Platsbyggda hallmöbler – bygg smart hallförvaring

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Hallen är ofta ett svårmöblerat rum eftersom hallen sällan är stor och rymlig. Dessutom fyller hallen en särskild funktion – vi kommer in och går ut med ytterkläder. Vi behöver därför ha smart hallförvaring och utnyttja ytan på bästa sätt. Här får du tips på platsbyggda hallmöbler och hur du själv kan bygga en platsbyggd hallmöbel.

Platsbyggd hallförvaring med hallbänk

De flesta av oss behöver tre särskilda saker i hallen: sittplats, spegel och förvaring. Förvaringen är kanske viktigast av allt eftersom du förmodligen inte vill mötas av ett klädkaos varje gång du går hemifrån. Extra viktigt är det om du har barn eftersom det då även ska rymmas barnens regnkläder, vinterjackor, skor och stövlar och mössor och paraplyer.

Det gäller alltså att utnyttja väggarnas yta så att du får så mycket utrymme på golvet som möjligt. En sittbänk med förvaring från Ikea kan se platsbyggd ut genom några enkla knep. Så här kan du bygga en platsbyggd hallmöbel och utgå från Ikea-möbler.

 1. Välj möbler. Utgå från en Ikeamöbel som passar så som möjligt i din hall, rent storleksmässigt. Du kan till exempel utgå från Ikeas PAX-system. Välj ut de delar du behöver (hallbänk, garderobsstomme, överskåp och väggskåp).
 2. Placera möblerna. Ställ sedan ut garderoben där den passar bäst, följt av en sittbänk med samma djup.
 3. Montera möblerna. Ovanför bänken monterar du PAX överskåp så den hamnar kant i kant med garderoben. Antingen ställer du ytterligare en garderob på andra sidan bänken eller så kan du lämna det tomt där. Nu har du skapat en vägg med både förvaring och sittplats.
 4. Täck in lister och skarvar. För att få möblerna att kännas platsbyggda är det dags att täcka in alla lister och kanter, med exempelvis plywood eller något annat skivmaterial. Täck även eventuella glipor mot taket och golvet med skivmaterial.
 5. Foga. Det sömlösa utseendet får du genom att lägga en fog i skarvarna.
 6. Måla. Det sista steget är att måla allt i samma färg.
 7. Extra funktioner. Bakom sittbänken kan du montera upp en stor spegel, alternativt krokar och smart väggförvaring. Nu har du en platsbyggd sittbänk med förvaring från Ikea.

För att du ska kunna optimera hallens förvaring bör även den platsbyggda hallbänken rymma förvaring. Där kan du till exempel förvara jackor, skor eller ha källsorteringen.

Anlita experter som kan bygga snygga hallmöbler

Om du saknar byggvana eller helt enkelt inte vill bygga möbler själv, kan du anlita skickliga hantverkare som kan bygga platsbyggda möbler åt dig. Även om det förstås kostar mer än att bygga själv, får du samtidigt möbler som är måttanpassade efter just din halls mått och som är utformade med de funktioner du vill ha och i den stil du vill ha. Bor du i en vacker gammal sekelskifteslägenhet eller jugendvilla vill du kanske ha en platsbyggd hallmöbel i sekelskiftesstil. Om du bor i ett äldre hus eller en gammal vacker lägenhet är det bra att först hitta inspiration till hallförvaring. Många äldre möbler har mer snickeridetaljer än moderna, mer avskalade möbler.

Hitta en expert som kan bygga platsbyggda hallmöbler

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Utgå från hallens förutsättningar

Ibland finns det inte plats till att bygga stora platsbyggda möbler i hallen. Har du en pytteliten hall gäller det istället att rensa bort det du förvarar där. Se till att endast ha den jacka som du använder just nu framme. Samma sak med skorna – ha endast fram ett eller två par skor. Resten av kläderna får du förvara i en annan garderob eller låda som har mer plats. Kom ihåg att utnyttja utrymmen som inte används, som utrymmet ovanför dörren, där kan du förmodligen sätta upp en hatthylla med plats för boxar. Perfekt att förvara mössor, halsdukar och vantar i.

Relaterade artiklar