. Vanliga reglar går ofta bra att använda, såga till dem så att längden blir samma som hyllans bredd. Reglarnas kortsida ska vara samma som hyllans djup.
  4. Montera moduler. Med reglarna bygger du nu ihop små moduler – lådor utan botten och lock. Utgå från dina egna mått. Om hyllan exempelvis är två meter hög men takhöjden är 2,2 meter, saknas 20 centimeter att täcka in. Det är därför vi använder reglar som byggs till moduler. Ställ en modul under bokhyllan så att du får upp den i höjd. Du kan även placera den andra modulen på bokhyllans ovankant för att fylla ut utrymmet där. Det kan även bli snyggt att ha en extra hög golvsockel under bokhyllan så att den kommer upp en bit från golvet.
  5. Skruva fast reglar. När modulerna är monterade är det dags att fästa dem i golvet och väggen. Kom ihåg att ta bort den vanliga golvlisten på väggen där bokhyllan ska monteras.
  6. Skruva fast bokhyllan. Placera nu bokhyllan ovanpå modulen på golvet. Underdelen bör vara lika stor som modulen du precis byggt ihop. Skruva fast hyllan ordentligt i både moduler och i väggen.
  7. Montera golvsockel och lister. Nu är det dags att täcka in bokhyllan med dekorlister. Beroende på hur hög modul du använt i hyllans underkant, behöver du ha en golvsockel som täcker hela modulen. Du kan göra en egen golvsockel med hjälp av MDF-skivor. Täck för bokhyllans under- och överkant. Om du valt att montera två separata bokhyllor är det viktigt att även täcka in skarven där hyllorna möts. Snyggast blir det att montera en regel mellan hyllorna och skruva fast hyllorna i den. Sedan täcker du regeln och hyllornas utvändiga kanter med lister.
  8. Latexfoga. Nu har bokhyllan monterats på väggen och kommit upp i rätt höjd. Men än är det inte färdigt, nu finns nämligen flera springor och hål som behöver fyllas igen. Täta med latexfog runt hela bokhyllan och i alla hål och springor du kan hitta. Det blir snyggt att även lägga en fog runt bokhyllan, där hyllan möter väggen. När du har målat ser bokhyllan välgjord och platsbyggd ut. Om du valt att använda bokhyllan Billy från Ikea blir det snyggast om du även täpper igen alla hålen för hyllplan, annars kommer hyllan se billig ut.
  9. Grundmåla. Vill du att hyllan ska se riktigt platsbyggd ut? Välj i så fall att måla den i samma färg som väggen. Då ser bokhyllan nästan ut som om den växer fram ur väggen.
  10. Täckmåla. Avsluta med att täckmåla hyllan, var noggrann i alla skarvar och möten mellan reglar, lister och hyllplan.

Fördelar med en platsbyggd bokhylla

Om du vill bygga en bokhylla som passar perfekt i din bostad kan en erfaren möbelsnickare vara till stor hjälp. Hantverkaren skapar inte bara en möbel som passar måtten i din bostad perfekt. Han eller hon utformar hyllan efter dina önskemål. Det finns egentligen inga begränsningar. Utforma bokhyllan så den passar din bostad och dina önskemål.

  • Integrerad belysning
  • Hemliga fack
  • Skåp eller lådor
  • Vilka mått hyllorna ska ha
  • Vilken färg och vilket material

En platsbyggd bokhylla bygger man med fördel i massivt trä, särskilt om du inte ska måla möbeln. Låt träets unika ådring och färg synas, eller välj en vacker kulör och detaljer som matchar bostadens årtal.

Använd vår offerttjänst så matchar vi dig med erfarna möbelsnickare i hela Sverige. Olika hantverkare sätter olika priser, det är därför du alltid ska jämföra offerter. Vi hjälper dig att matchas med skickliga experter i ditt område, det enda du behöver göra är att jämföra offerterna och välja den som känns bäst.  

Hitta en expert som kan bygga din platsbyggda bokhylla

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 793 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det varier mycket beroende på hantverkare, materialval, design och storlek. Men ett bra riktmärke är att det kostar cirka 5 000 – 7 000 kronor per kvadratmeter att platsbygga, om du använder dig av hantverkare.

Det är en bokhylla som byggs på plats och utifrån de mått som rummet har.

Du kan bygga in en befintlig bokhylla så att den upplevs som platsbyggd. Vi har en steg för steg-beskrivning högre upp i texten.

Relaterade artiklar