Compact living – vad är det?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Enligt WWF växer jordens befolkning med cirka 80 miljoner människor om året. Att vi blir fler visar sig på olika sätt, bland annat genom bristen på bostäder. Idag bor många i små och trånga lägenheter och måste få plats med sovplats, kök och badrum. Compact living är uttryck många av oss hört, det handlar om att använda en liten yta på ett så smart som möjligt. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Tre tips

I små lägenheter, till exempel en mindre etta på 20 kvadratmeter, kan det vara en utmaning att få plats med allt man behöver, som sovrum, kök, arbetsplats och vardagsrum. Ofta får inte allt plats utan en och samma möbel behöver fylla flera funktioner. Kanske måste sängen kunna användas som soffa, eller matbordet som skrivbord. Här är tre saker som är viktiga att tänka på när man inreder små ytor:

  1. Använd möbler som är lätta att flytta på
  2. Använd möbler med flera funktioner
  3. Använd outnyttjade ytor

Flyttbara möbler är A och O i en liten bostad, då kan de enkelt stuvas undan eller användas på olika sätt. Ett litet, rullbart soffbord kan snabbt och smidigt bli ett nattduksbord. En kontorsstol kan stå vid skrivbordet och senare på kvällen användas som stol vid matbordet.

Möbler som fyller flera funktioner är också viktigt. Bor du trångt har du förmodligen inte plats med både skrivbord och matsalsbord. Då kan ett tips vara att välja ett smalt och avlångt bord med hjul. Ena sidan av bordet kan fungera som arbetsplats, medan den andra halvan är middagsplats. Får du gäster är det bara att rulla ut bordet och ställa stolar på bägge sidor för att få många sittplatser. Ett soffbord på hjul med förvaring under bordsskivan är också praktiskt i små bostäder. På dagen kan du ställa fina prydnadssaker på bordet och när du behöver plugga är det bara att flytta ner sakerna i förvaringsutrymmet och ta fram skolböckerna.

I en liten bostad har man sällan råd att ha ”dödutrymmen”, alltså outnyttjade ytor. Alla utrymmen måste fylla en funktion. Det är till exempel viktigt att sängen inte tar upp massor av utrymme som inte kan användas på något annat sätt. Ett tips är därför att bygga sängen på en köksstomme. På så vis får du ett stort utrymme med skåp eller utdragbara lådor under hela sängen. Samtidigt kommer sängen upp en bit från golvet, vilket känns tryggare och mysigare när du bor trångt. Ett annat sätt att använda outnyttjade ytor är att möblera uppåt. Har du utnyttjat allt utrymme på väggarna? Du behöver inte sätta upp djupa och skrymmande skåp, det finns många förvaringsalternativ som visuellt sett inte tar så mycket plats. Till exempel kan en håltavla (kallas även för pegboard) sättas upp på väggen. Sedan är det bara att hänga upp burkar, hyllplan och korgar. En håltavla fungerar lika bra i arbetsutrymmet som i köket.

Ljusets påverkan

Ljus ger en illusion om att något är större än vad det egentligen är. Bor du litet bör du därför välja ljusa färger på de stora ytorna, som på väggarna. Det behöver inte betyda att allt i bostaden är vitt. Men att välja en ljus bas och optimera ljuset utifrån, kan du skapa en luftigare atmosfär. För att utnyttja ljuset på bästa sätt kan du använda speglar som reflekterar ljuset. En stor och snygg väggspegel kan fungera som reflektor för ljuset och samtidigt vara en snygg inredningsdetalj. Bor du på det nedersta våningsplanet och vill undvika insyn finns det även vita och skira gardiner som inte stänger ute mycket av ljuset, men som ändå döljer vad som finns innanför fönstret.

Ett annat tips när det kommer till fönstren i bostaden är att skapa en illusion om att fönstren är större. Det gör du genom att hänga upp gardiner så nära taket som möjligt. Dra sedan gardinerna så långt åt sidorna som möjligt. Du vill inte att gardinerna ska täcka fönstret utan de ska hänga längsmed sidorna.

Rumsavdelare

Bor man i en etta sover man ofta nära köket och badrummet. Många bor ensamma i ettor, men ibland bor man med en partner eller en kompis. För att då skapa lite mer avskildhet är rumsavdelare ett bra tips. Det finns många typer av rumsavdelare och du kan dessutom använda olika möbler för att skapa en rumskänsla. Du kan till exempel ställa en hylla bredvid sängen som du fyller med lådor och prylar som inte får plats på annat håll. Hyllan fyller på så vis två funktioner: den skiljer av sängplatsen från den övriga bostaden och fungerar samtidigt som förvaringsplats.

