Finaste påskpyntet – gjut dina egna ägg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Skapa härlig påskstämning utan risk för plottriga och grälla färger. Här går vi igenom hur du gjuter egna påskägg i betong – fina dekorationer att smycka påskbordet med!

Gjut ägg i äggskal

Du behöver:

 • Ägg
 • Betong
 • Liten sked eller smalare spatel
 • Nål

Gör så här:

 1. Gör hål på ägget. Använd en nål för att försiktigt öppna upp ena änden av ägget. Töm ur innehållet.
 2. Blanda betong. När det kommer till att gjuta mindre saker, som påskägg, går det bra att blanda till betongen för hand. Använd en hink och häll i vattnet. Tillsätt sedan betongpulvret lite åt gången medan du blandar. Den färdiga konsistensen ska likna tjock gröt.
 3. Häll betongen i äggskalen. Med en sked eller smalare spatel häller du nu ner betongblandningen i äggskalen. Arbeta försiktigt så att skalen inte riskerar att gå sönder.
 4. Låt härda. Ställ tillbaka ägget i äggkartongen och låt torka i cirka ett dygn, det är inte bra att låta det torka för länge eftersom det då blir svårt att få loss äggskalet.
 5. Knacka bort skalet. När betongen härdat kan du knacka bort äggskalet.
 6. Valfritt: Betong-äggen är snygga som de är och passar perfekt som servettyngd på det dukade bordet. Du kan även måla äggen som traditionella påskägg.

Gjut en påskägg-skål

Du behöver:

 • Påskägg i papp i två storlekar (ett större och ett lite mindre)
 • Betong
 • Matolja
 • Pensel
 • Någon form av tyngd (exempelvis grus)

Gör så här:

 1. Förbered påskäggen. Du behöver endast bottenhalvan av äggen. Olja insidan av det stora påskägget med matolja (använd penseln) och olja även in utsidan på det mindre påskägget.
 2. Blanda betong. Blanda betongen tills konsistensen liknar tjock gröt.
 3. Häll i betongen. Häll betongen i den större ägghalvan (fyll inte hela vägen upp, lämna någon eller några centimeter).
 4. Tryck i den mindre ägghalvan. Pressa försiktigt ner den mindre ägghalvan inuti den stora och betongfyllda halvan.
 5. Lägg i tyngder. För att den lilla ägghalvan inte ska flyttas uppåt under härdningen är det bra att lägga i en tyngd, exempelvis fylla ägghalvan med grus eller liknande.
 6. Låt härda. Låt betongen härda under ett dygn innan du sedan plockar ur den lilla ägghalvan och tar loss den stora ägghalvan från betongen. Nu har du gjort ett påskägg i betong – redo att fyllas med salta nötter, smågodis eller något annat.

Relaterade artiklar