Även klädställningar är ett bra sätt att skapa känslan av olika rum i bostaden utan att för den delen stänga igen helt och hållet. Hänger det kläder på klädställningen fungerar den både som garderob och avskiljare.

Ytterligare ett sätt att kombinera förvaring med rumsavdelning är att använda kontorsavdelare. De finns i olika storlekar och höjder, till exempel finns de att köpa hos IKEA. På kontorsavdelaren kan du skruva upp håltavlor eller krokar för att använda avdelaren till förvaring. På andra sidan kanske du kan ställa ett rullbart litet bord som kan fungera som arbetsplats. På håltavlan kan du hänga upp pennkopp, motiverande citat och en korg för att förvara dina böcker. På andra sidan kontorsavdelaren (sidan som står mot sängen), kan du hänga upp ett hyllplan för att förvara din väckarklocka, en korg till dagboken och du kan även skruva upp sänglampan på kontorsavdelaren.

Står sängen i närheten av vardagsrumsdelen kan kontorsavdelaren fungera som vägg mot sov- och vardagsrummet. På vardagsrumssidan kan du till exempel montera teven på kontorsavdelaren.

Om det inte finns plats för en kontorsavdelare, hylla eller klädställning kan du i stället hänga upp en gardin för att avgränsa sovplatsen. På dagen är det bara att dra undan gardinen för att skapa mer utrymme.

Enhetlig färgskala

Färger har stor inverkan på bostaden. Genom att använda olika färgskalor kan bostaden upplevas som mindre eller större, lugnare eller stökigare. Ett tips är att försöka använda en enhetlig färgskala, eller åtminstone detaljer som återfinns överallt i bostaden. På så sätt knyter du ihop bostaden och den känns mer enhetlig och inbjudande. Du kan även ljusa färger i hela bostaden förutom där du sover. Den väggen som står vid sängen kan du gärna måla i en annan färg, exempelvis en lugn petroleumblå, eftersom blått är en lugnande färg och därför passar bra där man sover. Färgen fungerar på så vis som en avskiljare och gör att sängen känns som ett separat sovrum, särskilt om du använder matchande och dova färger på överkast och kuddar.

Det bra att välja vita eller ljusa väggar som öppnar upp bostaden och gör att den känns luftigare. Färg och mönster kan du sedan få in genom att välja mönstrade och färgglada textilier på kuddöverdrag, gardiner och tavlor.

Textilier

Med hjälp av mattor, gardiner och kuddar kommer bostaden att kännas mysigare, samtidigt som textilier också fungerar som rumsavdelare. Vill du inte stänga igen ett utrymme i bostaden genom att placera en stor hylla mellan sängen och övriga bostaden, kan du istället välja att lägga ut en stor matta vid en del av bostaden. Mattan fungerar då som rumsavdelare, särskilt om allt möblemang får plats på mattan. Den blir som ett eget rum. Om du har rullbara möbler är det praktiskt om mattan har kort lugg, annars riskerar möblerna att fastna i luggen.

Vanliga frågor och svar

En bärande vägg är den av den konstruktion som bär upp huset. På en bärande vägg vilar vanligtvis takstolar eller golvbjälklag från övervåningen.

Om takstolarna eller det övre golvbjälklaget vilar på väggen, samt om den går i samma riktning som taknocken, är den bärande.

Ja, det går men du bör alltid kontrollera med en fackman innan du börjar riva bärande väggar.

Det är viktigt att möblerna kan användas till mer än en sak. Ett matbord kan till exempel även fungera som en arbetsplats, ett soffbord kan flyttas och användas som ett nattduksbord och en säng kan dölja förvaring under.

Genom exempelvis kontorsavdelare, gardiner eller hyllor. Kom ihåg att använda avdelaren på flera sätt. På en skiljevägg eller kontorsavdelare kan du exempelvis fästa en håltavla som sedan fungerar som förvaring.

Ja, oftast går det bra att avväxla lasterna med en järnbalk eller kraftig pelare.

Innan väggen kan rivas måste man avväxla lasten med stämpar. Här kan du hitta en komplett steg för steg-beskrivning om hur man river en bärande vägg.

Det innebär att lasterna som tidigare togs upp av den bärande väggen förs över till angränsande väggar.